skip to Main Content
Wind duwt bosbrand Valencia richting badplaats Gandia en verwoest 3.003 hectare (foto’s)
El Pais

Wind duwt bosbrand Valencia richting badplaats Gandia en verwoest 3.003 hectare (foto’s)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Wind duwt bosbrand Valencia richting badplaats Gandia

El Pais

VALENCIA – De wind is op dit moment de grootste vijand voor de ruim 700 brandweermannen en militairen die bezig zijn met het moeilijke bluswerk van de grootste bosbrand tot nu toe in Spanje. Er worden harde windstoten geregistreerd waarbij de gemiddelde snelheid zo’n 61 km/u is. Er zijn reeds 20 woningen verwoest door de brand, bijna 3.000 mensen werden geëvacueerd en men vreest dat de brand de drukke badplaats Gandia kan bereiken.

Op het moment van schrijven is er 3.003 hectare natuur verwoest waaronder de natuurparken El Surar (Valencia) en Parpalló-Borrell (Gandia). Het dorp Pinet moest in allerijl dinsdagavond geëvacueerd worden en alle 146 inwoners moesten vertrekken waarbij er veel paniek en angst was bij de veelal oudere inwoners. Iedereen is opgevangen door familie of door de gemeente in opvangcentra.

In de woonwijken Mondubar, Drova, Montepino, Montesol en Rochera in de gemeente Gandia zijn reeds 20 woningen die of verwoest zijn of schade hebben door de vlammenzee en werden honderden mensen geëvacueerd. In Quatretonda zijn de inwoners ook geëvacueerd nadat de brand te dicht bij was gekomen. In de gemeente Barx zijn diverse woningen door de brand verwoest.

Men vreest nu dat als de wind zo aanhoudt de vlammenzee richting het drukke Gandia kan gaan. Er wordt met man en macht gewerkt om dat te voorkomen. In de gemeente Gandia is inmiddels 948 hectare natuur verwoest, in de gemeente Llutxent 840 hectare, Pinet 818 hectare, Ador 150 hectare en Barx 87 hectare verwoeste natuur.

Wind duwt bosbrand Valencia richting badplaats Gandia

Levante-EMV

Er zijn inmiddels meer dan 700 mensen op de grond aan het werk om de brand onder controle te krijgen terwijl vanuit de lucht er 27 helikopters en vliegtuigen meewerken met de moeilijke bluswerkzaamheden.

Volg de brand en de vooruitgang op Twitter via @UMEgob of @BombersValencia.

Mocht je in Gandia verblijven en vragen hebben dan kun je bellen naar de Policia Local van de badplaats op 962878800 of 962878801 of via 112.

(Foto’s afkomstig van de krant Levante-EMV)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. “The European Union Earth Observation Programme” heeft een hoge resolutie satellietfoto vrijgegeven van de verbrande zone op twitter.com/CopernicusEU van 09/08/2018
  Te zien op pbs.twimg.com/media/DkOYiawXoAAb–l.jpg

  Op 10/08/2018 deelt Diputació València mede dat de CV-675 dit weekend zal worden gesloten tussen Gandia en Barx om de verdere bluswerken te vergemakkelijken.

 2. Ben blij dat we aan de veilige kant van de berg zitten. Super eng gezicht, ‘s nachts een donkere lucht met een rode gloed. Vlammen die langszaam verspreiden over de berg richting de kust. Jammer dat ik mn foto’s niet kan delen. Ik hoop dat ze de brand eindelijk kunnen blussen, na ruim 3 dagen. Sterkte voor de bewoner&brandweerlieden&vakantiegangers!

 3. Ik behoor tot die stuurlui die aan wal staan en heb geen verstand van branden. Wel heb ik nu 2 keer een brand bij ons in de buurt gehad. Die zakken met water die de helicopters droppen lijken mij net theelepeltjes. Ik krijg het gevoel dat het grootser moet. Die vliegtuigjes blussen met drieen maar de brand gaat groeit sneller aan dan zij die kunnen bestrijden. Ik heb veel respect voor die brandweerlui maar het moet grootser. Is het niet iets voor de Europese Unie om dat aan te pakken? Verspreid over Europa grote machines stationeren, er is toch niet overal gelijktijdig brand. Bij grote brand elkaar gaan helpen.

 4. “PP de Gandia” heeft vandaag de stad tot een noodtoestand zone uitgeroepen samen met Marxuquera, Montepinar, Montesol, Las Cumbres en andere gebieden die zijn getroffen door de # IFLlutxent.

 5. Is Gandia nu een gemeente of een stad ?
  Nederlandtalige wikipedia spreekt van een gemeente.
  Op de Spaanse wikipedia (vrije vertaling):
  ” Gandía (in het Valenciaans en officieel, Gandia ) is een stad in de regio Valencia ( Spanje ). Het ligt in het zuidoosten van de provincie Valencia en is de hoofdstad van de regio La Safor. “

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken