Barcelona had bijna de Eiffeltoren als monument gehad … of niet

Pixabay
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Wist je dat Barcelona eigenlijk de stad was waar de eiffeltoren had moeten staan? Alexandre-Gustave Eiffel had volgens een populair verhaal het ontwerp van de eiffeltoren aangeboden aan de gemeente Barcelona vanwege de Wereldtentoonstelling van 1888 die plaatsvond in en rondom het Ciutadella park. Maar dat ging niet door want de gemeente vond het ontwerp te lelijk, vreemd en iets wat niet bij de stad pastte.

Uiteindelijk weet natuurlijk iedereen dat Eiffel de beroemde toren in Parijs wel heeft kunnen bouwen voor de Wereldtentoonstelling van 1889. Niet alleen was de vreemde toren toen het hoogtepunt van de Exposición Universal maar de opening van de eiffeltoren viel ook samen met de 100-jarige herdenking van de Franse revolutie. In eerste instantie zou de Eiffeltoren 20 jaar later in 1900 weer afgebroken worden maar dat is duidelijk niet doorgegaan.

Barcelona

Het populaire verhaal gaat dus dat Eiffel zijn creatie aan de gemeente van Barcelona had aangeboden voor de Wereldtentoonstelling van 1888. De Eiffeltoren had dus nu naast de Sagrada Familia, het Parque Güell, Casa Pedrera etc. als toeristische trekpleister kunnen dienen voor Barcelona maar daarvoor in de plaats werd de roodkleurige en indrukwekkende Arc de Triomf gebouwd.

Onzin verhaal

Volgens een verslaggever van de Catalaanse krant La Vanguardia is het verhaal van de Eiffeltoren in Barcelona grote onzin. Want, zo schrijft Lluís Permanyer, op 30 maart 1885 presenteerde Gustave Eiffel de toren aan het Franse Sociedad de Ingenieros Civiles. Barcelona ondertekende echter op 10 juni hetzelfde jaar de overeenkomst om de plaats te worden van de Wereldtentoonstelling. Dat is slechts 3 maanden later dan de presentatie van de Eiffeltoren en dat is volgens de schrijver onmogelijk.

Is het verhaal over de Eiffeltoren dus waar of niet waar? Blijkbaar kan niemand dit met zekerheid zeggen omdat duidelijke informatie ontbreekt. Uiteraard klinkt het interessant dat de beroemde toren waar jaarlijks meer dan zes miljoen bezoekers op af komen in Barcelona gebouwd had kunnen worden. Maar of dit dus daadwerkelijk de waarheid is weten we niet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

7
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Peggy

Ja grappig. Het waren blijkbaar 2 andere ingenieurs (Dhr. Tolosano J. Lapierre en dhr. Pere Falqués) die allebei een toren hadden ontworpen voor de Wereldtentoonstelling. Beide zo’n 200 meter hoog, maar de ene van hout en de andere van (bak)steen en metaal. Ondanks dat er initieel interesse voor was is het door budgettaire redenen niet doorgegaan.
Deze informatie is terug te lezen op Wikipedia (in het Spaans) voor de geïnteresseerden, met foto’s en al: https://es.wikipedia.org/wiki/Exposici%C3%B3n_Universal_de_Barcelona_(1888)

Ed

Die gele lintjes zijn inderdaad kinderlijk en hinderlijk. Basta.

Jopke

Zoals ik in een eerdere reactie zei: hang er evenveel rode linten bij dan is iedereen tevreden

Cornelis

Jammer, grapje kan ook niet meer. Allemaal een beetje overgevoelig geworden en gespannen voor de dagen die komen gaan. Sorry, maar dit is de laatste keer dat ik een woordje meepraat. Groetjes Remco, bedankt voor al die goede stukken die je hebt neergezet. Ik zal me in het vervolg slechts bezighouden met het lezen van die onzin verhalen van met name Vlaamse lezers.

Cornelis

Gelukkig voor Barcelona dat de Eiffel daar nooit gekomen is, want zoveel bekijks van toeristen wil de stad helemaal niet. Had ie toren nu zelfs vol met van die gele lintjes gehangen. Moeten we toch even niet aan denken toch ?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.