Overzicht van regels en boetes tijdens autorijden in Spanje

Overzicht van regels en boetes tijdens autorijden in Spanje
Beeld: via canva.com

Overzicht van regels en boetes tijdens autorijden in Spanje

Steeds meer Nederlanders en Belgen komen met eigen auto of kampeerauto naar Spanje. Ondanks het Nederlandse of Belgische kenteken, gelden de Spaanse verkeersregels. Enkele regels kunnen leiden tot boetes als men ze niet volgt.

Pas echter op want boetes kunnen oplopen tot honderden euro’s die vaak, in het geval van buitenlandse kentekens, direct betaald moeten worden. Heb je een Spaans kenteken of mag je de boete bij de politie op kantoor gaan betalen, doe dit dan binnen 14 of 20 dagen zodat je in de meeste gevallen 50% korting krijgt.

Veel Spanjaarden kennen de onderstaande verkeersregels ook niet, dus veel buitenlanders die in Spanje rondrijden weten er ook vaak niets van af. Toch staan ze allemaal vermeld in het Reglamento General de Circulación in de artikelen 18 en 19, maar wie kijkt daar nu naar 😉 In die algemene verkeersregels van Spanje staan onderstaande onderwerpen niet “letterlijk” vermeld, maar via diverse andere websites zijn we achter meer regels gekomen dan welke beknopt in artikel 18 en 19 vermeld staan.

De Spaanse verkeersdienst DGT en Guardia Civil controleren tijdens de zomer veel op de Spaanse wegen waarbij gekeken wordt naar o.a. drank- en drugsgebruik (niet vermeldt hieronder want het is logisch dat dit niet is toegestaan), de autopapieren, of de auto gekeurd is etc. Dat doen de agenten niet alleen op de weg zelf bij verkeerscontroles, maar ook vanuit de lucht door middel van helikopters of drones waarbij de politie elk detail van wat iemand achter het stuur doet kan zien en opnemen.

Autorijden met slippers of naaldhakken aan of blootvoets
In de zomer is het vrij normaal om richting strand te rijden, terwijl je de slippers al aan hebt of dat het zo warm is dat je geen schoenen aan doet. Dat mag dus niet in Spanje en kan boetes opleveren van 80 euro (schoenen moeten aan de achterkant vastzitten en aan de voorkant niet los om problemen met gas geven en remmen te voorkomen). Blootvoets is niet toegestaan omdat dit schade aan een voet kan opleveren.

Rijden zonder shirt
Ook het rijden zonder shirt of topless in het geval van chauffeuses is strafbaar met boetes tussen de 40 en 80 euro. De reden is omdat het contact met de stoelleuning en autoriem pijnlijk kan zijn en dit schade aan de huid kan toebrengen met kans op verwondingen. Ook in het geval van het openen van de airbag bij een ongeval is het gevaarlijk om geen shirt aan te hebben.

Eten, drinken of opmaken
Een ijsje eten, een broodje naar binnen werken, water drinken of jezelf opmaken achter het stuur levert boetes op. Elke afleiding achter het stuur tijdens het rijden is strafbaar en wordt beboet met sancties tot wel 200 euro. Daarnaast kan men punten van een (Spaans) rijbewijs kwijtraken.

Arm uit het raam steken of leunen uit het raam
Chauffeurs die erop betrapt worden te rijden met een arm uit het raam of die leunen op het portier terwijl het raam open is kunnen boetes krijgen tot 80 euro. Het stuur dient men namelijk vast te houden met beide handen.

Voeten op het dashboard
De bijrijders die denken gemakkelijk te kunnen zitten door de voeten op het dashboard te leggen kunnen van een koude kermis (of warm strand) thuiskomen als ze betrapt worden. Dit is namelijk vanwege de veiligheid (stel je voor de airbag opent bij een ongeval) niet toegestaan en kan boetes opleveren tot 100 euro.

Sigaret uit auto gooien
Ben je een roker en gooi je de sigaret uit de auto dan kan dat een flinke boete van 400 euro of meer opleveren. Zeker in het droge en zeer brandbare Spanje is het niet slim om achteloos een nog brandende sigaret de natuur in te gooien. Helaas gebeurt dit nog zeer veel en veel natuurbranden naast wegen zijn dan ook veroorzaakt door rokers die niet nadenken.

Aantal inzittenden
Mocht het aantal inzittenden het maximale overschrijden wat in de meeste gevallen 6 of 7 personen is (in normale auto’s) kan men flinke boetes krijgen.

DVD schermen, GPS etc.
Chauffeurs mogen geen films kijken of DVD-apparaten gebruiken tijdens het rijden. Het instellen van een GPS of andere handelingen doen op een GPS-apparaat tijdens het rijden zijn verboden. Alle apparaten die de aandacht van de autorijder af kunnen leiden zijn verboden. Boetes lopen op tot 200 euro en je kunt punten van je (Spaans) rijbewijs kwijtraken.

Bellen in de auto
Bellen in de auto tijdens het rijden mag maar alleen als dat “manos libre” ofwel handvrij gebeurt door middel van een bluetooth systeem via de luidsprekers van de auto. Het is niet toegestaan te bellen met gebruik van bluetooth koptelefoons of soortgelijke apparaten. Toch is het opletten geblazen want het zoeken van telefoonnummers en/of gebruiken van de knoppen op de telefoons is weer niet toegestaan. Boetes lopen op tot 400 euro en je kunt punten van je (Spaans) rijbewijs kwijtraken. LET OP: want het gebruik van een hoofdtelefoon of oortjes is niet toegestaan (politie kan niet zien of dat is om te bellen of om naar muziek of een podcast te luisteren).

WhatsAppen, messenger etc
Het is absoluut niet toegestaan om berichten te lezen en schrijven in applicaties zoals WhatsApp, Twitter, Instagram, Facebook, Messenger etc. In het geval van WhatsApp is net ook niet toegestaan berichten in te spreken en/of te beluisteren, te bellen of te videobellen. Ook het verzenden van SMS berichten is verboden achter het stuur. Hier staan hoge boetes op.

Spullen achterin leggen die niet vast zitten
Volgens de verkeersregels is het leggen van spullen op de achterbank zonder dat deze vastzitten in principe niet toegestaan. De reden daarvoor is dat als er een aanrijding zou plaatsvinden deze losse objecten alle kanten opvliegen en dodelijk kunnen zijn. Losse spullen dienen in de achterbak gelegd te worden. Boete kan oplopen tot 100 euro.

Huisdieren aan de riem of in bench
Honden en katten die op de achterbank zitten moeten aan een speciale riem vastzitten of in een bench zitten die eigenlijk ook vastgemaakt moet worden. Zitten honden/katten in de achterbak dan dient er een afscheiding te zijn tussen de achterbank en de achterbak zodat de dieren in het geval van een aanrijding niet naar voren vliegen. Boetes kunnen oplopen tot 300 euro.

Claxonneren zonder reden
Het gebruik van een claxon zonder dat hier reden voor is, is verboden en kan beboet worden tot 80 euro. Datzelfde geldt trouwens ook voor het gebruik van de knipperlichten en gevarenlichten zonder dat daar reden voor is. Helaas staat er niet vermeldt wat de boete is als men deze knipperlichten niet gebruikt, iets wat vaker voorkomt 😉

Documentatie niet compleet
Het niet hebben van de autopapieren en een juiste ITV (APK) kan boetes opleveren tot 200 euro. Datzelfde geldt als je rijbewijs verlopen is of niet bij je hebt wat beboet kan worden tot 80 euro.

Reflecterend vest
Je moet altijd een reflecterend vest in de auto hebben die aangetrokken moet worden bij pech of een ongeval. Het vest is voor de Spaanse verkeerswet net zo belangrijk als een gevarendriehoek en het niet bij je hebben van een dergelijk vest kan boetes opleveren tot maar liefst 200 euro. Elke inzittende van de auto moet een reflecterend vest hebben, dat is belangrijk. Zijn er niet genoeg reflecterende vesten, dan mogen alleen die personen met een vest de auto verlaten bij pech, uiteraard niet als er direct gevaar is voor brand of iets dergelijks.

Fietsen meenemen in/achter auto
Het meenemen van fietsen in de auto is alleen toegestaan als de fiets goed vast zit en de fiets het zicht van de chauffeur niet belemmert. Indien men een fiets achterop de auto vastmaakt door middel van speciale fiets-steunen dient dit altijd zo te gebeuren dat het kenteken van de auto te lezen is en dient men een rood/wit gestreept bord aan de fietsen vast te maken. Uiteraard dienen de fietsen goed vast te zitten, iets wat ook geldt als de fietsen boven op het dak vervoerd worden. Het niet correct meenemen van fietsen kan leiden tot bekeuringen.

Wassen en repareren van een auto op straat
Weliswaar niet een regel die betrekking heeft op rijden met een auto, maar wel iets wat absoluut niet mag in Spanje. Het is nergens in Spanje toegestaan om op straat de auto te wassen. De reden daarvoor is dat het vieze water op straat blijft liggen en dat de zeep/shampoo die gebruikt wordt glad kan worden op de weg. Ook het repareren van een auto op straat is niet toegestaan. Boetes lopen in deze gevallen hoog op zoals maar liefst 3000 euro in Madrid, maar ook 30 euro als een symbolische boete in veel andere gemeenten.

Veel regels zoals het te hard rijden, niet dragen van de autogordel, dronken achter het stuur zitten of met drugs op en het rijden zonder rijbewijs etc. hebben we hierboven niet aangegeven want deze zijn vrij logisch en eigenlijk overal geldig.

Het kan gebeuren dat het bovenstaande niet helemaal correct is of inmiddels alweer aangepast door de Spaanse verkeersdienst DGT. Deze regels zijn verzameld uit meerdere Spaanse krantenberichten en artikelen die soms ernaast kunnen zitten, omdat de wet niet echt 100% duidelijk is en er flink gespeculeerd kan worden, omdat bepaalde punten niet specifiek aangekaart worden in het Reglamento General de Circulación.

slippers
Is het autorijden met slippers nu wel of niet strafbaar in Spanje?
Elk jaar wordt door de politie en de Spaanse Verkeersdienst DGT via social media gewaarschuwd voor het gevaar van autorijden met slippers en elk jaar weer wordt er gediscussieerd of dit strafbaar is.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud