menu: rubrieken, zoeken & meer

Dragen mondkapjes altijd verplicht in Catalonië

Dragen mondkapjes altijd verplicht in Catalonië
Beeld: Freepik

Dragen mondkapjes altijd verplicht in Catalonië

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse regioregering heeft het altijd dragen van mondkapjes, ook als men de anderhalve meter afstand kan handhaven, verplicht. De nieuwe regionale corona-maatregel gaat in op donderdag 9 juli en geldt voor iedereen ouder dan 6 jaar. Zoals bekend is sinds 21 juni na beëindiging van de noodtoestand het zogenaamde nieuwe normaal begonnen met verplichte mondkapjes wanneer de 1,5 meter social distance niet gehandhaafd kan worden.

De recente corona-uitbraak in het Segría regio gebied van de provincie Lerida en de daarna verplichte lockdown voor 209.000 inwoners van dat gebied heeft ervoor gezorgd dat de Catalaanse autoriteiten strenger worden wat betreft de geldende corona-maatregelen.

Spanje heeft een centrale regering maar bestaat daarnaast uit 17 autonome regio’s met elk een eigen regioregering die ook eigen beslissingen mogen nemen. Het altijd dragen van een mondkapje ook als men anderhalve meter afstand kan aanhouden zal voorlopig alleen gelden voor de autonome regio Catalonië .

Costa + mondkapje

Daaronder dus ook de bekende en populaire zomerbestemmingen aan de Costa Brava, de stad Barcelona en de Costa Dorada. Iedereen, dus ook de toeristen uit Nederland, België en alle andere bezoekers aan de regio Catalonië moeten verplicht een mondkapje dragen. Men raadt aan om chirurgische maskers of stoffen maskers te gebruiken.

Er zijn uiteraard uitzonderingen zoals binnen de eigen familie of wanneer men sport, dan hoeven de mondkapjes niet gedragen te worden. Ook personen die intolerant zijn en om gezondheidsredenen geen mondkapje kunnen dragen zullen dat niet hoeven te doen.

In principe zou deze verplichting van het dragen van ‘mascarillas’ dus ook gelden wanneer men naar het strand of zwembad gaat maar een officiële bevestiging daarvan is nergens te vinden, al is HIER te lezen dat een mondkapje niet verplicht is bij het sporten en bij het zwemmen (bañarse). In zee of in het zwembad is het uiteraard niet verplicht maar eenmaal uit het water in principe wel.

De bedoeling is om de inwoners en bezoekers van Catalonië die een te relaxte omgang hebben met de corona-maatregelen te verplichten zich te houden aan de regels. Doet men dat niet dan kunnen er hoge boetes gegevens worden van 100 euro.

Balearen

Nu Catalonië vanaf donderdag de mondkapjesplicht heeft ingevoerd denkt ook de regionale regering van de Balearen na over deze regel. Weliswaar zijn er op de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera geen grote corona-uitbraken, toch wil men er op de Balearen eilanden zeker van zijn dat de inwoners en nationale en internationale toeristen niet te relaxed omgaan met de 1,5 meter regel.

In de praktijk blijkt namelijk dat veel mensen zich niet houden aan de social distance en geen mondkapje dragen. Om dat toch te verplichten denkt de regionale regering van de Balearen nu ook na over een mogelijke mondkapjesplicht. Maar dat is nog niet bevestigd en de beslissing is nog niet officieel genomen.