menu: rubrieken, zoeken & meer

Geen strandtenten in Dénia vanwege omkoperij en fraude

Oeps ... foto ontbreekt!

Geen strandtenten in Dénia vanwege omkoperij en fraude

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De gemeente Dénia heeft de vergunningen van diverse strandtenten ofwel chiringuitos in het Spaans niet uitgegeven vanwege het feit dat de toekomstige eigenaren daarvan via omkoperij en fraude mee deden aan de veiling voor de vergunningen. Het gaat om de chiringuitos op de Punta del Raset en Les Albaranes stranden.

In totaal meldden zich 17 personen bij de gemeente Dénia die interesse hadden om een of meer strandtenten te runnen in de zomer. Bij het merendeel van deze chiringuitos waren tijdens de veiling voor de exploitatie geen problemen maar bij drie strandtenten wel.

De chiringuitos op de stranden Bovetes, Els Molins en La Marineta Cassiana kunnen geopend worden maar de strandtenten op de stranden Punta del Raset (2) en Les Albaranes zullen voorlopig nog niet geopend worden. Het is nog niet bekend wanneer dit dan wel zal gaan gebeuren maar dat kan al ver in het zomerseizoen zijn.

Er werd bij diverse strandtenten via een frauduleus systeem een bod uitgebracht op de veiling voor de vergunningen. Zo presenteerden diverse personen zich onder diverse namen om zo te proberen de zeer gewilde vergunning binnen te slepen.

De diverse bedrijven van dezelfde eigenaar boden elke keer steeds hogere bedragen om een vergunning in de wacht te slepen waardoor de concurrentie vanzelf ophield met bieden. Die bedragen liepen op tot 94.000 euro voor een jaar. Uiteindelijk trokken de bedrijven die een hoog bod hadden uitgebracht dit in waarna een ander bedrijf van dezelfde eigenaar voor een lager bedrag een vergunning zou kunnen kopen.

De gemeente kwam daar echter achter en stopte de veiling voor drie van de zes chiringuitos. Er zal nu een nieuw proces gestart gaan worden door de gemeente waarbij de frauduleuze personen en bedrijven niet meer mogen meedoen en gediskwalificeerd zijn.