skip to Main Content
Merendeel Spanjaarden geeft toe het boek “Don Quichot” nooit gelezen te hebben

Merendeel Spanjaarden geeft toe het boek “Don Quichot” nooit gelezen te hebben

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

donquichot1MADRID – Het Spaanse bureau voor sociale onderzoeken (CIS) heeft een enquête gehouden over het beroemdste boek uit Spanje “Don Quijote”. Uit dat onderzoek is gebleken dat slechts 40,9% van de Spanjaarden aangeeft het boek ooit gelezen te hebben terwijl 21,3% er wel aan begonnen was maar nooit het hele boek heeft gelezen.

Don Quichot is het beroemdste boek van Spanje en het grootste meesterwerk van de schrijver Miguel de Cervantes. Ondanks deze status heeft een grote meerderheid van het Spaanse volk het boek nooit of slechts gedeeltelijk gelezen. Veel Spanjaarden zien Don Quichot als een moeilijk te lezen meesterwerk waardoor men wel soms was begonnen aan het boek maar dit niet heeft uitgelezen.

De hele titel in het Nederlands is “De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha” of in het Spaans “El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”. De 16e eeuwse schrijver Miguel de Cervantes Saavedra eindigde het meesterwerk in 1605 waarna er een tweede deel kwam in het jaar 1615.

Don Quichot wordt gezien als een van de eerste geschreven romans in een moderne Europese taal en het vertelt de komische reisavonturen van een oude edelman die denkt dat hij een ridder is. Samen met zijn knecht vecht hij tegen de windmolens die hij ziet als reuzen om zo zijn grote liefde Dulcinea te beschermen.

De meeste Spanjaarden hebben het boek nooit of slechts gedeeltelijk gelezen omdat men het boek als moeilijk leesbaar ziet, het geschreven is in een oude taal met lastige woorden en het meesterwerk te langdradig is. Men is sneller geneigd om een kortere versie te lezen dan het oorspronkelijke 1117 pagina’s tellende meesterwerk uit de 16e eeuw. Bijna 60% van de Spanjaarden geeft dus aan het boek nooit gelezen te hebben terwijl 40,9% aangeeft het boek wel gelezen te hebben. Een groot deel van deze lezers zegt dat zij dit deden als verplicht leesvoer tijdens de studie – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken