skip to Main Content

Bosbrand Llutxent in Valencia grootste tot nu toe in Spanje

Bosbrand Llutxent in Valencia grootste tot nu toe in Spanje

UME / Twitter

VALENCIA – De enorme bosbrand bij Llutxent is waarschijnlijk ontstaan door de bliksem maar deze heeft er wel voor gezorgd dat er inmiddels meer dan 3.000 hectare natuur is verwoest, er meer dan 3.000 inwoners in eerste instantie geëvacueerd moesten worden en later alle inwoners van het dorp Pinet hun huizen moesten verlaten. De bosbrand bevindt zich daarnaast dichtbij de grens met de gemeente Gandia.

Sinds maandagmiddag is er een brand binnen de gemeentegrenzen van Llutxent in de provincie Valencia actief. Daar waar men in eerste instantie meende de brand snel onder controle te kunnen krijgen is deze inmiddels uitgegroeid tot de grootste bosbrand van dit jaar in Spanje.

Het is nu woensdag en er zijn alweer meer dan 3.000 hectare natuur verwoest. Een van de grootste boosdoeners van het verspreiden van de vlammenzee is de wind die vrij spel heeft waarbij de hoge temperaturen en lage luchtvochtigheidsgraad ook niet mee helpen.

Er zijn meer dan 700 mensen actief op de grond bezig om de brand te controleren waarbij zij steun krijgen uit de lucht met 25 blushelikopters en blusvliegtuigen. Ook honderden militairen helpen met de werkzaamheden.

Vanwege de brand moesten op maandag in totaal uit voorzorg 2.500 inwoners geëvacueerd worden waaronder inwoners van een bejaardentehuis in La Drova in Barx en de wijken Montesol, Rochera en Montepino (Gandia).

Uit voorzorg moesten op dinsdagavond ook alle inwoners van het dorp Pinet hun huizen verlaten omdat de brand akelig dichtbij kwam. Ook de commandopost die de brandweer daar had opgezet moest weg omdat de vlammenzee zich op 300 meter bevond.

Er zijn diverse wegen afgesloten voor het verkeer zoals de CV-608 tussen LLutxent en Pinet en de CV-675 tussen Gandia en Simat.

De bosbrand heeft nu al het natuurgebieden El Surar (Valencia) en Parpallò-Borell (Gandia) in de as gelegd waar vlammen van meer dan 20 meter hoog werden gezien. De dorpen en steden Llutxent, Pinet, Ador, Barx, Quatretonda en Gandia hebben te maken met de brand.

Wil je op de hoogte blijven wat betreft de nog steeds actieve brand dan is het mogelijk om alles te volgen via de Twitter accounts van:

@UMEgob

@BombersValencia

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Stad Gandia deelt mede : telefonische contacten voor mensen die getroffen zijn door de brand zijn 962878800 en 092.

  2. Ik woon in Tarbena en normaal kan ik Benidorm zien liggen maar gisteravond was
    dat niet mogelijk van wegen de rook Maria

  3. Ik woon in Tarbena en normaal kan ik Benidorm zien liggen maar gisteravond was
    dat niet mogelijk van wegen de rook m’Maria

    1. Er zitten nog steeds wat muggen in je tekst, die kun je er beter uit ziften!😉

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken