skip to Main Content
Spanje staat stil bij overstromingen Camping Las Nieves in Biescas 20 jaar geleden

Spanje staat stil bij overstromingen Camping Las Nieves in Biescas 20 jaar geleden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

camping5aHUESCA – Afgelopen zondag was het 20 jaar geleden dat op 7 augustus 1996 een overstroming de camping Las Nieves in de plaats Biescas (Huesca) in iets meer dan 30 minuten van de aardbodem deed verdwijnen. Bij die waterramp overleden toen 87 personen, waaronder vier Nederlanders, en raakten er nog eens 183 campinggasten gewond. De ravage was enorm en de ramp is de boeken in gegaan als een van de ergste in zijn soort in Spanje.

Camping Las Nieves was gebouwd op een stuk terrein precies op die plaats waar vroeger het water naar beneden kwam van de bergen als er regen was en de weg zocht naar de beneden gelegen rivier Río Gállega. Op de dag van de ramp vond er een enorme wolkbreuk plaats waardoor het water met grote hoeveelheid het dal in kolkte en haar natuurlijke weg zocht dwars door de camping. Naast het regenwater kwamen er echter ook modder, boomstammen, stenen en ander puin naar beneden.

In de enorme modderstroom kwamen volgens de eerste voorspellingen 72 mensen vast te zitten maar uiteindelijk overleden er 87 personen en raakten er 183 gewond. Onder de overledenen bevonden zich ook vier Nederlanders terwijl nog eens vijftien Nederlanders zich veilig konden redden. Er waren ook Belgische campingasten aanwezig als is het aantal daarvan niet bekend. Op het moment van de ramp waren er meer dan 600 mensen op de camping aanwezig, veel van hen hielpen na de ramp mee met reddingswerkzaamheden om de politie en brandweer te ondersteunen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken