Politie bevrijdt in Barcelona Chinese slaven die niet wisten dat er een pandemie gaande is

Politie bevrijdt in Barcelona Chinese slaven die niet wisten dat er een pandemie gaande is
Beeld: Mosso d'Esquadra / Twitter

Politie bevrijdt in Barcelona Chinese slaven die niet wisten dat er een pandemie gaande is

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse politie Mossos d’Esquadra bevrijdden in de hoofdstad Barcelona tien Chinese mannen en vrouwen, die als slaven gevangen werden gehouden in een industrieel complex. Ze waren het slachtoffer van een Chinese maffia die onder meer in Spanje en het Verenigd Koninkrijk Marihuana produceert en verhandelt.

De bevrijding kadert in een onderzoek dat al langer loopt. In April arresteerde de politie 65 personen in een aantal fabrieken die door de Chinese maffia werden beheerd. In één van de panden vond de politie 40.000 Marihuana planten. De Marihuana wordt in Spanje geteeld en voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk verkocht, waar de prijs gemiddeld drie keer hoger ligt. De ontdekking van dit Chinese netwerk kadert in een breder probleem in Catalonië, waar buitenlandse mafias steeds actiever zijn. 

In April werden al twee grote clans van de Chinese maffia opgeruimd. Toen ging het om de Lin en de Zheng Wei clan, die actief waren in de productie en verkoop van Marihuana in de provincies Asturië en Catalonië. De grote heren van de clans bleven nochtans goed onder de radar. Ze leefden sober, om zeker niet te veel op te vallen, alhoewel ze jaarlijks ongeveer 6 miljoen Euro omzet binnen haalden.

De ontdekking van de tien slaven deze week toont echter dat het probleem nog niet is opgelost. Ook nu de Lin en de Zheng Wei clan buiten spel zijn geplaatst, zijn nog andere groeperingen van de Chinese maffia actief. Zij halen individuen uit eigen land weg met de belofte van een beter leven in Europa of de Verenigde Staten. Het gaat dan vaak om eenvoudige, laagopgeleide mensen. Na aankomst worden die verplicht eerst lange tijd te werken, zogezegd om de schuld van de hulp af te betalen. In dit geval werd van alle individuen tussen de 10.000 en 30.000 euro geëist. 

Tussen de gevangenen zaten acht vrouwen en twee mannen. Ze leefden in mensonwaardige, kleine kamertjes in de fabriek zelf en werden verplicht om de hele dag door te werken. Volgens de onderzoekers ging het om ‘betreurenswaardige omstandigheden’. 

De personen zaten al zo lang gevangen dat ze er zich zelfs niet van bewust waren dat er een pandemie gaande is. Bij het buitengaan vroeg één van de Chinese mannen waarom iedereen precies mondmaskers aan had. Al bijna twee jaar waren ze volledig van de buitenwereld geïsoleerd.

Uiteindelijk werden één van de leiders en zeven van zijn handlangers gearresteerd. Ze zijn voorlopig vastgezet in afwachting van het proces.

Ga naar de inhoud