Vice presidente Balearen slachtoffer seksuele intimidatie tijdens de Camino: hulpdiensten drijven de spot met haar

Vice presidente Balearen slachtoffer seksuele intimidatie tijdens de Camino: hulpdiensten drijven de spot met haar
Beeld: Voorbeeldfoto / Freepik

Vice presidente Balearen slachtoffer seksuele intimidatie tijdens de Camino: hulpdiensten drijven de spot met haar

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

OVIEDO – De vice presidente van het parlement van de Balearen, Gloria Santiago (Unidas-Podemos), was alleen op weg langs de Camino de Santiago, toen ze slachtoffer werd van seksuele intimidatie. Het incident gebeurde tussen Luarca en Navia in de autonome regio Asturië. Een man benaderde haar al masturberend, en toen ze de hulpdiensten belde, vertelden die haar dat ze zelf schuld trof door alleen te wandelen.

“Ik liep zoals nooit tevoren”, vertelt Gloria Santiago aan de krant El Comercio. “Ik voelde mijn benen niet, noch mijn knie die voordien veel pijn deed. Ik wilde alleen maar lopen en weg zien te komen.” Santiago twijfelt er niet aan. “Nooit ben ik zo bang geweest.” Het was 12.24 uur. Een uur dat de vicepresidente in haar geheugen en in het geheugen van haar telefoon gegrift heeft. Ze belde het nummer 061 om om hulp te vragen.

Rond die tijd merkte Santiago dat ze gevolgd werd door een jongeman. Hij zette het op een lopen in haar richting. Aanvankelijk dacht Santiago dat ze iets verloren was en dat de man haar daarop wou wijzen, maar toen hij bij haar aankwam zei hij dat er niets aan de hand was, dat hij gewoon moest plassen. Santiago vertrouwde het zaakje niet en versnelde haar pas, tot ze de man opnieuw zag. Dit maal wandelde hij al masturberend naar haar toe.

Santiago nam de benen en belde het lokale hulpnummer 061. En toen begon een tweede onrecht. “Aan de andere kant van de lijn antwoordde een vrouwenstem. Ze vroeg me waar ik was en het verwonderde haar dat ik mezelf niet precies kon lokaliseren. Toen ik haar vroeg of ze geen functie hadden om mijn positie te bepalen, antwoordde ze dat ze de Nasa niet waren. Ik dacht dat het een grap was, maar het ergste moest nog komen.”

Want terwijl Santiago om hulp bleef vragen, vroeg de stem aan de andere kant wat haar bezielde om de Camino alleen te wandelen. Had ze dan niemand die haar kon vergezellen? “Ik begreep er niets van.” Verklaart Santiago. “Er loopt iemand al masturberend achter me aan, en ik krijg de schuld omdat ik de Camino alleen wandel?”

Gelukkig ging het de vice presidente beter af toen ze zich tot de politie van Navia richtte. Ze werd goed geholpen, en besloot zelf om de Camino verder te zetten. “Ik hoop dat ik in Santiago raak.”, besloot ze vastberaden. “Als mijn knie dat toelaat ten minste. Zeker na de halve marathon van vandaag.”

Ga naar de inhoud