Opnieuw stakingen Ryanair cabinepersoneel in Spanje van 8 augustus tot 7 januari

Opnieuw stakingen Ryanair cabinepersoneel in Spanje van 8 augustus tot 7 januari
Beeld: 123rf

Opnieuw stakingen Ryanair cabinepersoneel in Spanje van 8 augustus tot 7 januari

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het cabinepersoneel van Ryanair in Spanje dat aangesloten is bij de vakbonden USO en Sitcpla heeft de afgelopen maanden 18 dagen gestaakt maar vanaf maandag komen daar vijf extra maanden met stakingen bij: van 8 augustus tot 7 januari. De stakingen van ongeveer 1.000 cabinepersoneelsleden van de 1.500 die Ryanair in Spanje heeft vinden plaats op maandag tot en met donderdag waarbij er op vrijdag, zaterdag en zondag niet gestaakt zal worden.

Deze zomer hebben 18 geplande stakingsdagen plaatsgevonden bij de tien luchthavens in Spanje waar Ryanair een basis heeft, te weten Madrid, Málaga, Sevilla, Alicante, Valencia, Barcelona, Girona, Santiago de Compostela, Ibiza en Palma de Mallorca. Dat gebeurde tijdens de eerste stakingsronde op 24, 25, 26, 30 juni en 1 en 2 juli en tijdens de tweede stakingsronde op 12, 13, 14, 15, 18, 19, 20, 21, 25, 26, 27 en 28 juli.

Maar omdat de doelen nog niet bereikt zijn en Ryanair weigert te praten met deze vakbonden, start het cabinepersoneel op 8 augustus nog eens met vijf extra maanden met stakingen, van 8 augustus 2022 tot 7 januari 2023 of net zolang totdat Ryanair met de vakbonden aan tafel gaat zitten om een oplossing te zoeken. Daarbij staan de stakingen alleen gepland op maandag tot en met donderdag waarbij er op vrijdag, zaterdag en zondag niet gestaakt zal worden. 

Volgens de vakbonden USO en Sitcpla weigert Ryanair met hen om de tafel te gaan zitten en hebben ongeveer 40% van de leden meegedaan met de stakingen waardoor tientallen vluchten geannuleerd moesten worden. De vakbonden eisen echter dat de salarissen tussen de 5% en 13% omhoog gaan (800 tot 1.000 euro in 2022 en 2023) en dat het Spaanse minimumsalaris gerespecteerd wordt. Verder moet het cabinepersoneel een contract in Spanje en niet in Ierland krijgen omdat veel cabinepersoneel via arbeidsbureaus uit Ierland werkt. Verder heeft het cabinepersoneel geen wettelijk geregelde 22 vakantiedagen en moet het cabinepersoneel gegarandeerd 600 vlieguren krijgen met 5 werk- en 3 vakantiedagen.

De vakbonden USO en Sitcpla eisen dus met name verbeteringen wat betreft de salarissen en contracten voor het cabinepersoneel. Daarbij gaat het om ongeveer 1.000 werknemers want de overige 500 werknemers zijn lid van de vakbond CCOO waarmee Ryanair eerder dit jaar wel een overeenkomst wist te tekenen over salarissen.

Om erachter te komen welke vluchten geannuleerd worden of vertragingen kunnen oplopen, moet je contact opnemen met Ryanair. Volgens de Ierse luchtvaartmaatschappij gaat het slechts om een klein deel (minder dan 1%) van alle Ryanair vluchten vanuit en naar Spanje waarbij het dus alleen gaat om een deel van het Spaanse cabinepersoneel en dus bijvoorbeeld niet vluchten die een basis hebben in andere landen zoals België en Nederland.

Ga naar de inhoud