menu: rubrieken, zoeken & meer

Nachtleven in Valencia regio moet sluiten terwijl men avondklok onderzoekt

Nachtleven in Valencia regio moet sluiten terwijl men avondklok onderzoekt
Beeld: 123rf (aangepast)

Nachtleven in Valencia regio moet sluiten terwijl men avondklok onderzoekt

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De regionale overheid van de autonome regio Valencia (Comunidad Valenciana) met de provincies Alicante, Valencia en Castellón heeft nieuwe corona-maatregelen getroffen omdat ook in deze regio de corona-besmettingen snel zijn gestegen. Daarom moet vanaf zaterdag 10 juli middernacht het nachtleven weer sluiten tot in ieder geval tot en met zaterdag 24 juli (of tot zondag 25 juli)

De regionale premier Ximo Puig heeft donderdag bekend gemaakt dat vanaf zaterdag 10 juli 00.00 uur het nachtleven, dus discotheken, pubs en nachtclubs, tot en met tenminste zaterdag 24 juli 23.59 uur dicht moeten. Deze lokalen mogen wel openblijven maar net zoals de normale horeca (bars en restaurants) tot 00.30 uur ‘s avonds. Verder geldt maximaal 10 personen aan tafels in de buitenruimtes en maximaal 6 personen aan tafels in de binnenruimtes.

Omdat gevreesd wordt dat de jeugd in plaats van naar een discotheek of pub weer op straat samen gaat komen om daar te drinken en feesten tijdens de zogenaamde ‘botellones’, worden deze straatfeesten als een zwaar vergrijp gezien met hoge boetes voor de deelnemers. De verkoop van alcohol wordt vanaf 20 uur ‘s avonds verboden in de hele autonome regio.

Verder heeft de regionale overheid aan het regionale Hooggerechtshof (Tribunal Superior de Justicia de la Comunitat Valenciana) gevraagd om weer een avondklok in te mogen stellen tussen 01.00 en 06.00 uur. Dat moet dan niet voor de hele autonome regio gaan gelden maar voor 40 gemeenten waar de hoogste corona-cijfers geregistreerd worden. Welke gemeenten dat zijn is nog niet bekend gemaakt.

Wat betreft grote evenementen komen er ook wijzigingen want daar wordt het aantal toegestane personen gereduceerd van de huidige 4.000 naar 3.000 personen in de buitenlucht en van 3.000 naar 1.000 personen in gesloten ruimtes.

Verder roept de regionale premier op om altijd het mondkapje te blijven gebruiken, ook in de buitenlucht wanneer dat niet meer verplicht is als de anderhalve meter gehandhaafd kan worden. Maar helaas is geconstateerd dat het daarbij vaak mis gaat en dat men te relaxed met deze nieuwe ‘vrijheid’ omgaat.

Ook wordt om meer verantwoordelijkheid onder de jongeren in de leeftijdsgroep 15 tot en met 29 jaar gevraagd. De besmettingen in deze groep is het snelst aan het stijgen terwijl de gevreesde Delta-variant steeds meer aanwezig is en inmiddels goed is voor 60% van alle nieuwe besmettingen in de regio. Ook wordt aan de ouders gevraagd om hun verantwoordelijkheid te nemen wat betreft het gedrag van hun kinderen.