skip to Main Content

Vandaag is het in Spanje (weer) internationale kattendag

Vandaag is het in Spanje internationale kattendag

Freepik

MADRID – Afgelopen februari hebben we al een Internationale dag van de kat gevierd en vandaag 8 augustus is er weer een dag van de kat. Maar wist je dat er op 29 oktober nog een Internationale dag van de kat zit aan te komen en wist je dat de kat het enige dier ter wereld is die drie speciale dagen heeft?

Ondanks het feit dat er veel katten in Spanje op straat leven en aan hun lot worden overgelaten nadat ze door hun baasjes gedumpt werden, is het vandaag 8 augustus toch even een feestje voor alle katten wereldwijd en dus ook in Spanje.

Het is de tweede Internationale dag van de Kat dit jaar waarbij men over de hele wereld de liefde voor de katten viert en men wil aangeven dat het belangrijk is om goed met katten om te gaan en voor hen te zorgen, iets wat in Spanje niet altijd blijkt te lukken.

Volgens de laatste cijfers van de Fundación Affinity werden er 33.473 katten en 104.834 honden in de steek gelaten in 2017. In totaal is dat 138.307 in de steek gelaten dieren wat een behoorlijk aantal is maar wel stukken minder dan 8 jaar geleden toen het totale aantal nog 156.858 was, aldus de Fundación Affinity stichting. Toch is het geen ongewoon straatbeeld om op straat levende katten te zien in de toeristenoorden, steden en op het platteland van Spanje.

Wereldwijd zijn er echter miljoenen mensen die wel goed voor hun kat zorgen en dat graag willen vieren met een speciale dag. Op 4 oktober is er al een Werelddierendag maar de kat heeft zelfs drie speciale dagen per jaar: op 20 februari, op 8 augustus en op 29 oktober. De kat is het enige dier ter wereld die drie internationale dagen heeft. Maar waarom is dat dan?

20 februari

Deze datum werd gekozen omdat een van de bekendste katten ter wereld, Socks, op deze datum overleed in het Amerikaanse Witte Huis toen Bill Clinton de President was. Socks was altijd te zien op familiefoto’s van de Clinton familie en zijn dood zorgde voor een schok binnen de (Amerikaanse) kattenwereld waarna besloten werd om op die datum elk jaar stil te staan bij zijn overlijden.

8 augustus

Sinds 2002 wordt elk jaar op 8 augustus een International Kattendag georganiseerd na een initiatief van het International Fund for Animal Welfare. Het duurde niet lang of wereldwijd deden dierenrechtenorganisaties mee met de viering van de kattendag op 8 augustus waarna dit een internationaal evenement is geworden.

29 oktober

Deze datum is eigenlijk de bekendste kattendag in Europa en werd in het leven geroepen door de kattenexpert Colleen Paige die op die ene dag als doel had om 10.000 katten een nieuwe familie te geven door deze te laten adopteren. Sindsdien wordt deze dag internationaal gezien als een kattendag.

Het maakt niet uit welke datum je kiest of misschien wel alledrie om even een speciale dag voor jouw eigen kat te vieren, de kat zal het altijd leuk vinden. Wist je dat volgens een onderzoek van Tiendanimal 35% van de families in Spanje een kat in huis heeft?

Eigenaardigheden

 • Een kat heeft 230 botten terwijl mensen er 206 hebben.
 • Het hart van een kat klopt twee keer zo snel als bij een mens.
 • De tong van een kat heeft kleine haakjes om zo voedsel te vangen en te scheuren.
 • De snorharen vallen periodiek uit en er groeien dan weer nieuwe. Deze zijn zeer belangrijk voor de oriëntatie en beweging van een kat.
 • De staart van een kat is essentieel voor het evenwicht.
 • Katten ruiken niet alleen met hun neus maar ook met het Jacobsen orgaan dat zich in het bovenste deel van de mond bevindt.
 • Katten kunnen tot zeven keer hun eigen hoogte springen.
 • Alle katten worden geboren met blauwe ogen waarna deze na enkele maanden veranderen in andere kleuren.
 • De kat is een van de weinige dieren die loopt door de voor- en achterpoten aan elke kant tegelijkertijd te verplaatsen, Alleen katten, kamelen en giraffen lopen zo.
 • Katten hebben een hekel aan sterke geuren zoals ui, azijn, citroenen en sinaasappels.
 • Als een kat je likt moet je dat blijkbaar als een groot compliment beschouwen omdat dit een band tussen dier en mens aangeeft.
 • Katten slapen tussen de 16 en 18 uur per dag maar ook dan zijn ze alert op elke beweging en geluid.
 • Katten onder elkaar communiceren bijna nooit met een miauw, dat gebruiken ze hoofdzakelijk voor de communicatie met de mens.
 • Katten met drie kleuren zijn bijna altijd vrouwtjes katten.
 • Katten kunnen als ze vallen zichzelf in de lucht omdraaien om zo op hun poten terecht te komen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
 1. Aan het rijtje “katten, kamelen en giraffen” kan nog de IJslandse pony worden toegevoegd. Maar ook sommige honden en paarden lopen zo. Die worden “telgangers” genoemd, en paarden met telgang zijn veel geld waard omdat hun draf voor de ruiter veel comfortabeler is.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken