Helpen de transparante kunststof gezichtsmaskers wel tegen corona?

Helpen de transparante kunststof gezichtsmaskers wel tegen corona?
Beeld: Freepik

Helpen de transparante kunststof gezichtsmaskers wel tegen corona?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Plotseling zie je naast de mondkapjes in allerlei soorten en maten ook in het straatbeeld mensen rondlopen en/of werken met de zogenaamde kunstof gezichtsmaskers. Het gaat om een doorzichtig plastic schild dat men op het hoofd draagt en het hele gezicht bedekt en beschermt. Soms wordt dit gedragen samen met een mondkapje en soms ook niet. Maar hebben deze gezichtsmaskers wel zin om jezelf tegen een corona-besmetting te beschermen?

Dit type transparante kunstof gezichtsmaskers wordt ook wel spatmasker genoemd of in het Spaans ‘protector protector facial’ en beschermt het hele gezicht tegen druppelbesmetting en kan dus effectief zijn tegen het coronavirus dat zich met name via druppels na het niezen of hoesten verspreidt. Met dit masker bescherm je in feite alleen jezelf en niet anderen. 

Vaak wordt dit gezichtsmasker gebruikt in combinatie met een normaal mondkapje om de levensduur van de mondkapjes te verlengen. Het voordeel van dit soort gezichtsmaskers is dat je gezicht vrij is wat makkelijk is voor brildragers en dat het schoon te maken en herbruikbaar is. Het wordt vaak gebruikt als vervanging van een beschermbril.

Maar buiten het feit dat ook dit gezichtsmasker naast de verschillende typen mondkapjes een fashion item lijkt te worden, kan men zich afvragen of dit type gezichtsbescherming wel helpt tegen een mogelijke corona-besmetting. 

In een artikel in het wetenschappelijke magazine The Lancet wordt geschreven dat dit soort gezichtsbescherming een lage effectiviteit heeft en ook specialisten in Spanje zeggen dat de kunststof gezichtsbescherming in geen geval de mondkapjes kunnen en moeten vervangen.

Beeld: Freepik

Dit soort gezichtsbescherming is eigenlijk bedoeld voor de zorgsector en niet voor de particuliere sector. Volgens The Lancet is er 12,3% kans op besmetting bij een social distance van minder dan 1 meter. Als men geen mondkapje draagt is dat 17,4% en als iemand een gezichtsmasker draagt is dat 16%.

Over het algemeen is men het met elkaar eens dat het enige dat echt goed werkt de social distance is van tenminste 2 meter. Als dat niet mogelijk is wordt het gebruik van mondkapjes aangeraden en indien men dat wenst in combinatie met een gezichtsmasker dat niet gebruikt dient te worden zonder mondkapje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.