Algo de españá – deel 12: van Nederland naar Spanje

Algo de españá – deel 12: van Nederland naar Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.nl

Vorige week was ik in Nederland. Sinds 2 jaar weer. Heerlijk om weer even bij de familie te zijn. Ik kom uit het Westland. De regio waar men keihard werkt, niet lullen maar poetsen en gaan als de brandweer.

Terug naar Nederland?

6 jaar geleden zijn we geëmigreerd, superduidelijk zie ik de verschillen. Heb ik het Westland gemist? Helemaal niet. Heb ik de mensen gemist? Zeker wel. Maar zou je terug willen naar Nederland, vragen sommigen. Voor geen goud.

Terug naar Nederland?

Sommigen maken er een waar kruisverhoor van. Wat is leuk in Spanje? Nu zeg ik altijd, Noord Spanje is echt niet hetzelfde als Zuid Spanje. De verschillen zijn enorm. Ik woon meer richting zuid. Extremadura om precies te zijn. Mijn schoonvader zegt altijd, hoe meer je afzakt vanaf het noorden naar beneden, hoe achterlijker ze worden. En mijn schoonvader is een Spanjaard hè. Dus ik vind dat altijd erg grappig. Maar hé het is zijn mening en bij mijn schoonvader kan ik daar beter maar niet tegenin gaan. Haha

Viva Extremadura

Maar om even terug te komen op de vraag wat is leuk in Spanje? Voor ons hier in Extremadura geldt, de rust, de uitgestrekte vlaktes, de ruimte, geen verkeer. Er rijden wel auto´s hoor, maar je hebt geen oponthoud. Een tractor is het ergste wat je tegen kunt komen. En geen stoplichten, behalve als ik naar de stad rij, maar ook dan zijn ze minimaal aanwezig.

Vrijwel altijd blauwe lucht

Dus dat is leuk in Spanje. Maar ook het klimaat, heerlijk 8 maanden per jaar in korte broek en slippertjes. En de blauwe lucht en elke dag zon. Een hele grijze dag zoals je in Nederland ziet in de wintermaanden dat heb je hier nagenoeg niet. Een hele dag regen? Nee ook niet. Dus toen ik vorige week in Nederland was en het ging regenen toen had ik zoiets, wauw heerlijk! Maar dat was toch wel zo raar, ze keken naar me alsof ik niet goed was. Mijn familie zei, we hebben deze zomer al veel te veel regen gezien. Voor ons was denk ik mei de laatste keer.

De keuze is reuze

En zo zijn er nog veel meer verschillen. De supermarkten, je krijgt bijna keuzestress filet americain met uitjes, zonder uitjes, alleen peper, naturel. Likkepot, tartaar, eiersalade in alle soorten en maten. Wat nu ook opviel na 2 jaar Corona, alles kant en klaar. Je hoeft niet eens meer je eigen blokjes kaas te snijden of je worstjes. Olijven erbij? Alles is mogelijk, je kan het zo gek niet bedenken. En dan hoor je iemand vragen aan het supermarkt personeel, heeft u een-of-ander-soort-rare-kaas en dan krijgt de klant als antwoord nee sorry. Dan wordt er raar gekeken, maar dan denk ik, jeee je hebt toch keuze zat. Het is niet normaal zoveel keuze. En

natuurlijk kom ik uit Extremadura, dat is echt wel 30 jaar terug in de tijd. En ik kan echt geen pot pindakaas of hagelslag kopen. Veel mensen die in Spanje aan de kust wonen die kunnen dat wel. Dus ook dat ligt echt wel aan het gebied waar je verblijft.

GEEN FILES

Na 9 dagen familiebezoek rijden we terug vanaf het vliegveld van Madrid, prima te doen. Geen files, zelfs niet in Madrid richting Extremadura. En de perfecte wegen worden leger en leger. En dan stoppen we even bij ons favoriete restaurant 234 heet ie, genoemd naar het paaltje langs de weg. Vooral lekker simpel, niet te lang nadenken over de naam. En het eten is er geweldig. En dan zit je voor 5 euro superlekker te eten en een drankje erbij. Ook dan ben ik weer blij. Wel ga je naar binnen met mondkapje. Ook zo´n onzin, in Nederland 0 mondkapjes en in Spanje zie je zelfs mensen alleen achter het stuur in de auto nog met een mondkapje zitten. Of lekker mountainbiken met een mondkapje. Zo idioot, maar goed. Dan zie je ook dat Spanjaarden over het algemeen braaf zijn en ontzettend bang gemaakt. Maar ja Franco staat ook bij vele mensen nog in hun geheugen gegrift.

Terug naar Nederland?

Maar goed wil ik terug naar het kleine kikkerlandje, nee voor geen goud. Ik wil wel graag mijn familie ontvoeren en meenemen naar ons prachtige Extremadura. Maar die tijd komt nog, ook al weten ze het nog niet.

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.