Oorlog tegen verspilling: nieuwe wet voorziet tot 60.000 euro boete voor wie eten weggooit in Spanje

Oorlog tegen verspilling: nieuwe wet voorziet tot 60.000 euro boete voor wie eten weggooit in Spanje
Beeld: Canva

Oorlog tegen verspilling: nieuwe wet voorziet tot 60.000 euro boete voor wie eten weggooit in Spanje

MADRID – Het is eigenlijk geen nieuws; terwijl op vele plaatsen nog steeds honger heerst, gooien we in het rijke Westen jaarlijks tonnen voedsel weg. In Spanje wil men dat probleem terugdringen door hard op te treden tegen voedselverspilling. Een nieuwe wet voorziet tot 60.000 euro boete voor wie zich niet aan die regels houdt.

Elk jaar gooien de Spaanse huishoudens 1.364 miljoen kilogram eten weg. De overheid wil van die verspilling af. Dinsdag keurde de raad van ministers een wet goed die dan naar het parlement kan. In die wet staat onder meer opgenomen dat alle schakels in de voedselketen een anti-verspillingsplan zullen moeten maken. Voor bars, restaurants of supermarkten die niet aan de voorwaarden voldoen komen er financiële straffen.

Het voornaamste doeleinde van voedsel moet volgens de raad van ministers in alle fases de menselijke consumptie zijn. Zo kunnen resten het best naar de voedselbank worden gestuurd om van daaruit over de juiste mensen te worden verdeeld. Als dat niet mogelijk is, kunnen die resten bijvoorbeeld ook worden herwerkt tot confituur of fruitsap. Als laatste oplossing is er ten slotte nog de verwerking tot industriële producten als compost of brandstoffen.

Ook voor de consument op restaurant is er goed nieuws. Volgens de nieuwe wet zouden de eigenaars de klant verplicht moeten inlichten dat ze hun resten mee naar huis mogen nemen. Gedaan dus met de schaamte wanneer je uit beleefdheid niet vraagt om die twee heerlijke stukken pizza die je niet meer binnen krijgt toch mee naar huis te nemen. Ook zouden winkels producten die bijna over datum zijn, moeten verkopen aan lagere prijzen.

Voor overtreders wachten potentieel serieuze geldboetes. De Spaanse overheid wijst er op dat er wereldwijd nog steeds 800 miljoen mensen honger lijden en 1.600 miljoen mensen ondervoed zijn. Het probleem van verspilling moet dus kordaat worden aangepakt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.