menu: rubrieken, zoeken & meer

Quarantaine in Spanje mogelijk verlaagd van 14 naar 10 dagen

Quarantaine in Spanje mogelijk verlaagd van 14 naar 10 dagen
Beeld: Europa Press

Quarantaine in Spanje mogelijk verlaagd van 14 naar 10 dagen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De directeur van het Coördinatiecentrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties Fernando Simón heeft tijdens de doordeweekse dagelijkse persbijeenkomst aangegeven dat de Spaanse regering onderzoekt of de quarantaine verlaagd kan worden van 14 naar 10 dagen. Tot nu toe moet iemand die in contact is geweest met een positief getest persoon 14 dagen in quarantaine.

In Nederland en diverse andere landen werd de quarantaine al verlaagd van 14 dagen naar 10 dagen. In Spanje hanteert men net zoals in veel andere landen nog steeds de 14-daagse quarantaine voor personen die terug zijn gekeerd uit risicolanden of als iemand in contact is geweest met een positief getest persoon.

Volgens epidemioloog Fernando Simón is het Ministerie van Volksgezondheid aan het bestuderen of de 14 dagen niet verlaagd kunnen worden naar 10 dagen. Want zo zegt Simón, uit voorzorg werd altijd 14 dagen gehanteerd omdat de incubatietijd van de ziekte op 12 dagen wordt geschat.  

Maar vanaf de achtste, de negende, maar vooral vanaf de tiende dag, is de virale lading van het virus erg laag en in veel gevallen is men niet meer geïnfecteerd. Uit voorzorg wordt nog steeds op veel plaatsen 14 dagen gehanteerd maar er zijn dus andere Europese landen waaronder Nederland die de 14 dagen al verlaagd hebben naar 10 dagen terwijl andere landen zelfs een quarantaine van 5 tot 7 dagen hebben ingevoerd of daar over nadenken zoals in Duitsland. 

Fernando Simón herinnerde ook dat in sommige gevallen een verplichte 14-daagse quarantine in Spanje niet nodig is zoals wanneer de persoon een negatieve PCR-test kan laten zien na 10 dagen quarantaine.