Archeologische vindplaats Gran Canaria op UNESCO lijst

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LAS PALMAS – De archeologische vindplaats en grotten van Risco Caído op het Canarische Eiland staan sinds het afgelopen weekend op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed. In feite gaat het om de ‘paisaje cultural de Risco Caído y las montañas sagradas’ wat een uitgebreid gebied van archeologische opgravingen op het hoogst gelegen deel van Gran Canaria is.

Risco Caído is een pre-Hispanic archeologische vindplaats van holbewoners met nederzettingen en tempels met astronomische elementen die in grotten gelegen zijn. Het gaat dus om constructies die door de eerste bewoners (aborigenes) van Gran Canaria gemaakt zijn.

Het landschap rondom Risco Caído wordt ook wel montañas sagradas genoemd waarbij het geheel meer dan 18.000 ha groot is, een 11% van de totale oppervlakte van het eiland Gran Canaria.

De eerste bewoners die ruim 1.500 jaar leefden op het Canarische Eiland en lang voordat de Europeanen het eiland overnamen dit deel van het huidige Spanje bewoonden, hebben constructies gemaakt door grotten in de vulkanische rots uit te hakken. In diverse grotten heeft men bovenin een gat gemaakt waar het zon- en maanlicht door naar binnen kon schijnen en er gespeeld werd met het licht door een soort van astrologische kalender te maken.

Alleen rond het zomerpunt (de langste dag van het jaar op 21 juni) verlichten de zonnestralen de afbeeldingen die de eerste bewoners van de Canarische Eilanden hadden aangebracht in de grotten. Dat fenomeen herhaalt zich op het moment van de kortste dag als de winter begint als het maanlicht de afbeeldingen verlicht.

Gedurende jaren werden deze grotten door de huidige bewoners gebruikt als opslagplaatsen maar in 1996 deed men de belangrijke archeologische ontdekking. Nu erkend UNESCO de grotten van Risco Caído en de daaromheen liggende andere archeologische opgravingen in de montañas sagradas in de gemeenten Artenara, Tejeda, Agaete en Gáldar als Werelderfgoed.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.