Het vergeten Spanje boos over miljardensteun voor Spanje’s grootste vliegvelden

Het vergeten Spanje boos over miljardensteun voor Spanje’s grootste vliegvelden
Beeld: Españá Vaciada / Facebook

Het vergeten Spanje boos over miljardensteun voor Spanje’s grootste vliegvelden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De inwoners van het zogenaamde vergeten Spanje in het binnenland zijn boos over de aankondiging van een miljardensteun voor uitbreiding van de vliegvelden van Madrid-Barajas en Barcelona-El Prat. Het Ministerie van Ecologische Transitie heeft recent bekend gemaakt dat het grootste vliegveld van Spanje in Madrid 1,6 miljard euro zal ontvangen en het tweede grootste vliegveld in Barcelona nog eens 1,7 miljard euro. Maar waar is de beloofde miljardensteun voor het ‘Españá Vaciada’ of het leeggelopen Spanje in het binnenland?

De organisatie ‘España Vaciada’ wil meer aandacht en investeringen voor het vergeten Spanje, het Spaanse achterland waar de politiek alleen nog met loze woorden en grote beloftes over praat maar waar geen actie wordt ondernomen. Met de nieuw aangekondigde miljardensteun voor de twee grootste Spaanse vliegvelden geeft de regering in Madrid duidelijk aan dat men Spanje ziet met twee snelheden en de verdeeldheid tussen het drukke en rustige Spanje groter wordt.

Terwijl grote plannen voor infrastructuur in het Spaanse achterland na soms wel 25 jaar nog steeds geen doorgang vinden, heeft men de 3,3 miljard euro steun voor Madrid en Barcelona in slechts 15 dagen tijd goedgekeurd. Het vergeten Spanje is al jaren bezig met het krijgen van meer steun maar vooralsnog blijft het bij loze woorden en grote beloftes, met name in verkiezingstijd.

Volgens ‘Españá Vaciada’ is het opnieuw duidelijk dat Spanje opgedeeld is in twee delen, het rijke en het arme Spanje waarbij het rijke Spanje zoals altijd een voorkeursbehandeling krijgt van de regering. Daarbij maakt het niet uit om welke politieke partij het gaat, hetzij de socialistische PSOE of de conservatieve PP, niemand voert uit wat er beloofd wordt. 

Dat is opnieuw een doorn in het oog van verschillende organisaties en politieke formaties die juist meer aandacht en investeringen willen voor het vergeten Spanje. Men heeft het namelijk niet over een “Españá Vacia’ (een leeg Spanje) maar over een ‘Españá Vaciada’ (een geleegd Spanje) waarmee men aangeeft dat het overgrote deel van Spanje geleegd is om mensen naar de drukke en rijke regio’s te lokken.

Ga naar de inhoud