skip to Main Content
Bijna 1 miljoen Spanjaarden en Catalanen manifesteren op straat in Barcelona (2017)

Bijna 1 miljoen Spanjaarden en Catalanen manifesteren op straat in Barcelona (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Er wordt jaren geschreven dat er een zogenaamde stilzwijgende meerderheid of minderheid is van Spanjaarden en Catalanen die in Catalonië wonen die tegen de onafhankelijkheid van hun regio zijn. Tot nu toe waren er wel manifestaties van deze tegenstanders maar de bijeenkomsten van de voorstanders ofwel de separatisten waren altijd veel groter en massiever dan de kleinere demonstraties van tegenstanders. Daar is deze zondag 8 oktober een einde aan gekomen met de drukke manifestatie in Barcelona waarbij men spreekt over bijna of meer dan één miljoen deelnemers.

Sinds dat het Catalaanse parlement aankondigde dat ze een referendum zouden organiseren op 1 oktober is het onrustiger dan ooit tevoren in Catalonië. Bij tientallen manifestaties was altijd een massale mensenmassa te zien van Catalanen die voor een afscheiding zijn van Spanje, de zogenaamde “idendepentistas” ofwel separatisten die in hun recht staan om te manifesteren en de Catalaanse politici te steunen in hun proces. Bij het illegale referendum van 1 oktober waren er 2 miljoen Catalanen die stemden voor afscheiding (een aantal wat hoger kan zijn aangezien veel stembussen in beslag werden genomen). Desalniettemin waren er van de 5,3 miljoen stemgerechtigden ongeveer hetzelfde aantal of meer/minder die niet zijn gaan stemmen omdat ze tegenstanders van een afscheiding van Spanje zijn.

Deze tegenstanders worden in Catalonië en Spanje ook wel de “mayoría silenciosa” genoemd ofwel de stilzwijgende meerderheid waarbij ook soms gesproken wordt van een minderheid (minoria), het ligt eraan hoe men het bekijkt en in welke Spaanse kranten dat te lezen is. Feit is dat de helft of meer van de inwoners van Catalonië niet wil dat hun regio een zelfstandige republiek wordt en dat Catalonië gewoon bij Spanje blijft.

Op zaterdag was er in Madrid al een grote manifestatie en gebeurde dat ook in andere Catalaanse en Spaanse steden en vond er tevens een manifestatie plaats met witte vlaggen waarbij gevraagd werd om dialoog tussen de politici. Deze zondag is het een heel ander verhaal want de stilzwijgende meerderheid (of minderheid) is massaal de straten van Barcelona en veel andere steden in Spanje en Catalonië opgegaan om te demonstreren tegen de beoogde unilaterale afscheiding van Spanje die wellicht komende week op dinsdag aangekondigd kan worden.

De organisatie van deze massale manifestatie was in handen van Sociedad Civil Catalana (SCC) die opkomt voor de Catalanen die tegen een afscheiding zijn. Dit keer was er ook steun van politieke partijen zoals de PP en Ciudadanos die ook bussen hebben ingezet om Catalanen én Spanjaarden uit alle hoeken van Catalonië en ook Catalanen (en Spanjaarden) die in de rest van Spanje wonen naar Barcelona te laten komen. Deze politieke steun is niets nieuws aangezien de pro-afscheiding manifestanten ook altijd bussen hebben om naar Barcelona te komen, bussen die ingezet worden door de pro-afscheiding politieke partijen van Junts pel Si en de CUP en de organisatoren van deze manifestaties ANC en Omnium Cultural.

Het is echter nog nooit voorgekomen dat er zoveel mensen op de been waren tijdens een contra-afscheiding manifestatie. Het exacte aantal deelnemers is nu nog niet bekend maar het wordt geschat op 950.000 of meer dan één miljoen (al spreekt de Guardia Urbana van slechts 350.000 deelnemers), iets wat kan als men de beelden op televisie ziet. Barcelona is volgens de organisatoren eindelijk wakker geworden waarbij de angst om je mening te geven is verdwenen en waarbij iedereen kan en mag zeggen wat men wil. Met de Spaanse vlag en de Catalaanse vlag in de hand liepen de deelnemers over straat.

Naast veel politici waren er ook Spaanse en Catalaanse bekendheden en hebben de Nobel literatuurprijs winnaar Mario Vargas Llosa en de ex voorzitter van het Europese parlement Josep Borrell Fontelles toespraken gehouden voor het Estació Franca treinstation. De manifestatie begon bij het Plaza Urquinaona plein waarna men over de Via Laietana naar de Avenida del Marques de l’Argentera liep om daar de manifestatie te beëindigen en toespraken te houden. In principe zou het begin van de manifestatie stoet ook langs het Plaça Jaume gaan, daar waar het Catalaanse parlement is, maar dat werd vanwege de enorme drukte vanwege veiligheidsredenen uitgesteld. 

Of je het nu eens bent of tegen met een afscheiding van Catalonië, de stilzwijgende Catalanen en Spanjaarden die net zoals de voorstanders een stem hebben, hebben eindelijk van zich laten horen en dan ook meteen in grote aantallen. Wat deze manifestatie echter nogmaals weergeeft is dat deze autonome deelstaat en haar inwoners in tweeën zijn gedeeld en waarbij de bevolking gespannen afwacht wat er gaat gebeuren volgende week: een unilaterale afscheiding door het Catalaanse parlement met daarna een reactie van de centrale regering, iets wat voor deze regio niet goed kan aflopen of het opstappen van de regioleider Puigdemont met nieuwe regionale verkiezingen tot gevolg waardoor de kalmte voor even terugkeert.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 33 reacties
 1. Hoorde vanmorgen een zeer interresante theorie van een Spaanse zakenman.
  In januarie treedt er een wet inwerking die alle rekeningen van o.a catelanen in Andorra openbaarmaakt en dan komen een hoop corrupte personen in de schijnwerpers te staan.
  Het zou dus een hoop mensen goed uitkomen dat Cataluna dan onafhankelijk is graag commmentaar op deze reactie meer mensen hiervan op de hoogte?

  1. De samenkomst van deze datums en de huidige activiteiten is meer dan reden voor argwaan. Maat zoals gewoonlijk, ook lastig te bewijzen. En het volk dat reeds in beweging is, luistert momenteel nergens meer naar.

 2. Tja, waarom mocht ik niet stemmen? Ik, als inwoner op het Ajuntament geregistreerde buitenlander die al aardig wat jaartjes in Catalunya woont, inkomstenbelasting betaalt en honderden euro per maand uitgeeft aan levensbehoefte. Bang dat ik en mijn soortgenoten wegens gebrek aan gehersenspoelde fanatieke overtuiging NO zou stemmen? (Hoe konden ze het zo raden). De lafaards.

 3. Het is nu toch wel duidelijk dat er geen groot overwicht is voor de afscheiding. Het zal zeer moeilijk worden om uit de impasse te geraken, maar praten is nog altijd beter dan wapengekletter. Denk aan de toekomst, vooral voor jullie (klein) kinderen! Het (Franco)verleden zal op den duur naar de achtergrond verdwijnen en de frustratie er over zachtjes wegkwijnen. Ook in Nederland en andere West Europese landen heeft dit zeer lang geduurd.

 4. Tuurlijk de PP stuurt bussen vol mensen naar Barcelona om de cijfers op te krikken, ik ben ook absoluut anti PP en zou zelf ook graag hier niets meer mee te maken willen hebben. Ik begrijp de gevoelens wel er wordt niets gedaan voor het volk door het corrupte PP, Rajoy is nog erger dan pinokio en zo wordt een een enorme soap waar geen einde aan komt. Het kan zo gewoon niet langer doorgaan en als het zo doorgaat valt gewoon heel Spanje uit elkaar. Alles draait volkomen door maar dat is logish met de faal regering die Spanje heeft.

  1. Ik denk én vrees dat hetvolgende staat te gebeuren:
   De Catalaanse regering zal dinsdag (of weer enkele dagen later) de onafhankelijkheid uitroepen. Vervolgens kán Madrid niet anders doen dan door middel van het voornoemde beruchte artikel de Catalaanse regering te ontbinden (eventuele arrestaties zouden onvermijdelijk kunnen zijn). De Spaanse regering zal op zijn beurt een crisis doormaken, eventueel vallen. Eender wat er ook gebeurd met deze Spaanse regering: het zal uiteindelijk van Madrid afhangen of er voor Catalonië verkiezingen worden uitgeschreven, OF er voorlopig een regent wordt aangesteld, OF Madrid behoud de volledige controle voor enkele overgangsjaren… Hopelijk gaat de Catalaanse regering eieren voor hun geld kiezen en om hun gezicht te redden onderhandelen voor betere condities voor Catalonië, en kunnen ze nadien de – inmiddels rotte -eieren terug gooien naar Rajoi hihi. Hopelijk staan er ondertussen geen ‘groepen’ op die het met wapens willen afdwingen want dan zijn we wéér voor jaaaren bezig zoals de Basken toen.

   1. Ja, Vlaming, dit is ook een denkbaar scenario. Wel het meest zwarte. Ik zie overigens de Spaanse regering dan niet snel vallen, omdat er juist over dit onderwerp brede steun is. Zowel Sánchez, als Rivera staan achter een ondeelbaar Spanje, desnoods met artikel 155, Rajoy heeft geen meerderheid en zijn bewegingsruimte bij dit soort zware artikelen is beperkt tot wat hij krijgt van C en de PSOE. Gezien zijn uitlatingen in het interview met El Pais heb ik er geen twijfel over dat het hele politieke zooitje in Cataluña opgeruimd wordt als ze de onafhankelijkheid uitroepen. De kopstukken zullen achter de tralies verdwijnen voor het plegen van een staatsgreep.
    Maar nogmaals, ik hoop dat het niet zover komt en Bergpiek gewoon zelf aftreedt, morgen.

    1. Madrid zal toch in zwaar weer terechtkomen, misschien niet genoeg om te kapseizen maar dat zal van hun achterban afhangen, dénk ik he. Beschuldicht worden van het plegen van een staatsgreep? Ik betwijfel dit ten zeerste. Het is geen staatsgreep pur sang, maw tegen de regering van Madrid of het land Spanje. In het beste geval zullen enkele kopstukken aangeklaagd worden voor ‘ernstige ongehoorzaamheid’ (ook tov de koning!) en er verder van af komen met een fikse boete en een jarenlang verbod om nog aan politiek te doen, bvb dmv afnemen van hun burgerrechten. Spijtig genoeg want dit zijn stuk voor stuk oproerkraaiers/volksmenners die mét hun achterban volgens mij tenminste hun Spaanse nationaliteit moesten ontnemen. Is dat dan niet wat ze wilden?

 5. ongeveer 300 jaar geleden is catalonie veroverd door het Spaanse rijk. sindsdien is er opstand geweest, de mensen mochten hun eigen taal niet spreken en wie dat wel deed werd geëxecuteerd en begraven in massagraven langs de wegen. nu mogen ze niet eens hun stem uitbrengen en wie dat wel doen worden gearresteerd. vervolgens zet de spaanse regering gratis bussen in voor de tegenstrijders van onafhankelijk in om te protesteren in catalonie? vorige week de politie, nu knokploegen. ik heb de vlaggen op diverse foto’s gezien die de spaanse voorstanders droegen nl: vlaggen van de ss, hakenkruizen en volop vlaggen van de dictatuur van Franco. in het nieuws word het omschreven als de Spaanse vlag. mensen laat je niet in de war brengen, neem je geschiedenis lessen erbij en breng dan nog eens een mening uit. de nieuwe dictatuur is op komst. catalonie geef niet op!

  1. Jelle, je geschiedenis kennis evenaart je gebrek aan kennis over deze kwestie. Ga nu eerst je huiswerk eens doen, voordat je weer zo’n nutteloze bijdrage levert. Het kost misschien wat tijd, maar het is zeer leetzaam voor je!

   1. Zo te lezen heeft Jelle blijkbaar méér verstand in zijn grote teen dan Jan in zijn kop…?

    1. Meneer de Jaegher, gaat u lekker voort met het opsplitsen van uw vaderland tot de republieken Vlaanderen en Wallonië. ?Bent u tenminste even zoet en zijn wij verlost van uw meningen die nog nooit door enig feit werden onderbouwd.

  2. @Jelle
   In deze link 29 foto´s van de manifestatie van vandaag.
   https://elpais.com/elpais/2017/10/08/album/1507455310_617053.html#1507455310_617053_1507474360
   Graag de SS-vlaggen en de Franco-vlaggen aanwijzen. Ik zie ze niet.
   Verder is je reactie op vrijwel alle punten onjuist. Catalonië is nooit “veroverd”, maar heeft honderden jaren deel uitgemaakt van verschillende invloedssferen waaruit uiteindelijk het huidige Spanje is ontstaan. Mensen in Catalonië mogen al 40 jaar gewoon hun stem uitbrengen over democratische verkiezingen en referenda en hebben dit inmiddels ook al 38 keer gedaan. Over eenzijdige afscheiding van Spanje mogen ze inderdaad niet stemmen, omdat de democratisch vastgestelde grondwet (ook 90% van de Catalanen stemden hiermee in) een referendum over dit onderwerp niet toestaat (ondeelbaarheid van de natie). “De Spaanse regering zet bussen in”. Als dit al zo is, dan is het niet anders dan wat de Puigdemont regering al jaren doet op 11 september. Daarnaast zetten de separatisten kinderen in als frontsoldaten om hun doel te bereiken.
   Dus Jelle, kijk je feiten en meningen nog eens goed na.

   1. Heb even gewacht op andere reacties maar ik heb die door Jelle vernoemde vlaggen ook NIET gezien. Dus bewijs dit even aub en ondertussen bestempel ik dit als ‘bewust fake news verkondigen’… net zoals sommige foto’s die ge(her)plaatst werden vorige week van tal van bebloede mensen…foto’s die stamden van 2014 en vroeger! Of wat te denken van die ouders EN LERAREN die kleine kinderen als een soort levend schild meenamen naar de scholen en de kleine kinderen vd politie buitenpesten? Leraren!!!!! Kleinzielig en verwerpelijk als men op zo’n wijze een doel wil bereiken. Maar wel massaal foto’s verspreiden van politie met gummiknuppels om een weerbarstige meute te verdrijven. Hoeveel waren er opgenomen in het hospitaal op een totaal van ong. 2 miljoen? 3 of 4? Nét hetzelfde gebeurt er tijdens elke betoging, maar dan wél zonder waterkanonnen want die had Madrid ook nog kunnen inzetten niet?

  3. Jelle, even je echt verdiepen in de oude, en daarna de recente geschiedenis van Catalonia en de Spaanse staat. Je zit er nl. nogal flink naast. Ff een uurtje of wat studeren en je weet hoe het echt zit.

  4. Best Jelle ik denk dat je alleen tv3 kijkt en dan neem ik het je ook niet kwalijk en daarom is je reactie ook zo subjectief. Ik kan je vertellen dat ik al jaren hier woon. Je spreekt over corruptie, nou ik kan je vertellen dat het hier niet minder is. De Catalanen hebben zelfs heel veel rechten hier, hun eigen parlement. Mijn kinderen krijgen pas op hun achtste Spaans. Ik ben een Fries en wij kregen alleen op de lagere school 1 uurtje Fries. Nou Jelle wat vindt je daarvan. Best Jelle ik zou je aanraden om de film La Ola (de wave). In een zekere zin beleef ik dit nu ook hier maar ook de laatste jaren. Best Jelle hier zijn geen winnaars maar alleen verliezers. De actuele regering in Cataluña heeft de mensen nu in tweeën verdeeld, en de wonden weer opengemaakt van het verleden.

 6. Geachte Redactie.
  EENDRACHT MAAKT MACHT waar heb ik dat nog gehoord – deze leuze spreekt voor zichzelf – hoe meer er gesplist word, hoe meer verschillende bevoegdheden (wetten worden decreten) belastingen verschillen per gewest voor eenzelfde product of willen de Catolanen hetzelfde zoals wat in de jaren ’90 in Joegoslavië is gebeurd met een oorlog?
  Laat Spanje een referendum uitschrijven voor “Eendracht maakt macht”
  Spanje is volgens mij een mooi en rustig land, hopelijk blijft het zo.

  1. Spanje is ook een rustige democratie maar dat wordt nu ernstig verstoord in slechts een deel van het land, namelijl catalonië. Dankzij beide politieke partijen, te weten Rajoy en Puigdemont, die niet met elkaar overweg kunnen is deze situatie alleen maar erger geworden.

   1. alle twee boter op het hoofd. En dan het anarchistisch zooitje aran en cup die niet liever hebben dan chaos om langs deze weg de macht te grijpen misschien ???
    overleggen is de beste oplossing en daar worden deze politici voor gekozen en BETAALD

  1. De “schrijver” is een redacteur die voor ons de belangrijkste stukken uit de diverse dagbladen dagelijks vertaald. Dus ik begrijp niet dat je deze beschuldigt van een standpunt innemen!?

  2. Haha geen commentaar Jos. We worden erg mow van mensen zoals jij die beweren dat we een kant kiezen en blabla. Lees het artikel, lees de spaanse kranten en verdiep je meer in wat er gebeurt in plaats van simpelweg anderen te beschuldigen en als dat niet gaat, kijk dan tv3 lees catalaanspro separatisme kranten en leef verder in de bubbel. Ppff

 7. Goed om te zien, dat er ook anders denkende Catalanen opstaan.
  Rajoy en Puigdemont hebben beide aangetoond , niet capabel te zijn.
  De Koning moest verbinden, maar koos stelling.
  Luisteren naar je volk, is een voorwaarde om tor goede besluiten te komen.
  Maak goede afspraken en sticht geen verwarring.
  Tegen enkele personen die een reactie plaatsen, zou ik willen zeggen word niet te persoonlijk.
  Ik ga er namelijk van uit dat iedereen het beste met Spanje voorheeft.
  Ieder mag zijn mening hebben, ook al is het niet de uwe.

 8. Wij zijn voor Spanje! hoe dikwijls hebben ze al geprobeerd om onafhankelijk te worden?
  dan wie heeft het voor het zeggen? de politici he!
  Luister daar vooral niet naar! want het doet zeker jullie land geen deugd!
  hert raakt de Catalanen alleen in hun portemonnee!
  denk met je hart!!

 9. Eindelijk komen de tegenstanders op straat, vroeger durfden ze niet omdat ze geïntimideerd werden door de voorstanders en enkele heethoofden die de bevolking met beloften en onwaarheden zand in de ogen strooiden! Ik hoop dat met dialoog en compromis het in orde komt.

 10. leeghoofden, rechts-radicalen en vrienden van Rajoy hebben geen warm Hart.

   1. In een vorige reactie was het Monolo. Daar ging het ook over leeghoofden. Tja, we hebben er een paar miljoen gezien vorige week. Sorry hoor maar als men begint met mensen te beschimpen én herhaaldelijk dan moet deze persoon ook maar tegen dit grapje kunnen. Ik herhaal mezelf: ik gun de Catalanen hun onafhankelijkheid maar doe dit dan op een wettelijke, eerlijke, faire en vooral SOLIDAIRE manier! … samen met heel Spanje immers: onafhankelijkheid van Catalonië treft niet alleen deze regio maar heeft wel degelijk ook invloed op de rest van Spanje en dus migen alle Spanjaarden mee beslissen. Aangezien dit voor Catalonië met zekerheid dan bij een droom zal blijven, zo is het wellicht beter dat beide regeringsleiders het pad vrijmaken voor anderen en/of Catalonië meer bevoegdheden (geld?) krijgt

 11. De separatisten beginnen het momentum te verliezen. Eerst riepen ze nog dat ze binnen 48 uur na het referendum de onafhankelijkheid zouden uitroepen. Ze hoopten, mede door het “grove politiegeweld” van afgelopen zondag (lees: in totaal 4 ziekenhuisopnames), op internationale steun, maar deze bleef uit. Echt helemaal niemand steunt ze.
  Puigdemont zit echter in een doodlopende straat en zal dinsdag naar verwachting (onder druk van de linksfascisten van de CUP) de onafhankelijkheid uitroepen.
  De manifestatie van vandaag toont dat hij aan een kansloze missie bezig is. Hopelijk worden de verantwoordelijken voor dit fiasco opgepakt en komen er nieuwe verkiezingen. Voorwaarde daarbij zou moeten zijn dat separatisme geen onderdeel meer mag zijn van politieke partijprogrammas. Dus ook opheffing van JxS en terug naar de normale basis.

 12. Fantastisch, deze manifestatie . Het vervult mijn hart met Spaanse warmte. En inderdaad: Bergpiek en zijn boevenbende de gevangenis in!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken