skip to Main Content
Spaanse verkeersdienst analyseert video over fietsers op de Spaanse weg

Spaanse verkeersdienst analyseert video over fietsers op de Spaanse weg

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Afgelopen juni publiceerde een Facebook gebruiker een video waarop een groep van acht fietsers te zien is die in rij of peloton het hele wegdek in beslag namen waardoor de autorijder niet verder kon rijden. Op die video plaatsen de chauffeur en bijrijder enkele commentaren zoals dat de fietsers achter elkaar moeten rijden. De video is inmiddels meer dan 4 miljoen keer bekeken en er werden 2.300 commentaren geplaatst op Facebook. De Spaanse verkeersdienst DGT geeft echter aan dat de fietsers geen gelijk hebben door zo te fietsen maar dat de videomakers ook geen gelijk hebben met hun commentaar.

Zoals te zien is op de video is het gedrag van dit peloton van acht fietsers niet correct en is het absoluut niet toegestaan om een heel wegdek in beslag te nemen waardoor het autoverkeer gehinderd wordt. De commentaren van de videomakers over het feit dat de fietsers allemaal achter elkaar moeten rijden kloppen volgens de Spaanse verkeersdienst DGT echter ook niet. Volgens de DGT en de Spaanse verkeerswet is het namelijk toegestaan om met zijn tweeën naast elkaar te fietsen als men maar zo veel mogelijk aan de kant rijdt. Fietsers dienen alleen op wegen of delen van wegen waar men slecht zicht heeft over de wegsituatie achter elkaar te rijden.

In de reacties op Facebook valt ook te lezen dat het op deze manier onmogelijk is om fietsers in te halen en 1,5 meter afstand tussen de auto en de fietsers te houden. De DGT zegt echter dat een autorijder altijd fietsers in mag halen, ook als de afstand van 1,5 meter niet gehaald kan worden, mits de autorijder en de fietsers niet in gevaar komen en er uiteraard ook geen gevaar voor mogelijke tegenliggers is. Bij het inhalen is het zelfs toegestaan om over een doorgetrokken streep (verboden in te halen) te rijden waardoor een autorijder toch 1,5 meter afstand kan houden.

Lees ook: Enkele regels die je in acht moet nemen wanneer je op de fiets stapt in Spanje

Daarnaast wil de DGT nog fietsers in Spanje waarschuwen dat het rijden in peloton bekeurbaar is. Er zijn genoeg gevallen bekend waarbij fietsers die het autorijden op een weg erg moeilijk maakten bekeurd werden met 80 euro per fietser. Het peloton rijden kan gezien worden door agenten in de auto en op straat of vanuit politiehelikopters.

Het is niet de eerste keer dat iemand een video of foto op internet plaatst waarop fietsers te zien zijn die de verkeersregels aan hun laars lappen. Dit gebeurde dit jaar ook al in mei waarbij op deze foto te zien is dat een groep fietsers een hele weg in beslag neemt waardoor een vrachtwagen niet verder kan rijden.

De Spaanse verkeersdienst DGT legt in het volgende Twitterbericht nog even uit hoe men fietsers moet inhalen op de Spaanse wegen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Inhalen ook over een doorlopende streep? Moet je eens proberen in de bochten! Hoeveel bijna ongelukken we hebben gehad door plotseling opduikende tegenliggers? Met tweeën naast elkaar moet echt verboden worden!

 2. In feite is het simpel! Er is de wet die zegt wat wel en niet mag! En er is de bikkelharde realiteit! De feiten laten zien dat bij ongelukken tussen fietsers en auto’s de fietsers het leven laten, en niet de automobilisten! Let’s be very careful out there!

  1. Wat deze vidio toont maakt elkeen ELKE DAG mee in België! En durf niets te zeggen tegen deze “sporters”, want je krijgt een hoop verwensingen naar de kop geslingerd… of erger!Dit zijn géén fabeltjes!

 3. Het is merkwaardig dat men in Spanje met zijn tweeen naast elkaar mag fietsen “als men maar zoveel mogelijk aan de kant rijdt”! Dat zou uit veiligheidsoverwegingen beslist niet moeten! Het met een groep belemmeren van achteropkomend verkeer zou inderdaad flink bestraft moeten worden. € 250 voor deze overtreding zou de fietsende hufters misschien aan het denken zetten. Op de foto zie je dat een vrachtauto nota bene de fietsers probeert in te halen. En dit kan gruwelijke gevolgen hebben ook wanneer het een personenauto zou zijn. Ook het ‘ondanks alles’ 1,5 m afstand houden bij het passeren van een fietser is een gevaarlijke regel, waarvoor een veiliger regel in de plaats zou moeten komen.

 4. Bijna dagelijks rijden we langs de N340 richting Torre del Mar. Altijd rijden er fietsers op die drukke baan. Je mag en kan er niet voorbij aangezien er een volle witte lijn is. De -denk ik- Spanjaarden rijden er dan maar over, tijd om achter de fietsers te rijden hebben ze niet.
  Er is zeker plaats voor een fietspad, maar daar is geen geld voor zeker?

  1. u denkt toch niet dat deze fietsers zich zouden beperken tot een fietspad ?

  2. het is volgens de Spaanse vekeersregels WEL TOEGELATEN om een volle wit lijn te kruisen bij het inhalen van fietsers !!!

 5. Bijna dagelijks nemen we de N340 richting Torre del Mar. Altijd rijden er fietsers, waar je niet voorbij kan of mag rijden aangezien er een volle witte lijn is. De -denk ik- Spanjaarden rijden daar maar over, tijd om achter de fietsers te blijven hebben ze niet.
  Er is zeker plaats om een fietspad aan te leggen, en dat is absoluut nodig met steeds meer fietsers op de baan.

 6. Fietsers? Ze rijden hier allemaal door het rode licht en voor het stopbord stoppen ze ook niet. Ik heb gelukkig nog geen last met ze gehad op de wegen en de meesten rijden allemaal netjes rechts.

  1. Leven en laten …. Wat een commotie om niets , ik ben automobilist
   fietser ,wandelaar en levensgenieter , moeten we nu ook beginnen
   te fulmineren wanneer een voetganger aan de verkeerde kant van
   de weg wandeld ?
   Liefs Bruno 2550

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken