Vandaag is het (weer) internationale kattendag in Spanje

Vandaag is het (weer) internationale kattendag in Spanje
Beeld: Pixabay

Vandaag is het (weer) internationale kattendag in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen februari hebben we al een Internationale dag van de kat gevierd en vandaag 8 augustus is er weer een dag van de kat. Maar wist je dat er op 29 oktober nog een Internationale dag van de kat zit aan te komen en wist je dat de kat het enige dier ter wereld is die drie speciale dagen heeft?

Ondanks dat er veel katten in Spanje op straat leven en aan hun lot worden overgelaten nadat ze door hun baasjes gedumpt werden, is het vandaag 8 augustus toch even een feestje voor alle katten wereldwijd en dus ook in Spanje.

Het is de tweede Internationale dag van de Kat dit jaar waarbij men over de hele wereld de liefde voor de katten viert en men wil aangeven dat het belangrijk is om goed met katten om te gaan en voor hen te zorgen, iets dat in Spanje niet altijd blijkt te lukken.

Volgens de laatste cijfers van de Fundación Affinity werden er 104.688 honden en 33.719 katten in de steek gelaten in 2018. In totaal is dat 138.407 in de steek gelaten dieren wat een behoorlijk aantal is maar wel stukken minder dan 8 jaar geleden toen het totale aantal nog 156.858 was, aldus de Fundación Affinity stichting. Toch is het geen ongewoon straatbeeld om op straat levende katten te zien in de toeristenoorden, steden en op het platteland van Spanje.

Wereldwijd zijn er echter miljoenen mensen die wel goed voor hun kat zorgen en dat graag willen vieren met een speciale dag. Op 4 oktober is er al een Werelddierendag maar de kat heeft zelfs drie speciale dagen per jaar: op 20 februari, op 8 augustus en op 29 oktober. De kat is het enige dier ter wereld dat drie internationale dagen heeft. Maar waarom is dat dan?

20 februari

Deze datum werd gekozen omdat een van de bekendste katten ter wereld, Socks, op deze datum overleed in het Amerikaanse Witte Huis toen Bill Clinton de President was. Socks was altijd te zien op familiefoto’s van de Clinton familie en zijn dood zorgde voor een schok binnen de (Amerikaanse) kattenwereld waarna besloten werd om op die datum elk jaar stil te staan bij zijn overlijden.

8 augustus

Sinds 2002 wordt elk jaar op 8 augustus een International Kattendag georganiseerd na een initiatief van het International Fund for Animal Welfare. Het duurde niet lang of wereldwijd deden dierenrechtenorganisaties mee met de viering van de kattendag op 8 augustus waarna dit een internationaal evenement is geworden.

29 oktober

Deze datum is eigenlijk de bekendste kattendag in Europa en werd in het leven geroepen door de kattenexpert Colleen Paige die op die ene dag als doel had om 10.000 katten een nieuwe familie te geven door deze te laten adopteren. Sindsdien wordt deze dag internationaal gezien als een kattendag.

Het maakt niet uit welke datum je kiest of misschien wel alledrie om even een speciale dag voor jouw eigen kat te vieren, de kat zal het altijd leuk vinden. Wist je dat volgens een onderzoek van Tiendanimal 35% van de families in Spanje een kat in huis heeft?

Eigenaardigheden

 • Een kat heeft 230 botten terwijl mensen er 206 hebben.
 • Het hart van een kat klopt twee keer zo snel als bij een mens.
 • De tong van een kat heeft kleine haakjes om zo voedsel te vangen en te scheuren.
 • De snorharen vallen periodiek uit en er groeien dan weer nieuwe. Deze zijn zeer belangrijk voor de oriëntatie en beweging van een kat.
 • De staart van een kat is essentieel voor het evenwicht.
 • Katten ruiken niet alleen met hun neus maar ook met het Jacobsen orgaan dat zich in het bovenste deel van de mond bevindt.
 • Katten kunnen tot zeven keer hun eigen hoogte springen.
 • Alle katten worden geboren met blauwe ogen waarna deze na enkele maanden veranderen in andere kleuren.
 • De kat is een van de weinige dieren die loopt door de voor- en achterpoten aan elke kant tegelijkertijd te verplaatsen, Alleen katten, kamelen en giraffen lopen zo.
 • Katten hebben een hekel aan sterke geuren zoals ui, azijn, citroenen en sinaasappels.
 • Als een kat je likt moet je dat blijkbaar als een groot compliment beschouwen omdat dit een band tussen dier en mens aangeeft.
 • Katten slapen tussen de 16 en 18 uur per dag maar ook dan zijn ze alert op elke beweging en geluid.
 • Katten onder elkaar communiceren bijna nooit met een miauw, dat gebruiken ze hoofdzakelijk voor de communicatie met de mens.
 • Katten met drie kleuren zijn bijna altijd vrouwtjes katten.
 • Katten kunnen als ze vallen zichzelf in de lucht omdraaien om zo op hun poten terecht te komen

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.