skip to Main Content
Waarom het een goed idee is om een meloen te eten in de zomer in Spanje
123rf

Waarom het een goed idee is om een meloen te eten in de zomer in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Waarom is een watermeloen zo gezond in Spanje?

123rf

MADRID – Volgens gezondheidsspecialisten is het een goed idee om tijdens de warme zomermaanden meloenen te eten. Niet alleen zijn ze lekker en kunnen ze met van alles en nog wat gecombineerd worden, ze zijn ook nog eens hartstikke gezond en zijn uitstekend geschikt om de dorst te stillen.

Als eerste moet er een onderscheid gemaakt worden in meloenen. De meest populaire in Spanje zijn de watermeloen (sandía) en de suikermeloen (melón) waarbij die laatste weer onder te verdelen is in de gele honingmeloen (melón piel de sapò) en de galiameloen (melón galia) maar er zijn nog veel meer soorten te vinden.

In dit geval hebben we het over de watermeloen ofwel sandía in het Spaans welke voor 91% bestaat uit water en dus een uitstekende dorstlesser is en de rest uit 6% suikers, vitamines zoals vitamine C en vezels. Je kent ze wel, groen van buiten en rood van binnen.

De watermeloen is al eeuwen oud en werd door de Moren (Arabieren) in Spanje geïntroduceerd in Andalusië waarna de cultivatie van de sandía zich verder langs de Middellandse Zee naar het noorden verspreidde. Het Spaanse woord sandía komt van het Spaans Arabische Sandiyya.

De watermeloenen die buiten gekweekt zijn bloeien tussen de late lente en de vroege zomer zodat ze tijdens de zomer en vroege herfst optimaal zijn voor consumptie. Er zijn echter ook watermeloenen die in de kas worden geteeld waardoor het dus mogelijk is om het hele jaar door watermeloenen te hebben.

De sandía is echter een zomerse fruitsoort die ook het meest in de zomermaanden genuttigd wordt. Maar waarom is het een goed idee om watermeloen te eten in de zomer. We geven enkele redenen:

1- De smaak is sappig, zoet en verfrissend. Daarnaast is de watermeloen makkelijk in stukken te splitsen en te vervoeren om overal te kunnen eten. Een stuk meloen is ook makkelijk te eten.

2- Het is super hydraterend wat vooral erg handig is in het geval van kinderen en ouderen en een andere manier is om water binnen te krijgen.

3- De watermeloen kan als voorgerecht gegeten worden (met Spaanse ham bijvoorbeeld), als dessert of als tussendoor. De watermeloen kan voor dezelfde verkoeling zorgen als een ijsje maar is veel gezonder.

4- Omdat de meloen zoveel water bevat en weinig calorieën kan het in overvloed gegeten worden, vooral interessant voor mensen die aan het lijnen zijn.

5- De watermeloen kan zo gegeten worden, direct uit de ijskast. Zet het mes erin, verdeel het in stukken en het fruit is klaar voor consumptie.

6- Je kunt er heerlijke sappen mee maken zoals fruit shakes en smoothies. Daarnaast kan de watermeloen gegeten worden in combinatie met de ook al gezonde gazpacho, in salades en bij het ijs.

7- Watermeloenen zijn niet duur in aanschaf en men kan deze heel (ongeveer 5 kilo) of in de helft gesneden kopen in de supermarkten en speciaalzaken.

8- Een watermeloen verkleint volgens specialisten de kans op astma, vermindert het risico op kanker, bevordert de gezondheid van de huid, vermindert de kans op hart- en vaatziektes, heeft een ontstekingsremmende werking en is goed voor de ogen.

en jij, waarom eet jij een watermeloen in de zomer? Eet je de sandía zo of samen met iets lekkers …

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
  1. HIER is zeker niet in Spanje ¡¡¡¡
    In Spanje zijn de watermeloenen heerlijk en zeker niet duur .Ik koop altijd een halve meloen ,zo ziet ik of ze er goed uitziet

  2. Vroeger kocht ik nooit een sandia, wel de andere meloenen, maar met die hitte geprobeerd en echt verfrissend en nog lekker ook.

  3. Hier is de Sandia smaakloos en veels te duur, maakt niet uit waar je de Sandia wilt kopen. Heb het dus maar opgegeven.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken