skip to Main Content
Gevaar voor het mediterrane dieet in Spanje
123RF

Gevaar voor het mediterrane dieet in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Gevaar voor het mediterrane dieet in Spanje

123RF

MADRID – Het veelgeprezen mediterrane dieet in landen rondom de Middellandse Zee waaronder dus ook Spanje is in gevaar. In de jaren zestig van de vorige eeuw concludeerde men dat de wijze van eten, leven en de verse ingrediënten die men gebruikt in de landen rond de Middellandse Zee een positief effect hebben op de gezondheid en levensduur van de mensen. Van de “dieta mediterránea” is in de huidige samenleving van supermarkten en fastfood nog maar weinig te merken.

Volgens onderzoekers eten kinderen uit noord Europese landen tegenwoordig meer fruit en groente dan de kinderen uit de zuid Europese landen. In Spanje wordt het aantal kinderen dat elke dag groente en fruit eet geschat op slechts 10%. Kinderen in het zuiden van Europa hebben daarnaast meer last van obesitas dan kinderen in noord Europa (met uitzondering van Groot Brittannië).

Deze conclusie kan getrokken worden als gekeken wordt naar de onderzoeksresultaten van het Childhood Obesity Surveillance Initiative van de Europese Regio van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In dat onderzoek werden in meer dan 40 landen gegevens verzameld over 300.000 schoolkinderen tussen de 6 en 9 jaar.

Slechts een paar decennia geleden werden kinderen in de zuid Europese landen gevoed net als hun ouders, dat wil zeggen op basis van de regelmatige inname van fruit, groenten, brood en pasta, olijfolie en vis. Er was niets anders op de traditionele markten of in de voorraadkasten, koelkasten en supermarkten in de buurt.

Tegenwoordig is dat wel anders en is al het eten in grote getalen aanwezig waardoor de traditionele maaltijden en voedingstradities langzaam verdwijnen. Daarnaast neemt men tegenwoordig minder de tijd om rustig te eten en moet alles gehaast waardoor er minder aandacht besteed wordt aan de maaltijden, de bereiding daarvan en de ingrediënten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Ach ja zoals overal veranderen tijden nu eenmaal.
  De oplossing van Leo om mensen zo maar meer geld te geven, waar komt dat geld vandaan Leo? Is geen echte oplossing. Als ik zo om mee heen kijk valt het met de koopkracht van de Spanjaarden genoeg mee. Velen hebben meer dan 1 huis en doen vaak ook nog eens heel slim de inkopen voor het weekend met hele families. Omdat ze dan toch vaak samen eten. Dus meer geld geven is een mooie socialistische gedachte, maar de pot verteren heeft Spanje al veel te lang gedaan. En met meer geld gaan mensen echt niet zo maar gezonder eten….

  Kijk eens op de straten rond 18.00 uur, de Merienda tijd…man man, kinderen met koek, snoep, chips etc etc. Gekocht in de vele kleine snoepwinkeltjes, kiosko´s etc.
  Daar zit een heel groot probleem in mijn ogen, rommel is te goedkoop en dus stoppen kinderen zich er vol mee. En het is echt niet alleen de huidige generatie kinderen die te mollig worden, de ouders van die kinderen kunnen er inmiddels ook wat van.

  Helaas zien we dat in veel landen terug, men noemt in dit artikel vooral de UK, maar is het in Nederland zoveel beter gesteld met de jeugd? Daar wordt ook minder bewogen en zo. De entree van internet, spelcomputers en de mobieltjes hebben ons veel moois gebracht maar ook veel ongezonde gewoonten heh.

  Dus moraal van het verhaal, het zit echt niet alleen maar in de voeding, maar vooral in de opvoeding. Leer je kinderen gezond eten aan en ze zullen dat ook doen en laat ze bewegen en vooral buitenspelen!

 2. Oorzaak is het toelaten in grote aantallen van fastfood ketens, de crisis heeft in de hand gewerkt dat dit goedkope maaltijden zijn met nog drinken in grote bekers als cola en andere zoete dranken. en nu is het dagelijkse gewoonte geworden voor friet, hamburger, kipnuggets en ander spul.
  Opvoeden en weren al die zaken, dat moeten ouders zich bewust worden.

 3. Groente en fruit zijn niet duur, en zeker niet op markt. Misschien omdat we in de huerta van Spanje wonen is de kwaliteit ook goed, dagvers geplukt.

 4. Ik woon al jarenlang in Madrid tussen de Madrilenen ook in andere delen van Spanje, dus mag er over meepraten en er iets over vertellen.

  In de jaren 80/`90 viel me al op, vergeleken met Nederland, dat er weinig schotels met groenten op de menu’s van gemiddelde restaurants staan, misschien in enkele noordelijke autonomías- provincies wat meer en misschien wat meer aan de Costas- maar de Spanjaarden hebben toch niet de gewoonte om een schaal met gekookte groenten zoals sperziebonen, andijvie of broccoli op tafel zetten, zoals in Nederland.

  Natuurlijk wordt er bij de Spanjaarden thuis als dessert wel meestal fruit gegeten en op de menu’s van restaurants is altijd wel een fruit keuze.

  In de supermarken is de groente en zeker het fruit vaak goedkoop en zeker véél goedkoper dan in Nederland.

 5. Ik werkte en woon al jarenlang in Madrid tussen de Madrilenen en ook zo in Mallorca en Alicante, dus kan er over meepraten.
  Reeds in de jaren `80/`90 viel het me op dat op de meeste dag menus van de normale gemiddelde restaurants wel salade – ensalada staat, maar weinig schotels met groenten, vergeleken met onze Nederlandse gewoontes. Vaak is het toch zo, dat veel vis of vlees schotels weinig of geen groenten hebben. Wel kan je meestal voor het Desert of Postre – fruit kiezen. Dit is niet alleen in Madrid zo, maar in dus in veel Autonomías, misschien wel wat meer groenten aan de Costas. Maar bij mijn Spaanse relatie en bij haar familie is het zelfde verhaal, behalve de ensaladas, komt er doorgaans niet zoals in Nederland, een schaal met gekookte groeten op tafel, dat is niet de gewoonte. Trouwens Spanjaarden eten niet zoals Nederlanders, groenten,aardapplelen of Pasta samen met bijvoorbeeld vis of vlees alle op een bord.. Als er ensalada of salade is of wat groenten, dan is dat apart. Laten we natuurlijk niet de verschillen vergeten tussen het binnenland, de eilanden en de kust provincies, maar ook daar komt er geen schaal met gekookte andijvie, lof of broccoli op tafel….

  1. Dus daarom zijn volgens jou de Nederlanders gemiddeld ouder geworden dan de Spanjaarden 🙂 Mijn schoon familie is Spaans en er wordt wel degelijk heel veel groenten gegeten, in hoofdsteden(zeg stress steden) is dat 80% minder maar aan de kust en op het platte land wordt er zeker wel meer groen en fruit gegeten dan in Nederland. En gaat eens met de boer praten die krijgt 15 cent voor een kilo appals die voor 2,50 uiteindelijk aan de klat verkocht wordt, dit zou niet moeten gebeuren maar er zitten helaas te veel zakkenvullers in het midden, vroeger werd in Spanje alles ook lokaal gehouden waardoor je groente en fruit voor normale prijzen kon kopen want die kwamen van je eigen omgeving af. Nu sturen ze alle Spaanse A kwaliteit naar het buitenland en laten zelf B kwaliteit helemaal uit polen komen of een ander land waar het spotgoedkoop is om er in Spanje zo veel als mogelijk is aan te kunnen verdienen. Maargoed als je niet weet hoe de handel van tegenwoordig werkt neem ik je niets kwalijk maar gaat niet zeggen dat de Spanjaarden van huis uit altijd al minder groenten hebben gegeten dan de Nederlanders want dat is 100% niet waar.

   1. je moet nu ook niet steeds doen alsof het enkel en alleen in Spanje beter is dan de rest vd wereld. We zullen het dan ook eens hebben over de diversiteit van groenten: in O.a. België heeft men veruit meer keuze uit groenten dan Spanje

 6. Ik geloof niet dat het met geld te maken heeft. Mijn zoon krijgt fruit mee in zijn broodtrommeltje voor op school. Dat is een stuk goedkoper dan alle voorverpakte fraai gevormde koekjes die zijn vriendjes elke dag meekrijgen. Vriendjes die mee eten eten standaard geen groenten. Maar de ouders ook niet. Wel veel vlees en dat is een stuk duurder dan groenten.

 7. Dat in Spanje nu minder kinderen fruit en groente eten zal misschien ook te maken hebben met de hoge werkeloosheid (europees gezien heel hoog). Dan koop je alleen nog maar goedkoop voorverpakt eten en laat je de duurdere gezonde producten even voor wat het is. Ik weet niet of het zo is, maar het zou een reden kunnen zijn.
  En de kinderen uit Groot Brittanie, ja dat is een apart verhaal , het blijft een eiland en ze zuipen en vreten als beesten en gaan er dan ook zo uit zien, en ze zijn net zo luidruchtig als die halsbandparkieten in een ander onderwerp hier op Spanjevandaag. Heb niks tegen Britten hoor, maar ze zijn apart.

  1. NIet alleen de werkloosheid is een probleem ook de inflatie en de bevroren lonen, fruit is nu 3x zo duur als in 2008, daarnaast is het groente een fruit naast de hoge prijs vaak ook nog eens van zeer matige kwaliteit. Bij de supermarkt ben je stukken goedkoper uit als bij de markt. Er is gewoon te weinig koopkracht onder de Spanjaarden, als deze meer te besteden zouden hebben hadden ze ook veel gezonder gegeten. Daarom moeten zo snel als mogelijk de werk kontrakten herzien worden en de lonen moeten een flink stuk omhoog zodat de economische weegschaal weer in balans gaat hangen.

  2. Het is idd een combinatie van de twee en ja, Leo, fruit en groente zijn duur en wat opvalt niet van een denderende kwaliteit. Ik denk echter dat ook het tijdspatroon gedurende de dag een rol speelt. Een cortado ‘s morgens, dan de lunch en het late avondmaal. Gezond eten vraagt meer tijd en verse goede groenten duur. Fruit is dikwijls nog vrij hard en niet direct voor consumptie vatbaar.

   1. Toegegeven, de peren en perziken uit Spanje zijn nogal hard, maar over het algemeen vind ik het groente en fruit in Spanje van excellente smaak, ook al ziet het er niet altijd even fraai uit.
    De verkoop van fruit en groente in de Noord-Eu supermarkten is optisch mooi glanzend (gemaakt) fruit zoals sinaasappelen en dat is daar al jaren bepalend voor de verkoop. Verpakking is de toegevoegde waarde.
    Mensen kunnen het fruit dan niet meer betasten door de harde verpakking en als dan uiteindelijk de aardbeien eerder naar appels smaken, dan smijt men er nog meer suiker op en voor de rest zal het ze worst zijn….
    Ik erger me kapot aan de smerige en smakeloze tomaten die de supermarkten in NL en Duitsland aanbieden, mooi van opmaak maar kraak nog smaak.
    Datzelfde voor verpakt varkensvlees, wat eerder naar kip smaakt.
    Schuld daaraan zijn de inkopers die goedkoop inkopen en dat terwijl er overal soorten kunnen worden gekweekt die wél goed smaken, zoals je die bijvoorbeeld bij de Carrefour en Mercadona kan kopen. (voor iets meer geld)
    Op markten in Spanje is dat ook altijd een festijn, als je daar de tijd voor hebt.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken