Spaanse voetbalcompetitie niet meer interessant voor investeerders nu Messi weggaat

Spaanse voetbalcompetitie niet meer interessant voor investeerders nu Messi weggaat
Beeld: Twitter

Spaanse voetbalcompetitie niet meer interessant voor investeerders nu Messi weggaat

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VOETBAL – naast een geliefde sport is voetbal ook business en er gaan miljarden euro’s om in het spel waarin 22 jonge mannen achter een bal aan rennen. Het vertrek bij FC Barcelona van Lionel Messi betekent niet alleen een groot verlies voor de Catalaanse topclub en voor het Spaanse voetbal in het algemeen maar ook een groot economisch verlies voor de La Liga voetbalcompetitie. Want de La Liga is plotseling na het verlies van drie grote voetbalsterren niet meer zoveel waard en het vertrek van Messi gaat miljarden kosten.

Lionel Messi zou per jaar 139 miljoen euro gaan verdienen waarvan circa 60 miljoen euro naar de Spaanse belastingdienst zou gaan. Dat gaat nu niet door. Lionel Messi leverde FC Barcelona miljoenen op wat betreft merchandising en rechten. Dat is ook voorbij. FC Barcelona was ooit een van de rijkste clubs en had veel aanzien maar nu heeft de club enorme financiële problemen en verliest de club aanzien met het vertrek van Messi. De La Liga competitie is zonder Messi ook plotseling minder interessant geworden voor investeerders uit het buitenland en Spanje die altijd gretig betaalden voor de uitzendrechten.

Om te beginnen bij het Spaanse Telefonica dat voor de uitzendrechten van drie seizoenen, 2019/2020, 2020/2021 en 2021/2022, maar liefst 2,64 miljard euro op tafel legde. Dat bedrag werd door de Spaanse telecomprovider betaald voordat Cristiano Ronaldo in 2018 aankondigde Real Madrid te verlaten, dat was al niet gunstig. De vraag is nu, wie gaat er opnieuw 2,9 miljard euro neerleggen voor een Spaanse voetbalcompetitie die volgens velen zonder Lionel Messi een stuk minder interessant is geworden?

Voordat Cristiano Ronaldo zijn club Real Madrid verliet was het Neymar die in 2017 al plotseling FC Barcelona verliet. Dat waren twee grote sterren in twee jaar tijd die Spanje verruilden voor respectievelijk Italië en Frankrijk. Lionel Messi is nu de derde grote en eigenlijk ook de grootste voetballer die Spanje verlaat. De voorzitter/president van de La Liga competitie Javier Tebas zei na het vertrek van Ronaldo dat dit geen effect zou hebben op de populariteit van het Spaanse voetbal, zolang als Messi maar in Spanje speelde. Maar daar komt dus nu verandering in.

Telefonica heeft nu al aangegeven dat ze geld terug wil hebben voor het laatste jaar uitzendrechten 2021/2022 waar ze voor betaald hebben omdat Messi niet meer in Spanje voetbalt. Ondertussen is de La Liga met diverse partijen zoals Amazon en Telefonica aan het onderhandelen over de bijna 3 miljard euro kostende uitzendrechten maar met Messi’s vertrek zal alles veranderen.

Ga naar de inhoud