skip to Main Content
Spaanse regering stuurt Policía Nacional agenten naar Barcelona om overheidsgebouwen te beschermen

Spaanse regering stuurt Policía Nacional agenten naar Barcelona om overheidsgebouwen te beschermen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Komende maandag 11 september is het in de problematische regio Catalonië een nationale/regionale feestdag waarbij er honderdduizenden Catalanen de straten opgaan om aan te geven dat ze trots zijn op hun “país” of autonome deelstaat. Gezien de problematiek rondom het Catalaanse referendum en de verhoudingen tussen de rest van Spanje, de Spaanse regering en de Catalaanse autoriteiten heeft de Minister van Binnenlandse Zaken besloten honderden politieagenten naar Barcelona te sturen.

Naast de 250 Policía Nacional agenten afkomstig uit de basis in Valencia en nog eens 150 agenten uit de basis in Zaragoza zijn er ook 200 Guardia Civil agenten die de regio Catalonië niet verlaten hebben. Deze Guardia Civil agenten zijn nog in de deelstaat vanwege de problemen die er waren met de stakingen op het vliegveld in Barcelona en uiteraard om de stad Barcelona te beschermen tegen terroristische aanslagen.

Nu de spanningen echter erg hoog zijn opgelopen tussen de Spaanse regering en de Catalaanse overheid wil men problemen voorkomen bij de Spaanse overheidsgebouwen in Barcelona. Naast agenten die deze gebouwen moeten “beschermen” zijn er ook zogenaamde “antidisturbios” of anti oproer agenten aanwezig die de demonstraties en manifestaties in goede banen moeten laten lopen. In principe is dat werk voor de autonome politie Mossos d’Esquadra maar het Ministerie van Binnenlandse Zaken wil zelf graag ook controle hebben over de situatie in de Catalaanse hoofdstad.

De agenten van de Unidades de Intervención Policial (UIP) van de Policía Nacional komen van de basis in Valencia (250 agenten) en Zaragoza (150 agenten). Daarnaast zijn er ook agenten vanuit andere regio’s die eventueel naar Catalonië gaan om de veiligheid te waarborgen. Deze agenten zullen niet alleen in Barcelona aanwezig zijn maar ook naar de andere grote steden Girona, Tarragona en Lleida gaan om daar samen met de Mossos de veiligheid te waarborgen. Naast de agenten van de Policía Nacional zijn er ook agenten van de Guardia Civil op de been wat kan oplopen naar zo’n 200 agenten.

Tijdens de officieuze volksraadpleging in november 2014 waren er ook in heel Catalonië 1.000 agenten van de Guardia Civil en Policía Nacional op de been gebracht en stonden er nog eens 500 agenten klaar om ook op te treden, iets wat toen niet nodig bleek.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Wat daar a.s. maandag gaat gebeuren is een recht dat iedereen heeft in een Democratie ofschoon ik vaak denk dat die in heel Spanje ver te zoeken is. Daarbij komt het is alle landen voor. Nederland met Friesland. Duitsland met Bayern Belgie met Vlamen en Walen en Engeland met Ierland en Schotland. Persoonlijk kan ik me er niet druk om maken. Wens alleen maar dat het er rustig aan toe gaat.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken