Met de zwembroek en paraplu de zeer warme, maar ook natte zomer tegemoet in Spanje

Met de zwembroek en paraplu de zeer warme, maar ook natte zomer tegemoet in Spanje
Beeld: via canva.com

Met de zwembroek en paraplu de zeer warme, maar ook natte zomer tegemoet in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De belangrijkste weerexpert van de Spaanse weerdienst AEMET voorspelt dat de zomer die op 21 juni begint buitengewoon heet gaat worden in Spanje, maar ook met meer stormen dan gebruikelijk in deze maanden. Dit volgt op de warmste lente die het land heeft ervaren in de afgelopen 62 jaar. Dat betekent dus dat je deze zomer in Spanje zowel de zwembroek bij de hand moet hebben maar hoogstwaarschijnlijk ook een paraplu.

Tijdens een persconferentie over de klimatologische karakteristieken van de lente en de weersvoorspelling voor de volgende drie maanden, lichtte Rubén del Campo, de belangrijkste woordvoerder van het Spaanse weerdienst AEMET, toe dat er een hoge kans is op een zomer die niet alleen warm zal zijn, maar ‘uitermate warm’ en ‘vol stormen’.

“We kunnen nog niet precies voorspellen of het warmer zal zijn dan de zomer van vorig jaar, maar het zou mogelijk kunnen behoren tot de 5 warmste zomers van de laatste 30 jaar,” verklaart de woordvoerder.

In termen van verwachte regenval voor de zomer, die ongeveer 93 dagen en 16 uur zal duren en eindigt op 23 september met het begin van de herfst, is de verwachting dat de neerslag – met uitzondering van de regio’s Cantabrië en de Canarische Eilanden, waar geen duidelijke trend zichtbaar is – tussen de 40 en 50 procent hoger zal zijn dan het seizoensgemiddelde.

Ondanks deze verwachtingen, uitte hij zijn bezorgdheid over het feit dat, hoewel het in de zomer doorgaans wel regent, de neerslag meestal niet voldoende is om situaties van droogte te verzachten. “We zullen moeten afwachten tot de herfst om te zien hoe de waterschaarste zich verder ontwikkelt.”

Daarnaast heeft AEMET onderstreept dat deze lente de warmste is sinds het begin van de opname van de weergegevens in 1961. Het was ‘uitermate warm’, met een gemiddelde temperatuur van 14,2 graden op het Spaanse vasteland, en overtreft daarmee de tot nu toe record houdende lente van 1997 met 0,3 graden.

Ga naar de inhoud