skip to Main Content
Kust van Alicante geteisterd door windschering met hogere temperaturen en hevige windhozen

Kust van Alicante geteisterd door windschering met hogere temperaturen en hevige windhozen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Delen van de kust van de provincie Alicante hebben maandagmiddag te maken gehad met de gevolgen van een “microburst” of in het Nederlands windschering. Deze “reventones cálidos con fuertes vientos” zorgden in een korte tijd voor temperatuurstijgingen tot wel 5 graden waarbij ook de wind sterk aanwezig was en de kracht had van kleinere tornado’s. Deze zogenaamde windscheringen zijn gerelateerd met stormen maar dan zonder neerslag.

Deze maandagmiddag hebben veel inwoners van de provincie Alicante langs de kust gemerkt dat plots de temperatuur steeg tot wel 5 graden waarbij er tevens een harde warme wind ontstond die kort maar krachtig was. Er was sprake van een zogenaamde windschering die in het Engels de naam “microburst” heeft gekregen en in het Spaans “micro reventones cálidos” genoemd wordt. Terwijl de temperaturen stegen nam de windkracht toe tot meer dan 50 kilometer per uur.

Dit weerfenomeen komt wel vaker voor in de zomermaanden, niet alleen langs de kust van Alicante maar langs de gehele Spaanse kust waar de hoge temperaturen en de weersinvloeden uit de zee deze windscheringen laat ontstaan. Een van de grootste van de laatste jaren vond plaats op 24 juli 2004 bij het vliegveld van Alicante toen een “microburst” zorgde voor een temperatuurstijging van 9 graden en de wind snelheden bereikte van 117 kilometer per uur. Begin maart van dit jaar zorgde een mysterieuze wervelwind voor veel verwoesting op een deel van het kerkhof van de gemeente Pinoso. Later bleek dat het hier ook om een windschering ging.

Windschering is de verzamelterm voor zeer lokale, plotselinge veranderingen in de wind. Dat kan de windsnelheid of de windrichting zijn of beide tegelijk. Er zijn drie typen windschering te onderscheiden: 1- verticale windschering is een verandering van de horizontale wind tussen twee punten in de verticaal; 2- horizontale windschering is een verandering van de horizontale wind tussen twee punten in hetzelfde horizontale vlak; 3- schering van de verticale wind is een verandering van de verticale wind tussen twee punten in hetzelfde horizontale vlak.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Leo, als je interesse hebt hier heb je de hele tamtam over Gota Fria, het is een hele boterham maar toch veel leesplezier!

  Gota Fria, of gewoon veel regen
  Iedereen die aan de oostkust van Spanje woont of daar in die tijd verblijft kent het fenomeen “Gota Fria”. Het weer is net als in alle andere landen ook in Spanje het meest besproken, wellicht minder vervloekte, onderwerp van gesprek. er is altijd iets oiver te zeggen en te denken. Zonder enige kennis van deze “ramp” zit je na de zomer al snel in een sociaal isolement. Temeer om dat men bij iedere dreigende regenbui deze term al in de mond neemt.
  Even een snelle cursus;
  Gota Fria betekent letterlijk Koude drup. Vrijer vertaald zou men moeten spreken van koude Daling (Eng. Cold Drop). Dit weersverschijnsel doet zich voor wanneer er warme, vochtige lucht botst op een koud lage drukgebied en (snel) stijgt. Door snelle afkoeling van die warme, vochtige lucht condenseert het vocht en valt als zware regen naar beneden. Op zich doet dit fenomeen zich vaker voor. In Nederland heb je de zogenaamde wolkbreuk, waarbij het principe eenzelfde is. Voor een echte Gota Fria zijn echter een aantal randvoorwaarden van belang.
  Warme Middelandse zee.
  Een langere periode van hoge temperaturen maakt dat de Middelandse zee behoorlijk opwarmt. In het bijzonder het water tussen Italie en Spanje kan ook na de zomer tot ver in oktober rond de 26C. blijven. Indien de luchttemperatuur boven de zee wel al gezakt is en het verschil meer dan 5C. betreft, neemt de lucht bijzonder veel vocht op. Als de lucht boven zee veel in beweging is wordt dit nog eens versterkt. Een extreem hete zomer is dus nog geen garantie op een Gota Fria. Zowel 1994 en 2003 kenden geen Gota Fria.
  Koude lucht boven land
  Het is niet ongebruikelijk dat er tussen september en december verschillende koudere fronten boven Spanje liggen. Blijft dit gebied langer hangen zorgt dit voor stroming eromheen. Noordoosten wnd blaast de warme lucht vanaf de Middelandse Zee op deoostkust. Die lucht stijgt (alleen al door opstuwing boven land) en de regio krijgt daardoor altijd wel meer of minder neerslag in deze periode. Dat is maar goed ook want na de droge zomer is dit zeer welkom voor land en boer.
  Een hoog lage- drukgebied
  Een andere voorwaarde voor een Gota Fria is dat de warme lucht vanaf zee, na het botsen tegen de koude lucht, blijft stijgen. Hiervoor moet het koude front tot ca. 5.5km “hoog” zijn. Hoe hoger de warme lucht komt hoe sneller deze stijgt. Wanneer de stijging snel genoeg gaat wordt de onderliggende lucht meegezogen en onstaat een vliegwieleffect. Een vlakker koude front geeft een te langzame stijging. De vochtige lucht kan snel over de koude lucht heen. Dit geeft soms stevige neerslag maar geen Gota Fria. Het koude front dient als een hoge koude muur waar de vochtige lucht langs raast en niet kan ontsnappen. In plaats van langzaam condenseren van vocht ontstaan in een mum van tijd grote waterdruppels met een onophoudelijke toevoer. De “warme” voeding van onderop geeft wolken met grote verticale opbouw (als een trechter) waarin ook gemakkelijk onweer kan ontstaan.
  Warme lucht van zee (rood) stijgt na botsing met koude lucht boven land.
  Neerslag
  De hoeveelheden neerslag in korte tijd maakt de Gota Fria zo angst-aanjagend. Na de zomer is de grond droog en hard en beplanting dor en schaars. Hierdoor heeft het oppervlakte een miniem absoberent vermogen en stroomt het water weg. Door de alsmaar groeiende bebouwing van de regio zijn er niet genoeg, absorberende, groengebieden en heeft het water steeds minder keus. Stromen worden groter en zo sterk dat vrijwel alles meegaat naar de uiteindelijke afvoer, de zee. Niet zelden belanden auto’s, wegen en gehele huizen op het strand. Neerslag wordt gemeten per m2 per uur. Een stevige regenbui in Nederland geeft al gauw 20 tot 40 liter per m2 per uur, boven de 50 liter heet een wolkbreuk. Tijdens de Gota Fria zijn er metingen gedaan van 68 liter per m2 per uur. 270 liter per m2 in 24 uur (Alicante 1997). Tijdens de Gota Fria in 2013 heeft het spaans metereologisch buro 710 bliksemflitsen in 1.5 uur gemeten.
  Wind
  De razende wind, veroorzaakt door de zuigende werking (vliegwiel) van de stijgende lucht halen gemakkelijk snelheden van boven de 100km/uur. bomen en planten in de reeds door water verzadigde grond zijn een gemakkelijke prooi. Ook daken en andere delen van bebouwing kunnen los komen en meters verderop worden neergeslagen.
  Waarschuwingen.
  Als we de mensen om ons heen moeten geloven komen er jaarlijks meerdere Gota Frias. De kranten en televisie weten het niet vaak beter. Het regionale dagblad Las provincias heeft afgelopen herfst 11 x een waarschuwing gegeven. Afwachten en niets voorbereiden is natuurlijk ook niet wijs. Er zijn voldoende mensen die de Gota Fria niet meer kunnen na vertellen. Hieronder een aantal tips.

  Een aantal zaken kun je tevoren goed regelen;

  – Zorg dat losse delen van het huis goed vast zitten.

  – Maak daken en afvoeren schoon

  – Maak tuin, terras en balkons leeg (ook meubilair)

  – Laat deel van het zwembad leeg lopen

  – Zorg voor een paar dagen voedsel en water in huis

  – Leg belangrijke documenten en waardevolle spullen watervast verpakt op een hoge plek in huis

  – maak een risico-inventarisatie van je omgeving (wat kan e.v.t. waar vallen)

  Als het echt toeslaat gelden de volgende adviezen;

  In huis

  – Uitschakelen van elektra

  – Houdt een radio aan en probeer lokale nieuws te volgen

  (niet telefoneren met vaste lijn)

  – Maak je gereed om het huis te verlaten

  In auto

  – Radio aan voor lokaal nieuws

  – Rijd naar hoger gelegen gebied

  – Maak je gereed om de auto te verlaten

  – Ga naar of blijf op hoofdwegen

  – Rijd niet door overstroomd gebied

  – Mijd rivieren of beddingen

  – Let op gevallen kabels (elektra)

 2. De zee is nu zeg maar warmer dan de dagelijkse temperatuur, dit is niet normaal en kan voor veel problemen gaan zorgen, met deze zee temperaturen ben ik bang voor gota fria´s met ongekende krachten in het najaar.

  1. Over gota fria’s heb ik in een reactie al eerder wat geschreven.
   Hiervoor is veel meer nodig dan warm zeewater alleen. Het is dan ook zinloos om hier vooraf al bang voor te zijn. Dan zou er bv. in het caraibisch gebied ook geen leven meer mogelijk zijn, want daar , en ver daarbuiten, wordt de zee ook ieder jaar warmer en toch neemt het aantal stormen niet toe..

 3. Wederom een zeer informatief artikel, dank daarvoor.
  Was maandag, 17.00 uur, op het strand van El Verger. Zag het in het noorden snel betrekken. Opvallend was dat de zee ” rustig ” was. Er was een gele vlag. Aangezien ik onbekend ben met deze weeromslag vond ik het beter het strand te verlaten.

  1. Inderdaad op een filmpje van vandaag over de baai waarin Moaira ligt was de zee ook erg glad geen branding niets. Een rustige zee is gevaarlijker dan men denkt.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken