19-jarige man steelt glasvezel waardoor hogesnelheidstrein urenlang niet kon rijden in Spanje

19-jarige man steelt glasvezel waardoor hogesnelheidstrein urenlang niet kon rijden in Spanje
Beeld: Adif_es / twitter

19-jarige man steelt glasvezel waardoor hogesnelheidstrein urenlang niet kon rijden in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op maandag konden de hogesnelheidstreinen op het traject Madrid-Barcelona vanaf Tarragona niet rijden vanwege diefstal van de glasvezelkabels. Dat heeft ervoor gezorgd dat duizenden reizigers vertragingen hadden of met bussen en andere treinen verder moesten reizen vanaf Tarragona tot aan Barcelona of de Catalaans/Franse grens. Later werd op maandag bekend dat de politie een 19-jarige man als verdachte heeft gearresteerd.

Op het moment dat de hogesnelheidstreinen stilstonden vanwege de diefstal van 670 meter glasvezelkabel, kon de politie de vermoedelijke dader arresteren. Vanwege deze diefstal konden de AVE, AVLO en Quigo treinen geen gebruik maken van het drukste hogesnelheidstrein traject Madrid-Zaragoza-Tarragona-Barcelona-Figueres Vilafant. Meer dan 7.000 treinreizigers werden getroffen door deze diefstal.

De 19-jarige verdachte werd op heterdaad betrapt maar de politie onderzoekt nog of er meer personen bij betrokken zijn. De verdachte verzette zich bij zijn arrestatie waardoor een mogelijke gevangenisstraf langer kan worden. Op de website 20Minutos wordt geschreven dat de jongeman voor 12 tot 25 jaar de gevangenis in kan gaan voor zijn gepleegde overtredingen en het in gevaar brengen van duizenden passagiers en personeelsleden van de Spaanse spoorwegen. Verder wordt hij beschuldigd van diefstal, geweld, verzet bij arrestatie en ongehoorzaamheid.

Maandagochtend 8 augustus werd geconstateerd dat vandalisme of diefstal de normale circulatie van de hogesnelheidstreinen die een aparte spoorlijn hebben onderbroken moest worden. Er was 600 meter glasvezelkabel gestolen wat ervoor zorgde dat de veiligheid van de treinpassagiers niet gegarandeerd kon worden. De onderbreking vond plaats vanaf het Camp de Tarragona station richting Barcelona en Figueres en de Spaans/Franse grens.

Passagiers werden zo goed mogelijk met bussen en andere treinen vervoerd maar dat was chaotisch georganiseerd. In totaal had deze diefstal direct gevolgen voor circa 7.000 treinpassagiers. Rond 11.30 uur maandagochtend was het probleem opgelost.

Ga naar de inhoud