skip to Main Content
Is het plaatsen van flessen water tegen de gevels om plassende honden te weren wel zo effectief?

Is het plaatsen van flessen water tegen de gevels om plassende honden te weren wel zo effectief?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Flessen water om plassende honden te weren

Archieffoto

MADRID – Als je inwoner bent of vaak in Spanje komt dan is het je wat wel eens opgevallen. Iets wat men in het straatbeeld in Nederland en België niet zo vaak ziet. Met water gevulde flessen op de hoeken en tegen de gevels van woningen. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat de eigenaar hun fles water is vergeten maar het gaat om iets heel anders: het voorkomen van territoriaal hondenpis.

Mannetjeshonden en soms ook vrouwtjeshonden willen graag hun territorium vastleggen en dat doen ze, zoals zoveel dieren, door een plasje te plegen. Dat kan gebeuren tegen bomen, lantaarnpalen, auto wielen, fietsen, scooters, banken en gevels van woningen. Dat laatste kan knap vervelend zijn omdat een gevel al snel naar hondenpis kan gaan ruiken en dat is niet aangenaam.

Daarom plaatsen Spanjaarden vaak grote of kleine flessen water op de hoeken van of tegen de gevels van hun huis. Deze met water gevulde flessen zouden een hond afschrikken waardoor deze hun plasje ergens anders zullen doen. Volgens hondenexperts is die theorie echter nergens op gebaseerd en gaat het meer om een mythe dan iets werkelijks effectief omdat er geen wetenschappelijke basis voor is.

Wat wel kan werken is het strooien van van zwavelstof, vaak geel van kleur. De geur van dit goedje zal honden verdrijven omdat ze geen geurtjes kunnen oppikken maar het kan ook giftig zijn mocht een hond of kat eraan likken. Het gebruik van zwavelstof is echter verboden. Ook insectenwerende middelen helpen soms om het wildplassen van honden te voorkomen.

Het tegen objecten plassen door met name mannetjeshonden is geen manie ofzo maar een pure drang om een territorium te begrenzen. Ze doen dit omdat andere honden ergens hebben geplast en men graag wil laten zien wie het baasje ergens is door daar overheen te plassen. Bij het markeren gebruiken honden slechts een kleine hoeveelheid urine maar is dat wel sterk genoeg om een duidelijke geur af te geven.

Het zijn hoofdzakelijk volwassen mannetjes honden die de neiging tot territoriummarkering hebben. Een puppy doet dit niet en zal gedurende de eerste 11 maanden als een vrouwtjeshond plassen. Het wildplassen en markeren is ook sterk afhankelijk van het type hond en of deze erg dominant is of niet. Onderdanige honden plassen of markeren veel minder.

Maak jij ook gebruik van met water gevulde flessen of zwavelstof om plassende honden te weren? Of heb je nog tips voor andere effectieve manieren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. In Andalucía (bv Aracena) en Portugal zag ik zwarte katten met bolle ruggen geschilderd op hoekjes van muurtjes. Dát schijnt wél te helpen aldus de inwoners. Ik heb altijd reuen gehad en vroeg castreren (rond 9 mnd) helpt, dan blijven ze plassen als een teefje. Ik heb ook verschillend dekreuen gehad en het is en kleine moeite om ze te leren dat het niet mag. Ik heb ook hulphonden voor gehandicapten getraind en je moet niet hebben dat ze in een overdekt winkelcentrum of zo overal tegenaan plassen. Baasjes een fles water over het hoofd?

 2. Ik gebruik peper, strooi dat op twee hoekjes die ik heb……geen enkele hond die blijft staan en zijn poot optilt. Peper kost niets en is niet gevaarlijk.

 3. Inderdaad een vervelende zaak, in sommige gemeenten kan men gratis plastiekzakjes afhalen om met water en azijn te vullen ( met spuitdop ) hond tegen gevel geplast even spuiten en alles weg, men hangt het aan de leiband, heel gemakkelijk

 4. Ik heb eens gehoord en ook zien staan, een emmer of een drinkbak. De hond aanziet dat dan als een plaats om te drinken niet om te plassen. Of het echt werkt weet ik niet vermits ik niet op een plaats woon waar ik het kan uittesten. Voor de rest als hondeneigenaar is het inderdaad zoals vorige reacties het baasje die verantwoordelijk is voor de overlast.

 5. Ik verblijf in een zeer toeristische stad
  Zie daar al jaren geen flessen meer staan op de hoeken of bij muren
  Ook GEEN loslopende honden
  DUS wie is de schuld als de hond toch ergens plast !!!!!

 6. Ach, gewoon telkens als je de plantjes water geeft (en in Spanje is dat bijna elke dag) ff de gevel of poort afspoelen. Niet zo moeilijk doen allemaal..
  Verder is de suggestie van het zwavelpoeder dus stom als het verboden is. Je kan ook schrijven; “Ga met een geweer bij je gevel staan en schiet de gevelplasser dood…”, maar dat mag ook niet….

  1. Inderdaad. Zo doe ik het. Ik heb het getest met die bidons en is dikke b.s. Ik heb zelf ook een hond en als ik zie dat er iemand zwavelpoeder aan het strooien is bel ik de politie op. Men moet de baasjes aanspreken en niet de dieren vergiftigen.

  2. Het gebruik van zwavel is verboden en dat heeft wel zo zijn reden.
   Het gebruik van “zwavelstof” is wel heel algemeen. Er zijn verschillende chemische zwavelbindingen en deze kunnen een chemische reactie te weeg brengen die je helemaal niet wil. Verder is het zeer milieu onvriendelijk.
   Een chemische reacties kan er voorkomen als men er water bijvoegt naargelang welke binding het heeft. Zwavel zeker niet stockeren in het bijzijn van andere chemische producten, kan wel eens een knal geven.

 7. En ik maar denken dat ze er staan mocht me hond per ongeluk geplast hebben dat ik het water kan gebruiken om het weg te spoelen hahahaha maar goed heb een hond van 70 kilo een mannetje en het maakt hem echt niet uit waar hij tegen aan plast ook een fles niet praat uit ervaring het beste is je hond weg trekken op moment hij het wil gaan doen doe ik ook en heb verder geen problemen met de mensen om me heen

 8. Beste mensen Ik zal jullie even uit de droom helpen Die flessen water zorgen er juist voor dat ze tegen die flessen aan plassen en niet meer tegen de gevel Heb daar ervaring mee

  1. Beste Gre, ik zal jou ook even uit je droom halen. Ook ik heb er ervaring mee opgedaan. Of de honden nu plassen tegen een bidon of de gevel: het resultaat blijft hetzelfde nl de stank blijft en de plas komt toch op de bodem terecht niet? M.a.w. met of zonder fles, het helpt niet

 9. Nodig tegen hondenpis, aluminium papier, een 9 volt batterij, een stuk stroomdraad en wat lijm.
  We plakken wat van het papier met de draad aan de wand /gevel, en dan aan de batterij, met een beetje geluk plast de hond er tegenaan, als gevolg een strooomstootje…en weg is het hondje.

 10. Het is bedoelt om de hondeneigenaar te vragen zijn/haar hond niet tegen de gevel te laten plassen. Helaas haalt het meestal weinig uit. Mijn portiek is meestal nat van de hondenplas. Soms moet ik er overheen springen om niet in de plas te trappen. Vaak lukt dat niet en moet ik door de plas lopen en bij de voordeur van mijn huis de schoenen uittrekken om de vloerbedekking in huis schoon te houden.
  vervelend dus maar de honden zijn natuurlijk niet de schuld!

  1. Wij hebben een klein halletje bij de voordeur en daar ligt ook altijd pis (niet van barbezoekers, Henk praat kennelijk uit ervaring.
   Het zijn inderdaad de eigenaren die zeer asociaal gedrag vertonen want wie moet weer de rotzooi opruimen, juist niet de eigenaar. Soms denk ik wel eens om er 10000 volt op te zetten.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken