menu: rubrieken, zoeken & meer

Het EU Digitale Covid-certificaat is in diverse Spaanse regio’s al te krijgen

Het EU Digitale Covid-certificaat is in diverse Spaanse regio’s al te krijgen
Beeld: Archief

Het EU Digitale Covid-certificaat is in diverse Spaanse regio’s al te krijgen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Diverse Spaanse regio’s bieden het EU Digitale Covid-certificaat (Certificado COVID Digital UE) aan de inwoners van bepaalde autonome regio’s aan. Dat gebeurt sinds maandag 7 juni in onder andere Andalusië, Aragón, de Valencia regio, Catalonië, Extremadura, Galicië, Castilië en León en Navarra in afwachting van andere autonome regio’s die ook het EU Digitale Covid-certificaat gaan geven aan de inwoners van een bepaalde regio.

Officieel zal het EU Digitale Covid-certificaat vanaf 1 juli in alle 27 EU-landen op actief gaan en moet het reizen binnen de Europese Unie veel makkelijker gaan worden. Diverse landen zijn al begonnen met het invoeren en testen van het EU Digitale Covid-certificaat waaronder Spanje sinds maandag 7 juni.

De Europese Commissie laat de verspreiding van het EU Digitale Covid-certificaat over aan de regeringen in de lidstaten en Spanje heeft dat weer verdeeld over de regionale overheden die via de regionale gezondheidsdiensten de EU Digitale Covid-certificaten zullen verspreiden. Toch is het certificaat ook via de website van het Ministerie van Volksgezonheid te downloaden, KLIK HIER.

Met dit Covid-certificaat kunnen reizigers vanaf 1 juli met een QR-code (digitaal of op papier) aantonen dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, negatief zijn getest of al een besmetting achter de rug hebben de afgelopen 6 maanden en daardoor zijn beschermd tegen het coronavirus.

Regio’s

In Spanje zijn diverse autonome regio’s al begonnen zijn met het uitgeven van het EU Digitale Covid-certificaat, in het Spaans ‘Certificado COVID Digital UE’. Daaronder bevinden zich Andalusië, Aragón, de Valencia regio, Extremadura, Galicië, Catalonië, Castilië en León en Navarra. Andere regio’s zullen in de loop van de week ongetwijfeld volgen.

Extremadura heeft op de eerste dag al 1.297 Europese certificaten uitgegeven maar dat zijn er 8.682 in Castilië en León terwijl de overige regio’s Valencia, Andalusië, Aragón, Navarra en Galicië nog geen gegevens bekend hebben gemaakt.

Het is ook mogelijk om via DEZE WEBSITE van het Ministerie van Volksgezondheid een Certificado COVID Digital de la UE aan te vragen. Om dat aan te vragen heb je of een ‘Certificado Digital’ nodig of moet je inloggen met je Cl@ve.

De regio’s die het EU Digitale Covid-certificaat al in gebruik hebben genomen bieden dat aan via de websites of smartphone apps waar ook de vaccinatiebewijzen te downloaden zijn voor personen die gevaccineerd zijn. In Spanje is dat niet centraal geregeld maar per autonome regio.

(als er meer autonome regio’s bekend zijn zullen we de links hier plaatsen)

Over het algemeen kun je drie verschillende certificaten downloaden, die voor gevaccineerde personen (certificado de vacunación), die voor personen die een PCR of andere coronatest hebben laten afnemen (certificado de diagnóstico) en die voor personen die Covid hebben gehad (certificado de recuperación).