skip to Main Content
Opkomst van extreemrechtse politieke partij VOX in Spanje
El Diario

Opkomst van extreemrechtse politieke partij VOX in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Opkomst van extreemrechtse politieke partij VOX in Spanje

El Diario

MADRID – Tot nu toe was de Spaanse politieke gevrijwaard van een extreemrechtse politieke formatie maar de eind 2013 opgerichte politieke partij VOX is dankzij de problematiek in Catalonië flink aan het groeien. Afgelopen weekend had de formatie een partijcongres in Madrid waar meer dan 10.000 mensen bij aanwezig waren, iets wat tot voor kort niet mogelijk was bij VOX.

Met een duidelijke imitatie van de Amerikaanse president Donald Trump en de slogan “juntos haremos a España grande otra vez” ofwel “samen maken we Spanje weer groot” wist de politieke formatie in Vistalegre meer dan 10.000 mensen bij elkaar te krijgen.

Busladingen vol uit alle hoeken van Spanje kwamen afgelopen zondag naar de Plaza de Vistalegre in Madrid om daar meer dan 10.000 mensen bij elkaar te krijgen. Iets wat enkele maanden geleden nog onvoorspelbaar was is nu werkelijkheid geworden, Spanje heeft de eerste extreemrechtse politieke partij genaamd VOX.

Zoals de huidige partijleider Santiago Abascal schreeuwde “La España viva ha despertado y ha conquistado Vistalegre” en “Desbordaremos también las urnas” was zondag te merken dat de politieke formatie gegroeid is. De bijeenkomst van VOX was georganiseerd op een plaats waar eerder al partijbijeenkomsten waren van o.a. de PSOE en Podemos.

Maatregelen

Tijdens het partijcongres van VOX presenteerde de partijleider de 100 urgente maatregelen voor Spanje. Daaronder bevinden zich het opschorten van de autonome deelstaten, het verbieden van separatistische politieke partijen, harder politiek optreden tegen de migratie en het uitzetten van migranten en het verbeteren van de veiligheid en aanscherpen van de grenzen van Spanje.

Volgens VOX zijn alle andere politieke partijen zoals de PSOE verraders (traidores) en oplichters (estafadores). De partijleider had ook geen goed woord over voor de Partido Popular wat VOX ziet als een laffe rechtse partij en Ciudadanos wat niet meer is dan een oranje zeil in de wind die met iedereen meezeild. Ook Podemos is een mislukte communistische partij volgens VOX die met deze toespraak geen vrienden heeft gemaakt in politiek Spanje.

“Let’s make Spain great again” is een verbastering van Donald Trump’s speech ten tijde van de verkiezingen in de Verenigde Staten. De bijeenkomst in Madrid werd regelmatig onderbroken met kreten uit het publiek zoals “Puigdemont a prison” en “A por ellos”.

Partij

VOX werd eind 2013 opgericht als extreemrechtse partij maar heeft tot nu toe nog niet genoeg stemmen om een parlementaire vertegenwoordiging te hebben in Spanje. Bij de Europese verkiezingen in 2014 wist VOX toch 246.833 stemmen bijeen te krijgen wat er 1.500 te weinig waren om een zetel in het EU Parlement te krijgen. Bij de nationale verkiezingen in 2015 wist VOX in heel Spanje echter niet meer dan 57.753 stemmen te krijgen.

VOX is het afgelopen jaar actief geweest in de Catalaanse politieke kwestie door als partij diverse aanklachten tegen Catalaanse politici en de Generalitat de Catalunya in te dienen. Daardoor is het aantal volgers van de extreemrechtse partij gestegen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 35 reacties
 1. De PP van Rajoy was niet rechts, Franquistisch genoeg? Dit is de harde kern van de Franquisten die weer opstaat?

 2. Extreem links ,rechts of simpel populistisch is een uiting van ontevredenheid.Deze ontevredenheid wordt openbaar gemaakt door een schreeuwerige minderheid.Maar zij blijven net zolang schreeuwen tot zij er steeds meer stemmen bij krijgen en de tevreden meerderheid daarmee tevreden moet zijn.

 3. Geweldig. Spaanse nationalisten die klagen over het nationalisme van Catalaanse nationalisten. Een pot nat. Als die VOX-lieden in Catalonië waren geboren dan zouden ze indeps zijn. IQ van 0,0.

  1. ‘… De term ‘extreemrechts’ wordt meestal gebruikt voor groeperingen die bereid zijn geweld te gebruiken om hun politieke idealen te bereiken…’ (Wikipedia).
   Zo bijvoorbeeld heeft de PP zich als een extreemrechtse partij geprofileerd door geweld te gebruiken tijdens het ‘verboden’ referendum van vorig jaar.

   1. Dus de CUP en de aanhangers van de partijen die afgelopen week geweld gebruikten, zijn ook extreme partijen? Aangezien 1 overkoepelende partij aangeeft dat ze handelen uit naam van alle Separatisten en zij overduidelijk geweld hebben gebruikt, zijn dus ook extremisten
    Dank dat je dat hierbij eindelijk toegeeft Miel.

 4. Het is een hele geruststelling dat NATIONALISME kent ook een uitstekende geschiedenis!
  Alle mannen zo een snorretje laten staan… vrouwen worden weer waar ze voor gemaakt zijn….verzorgen en kinderen baren!!!
  Pensionadas in goederentreinen terug via een heropvoedingskamp!!!
  Positieve ontwikkelingen inderdaad!!!!
  Het klopt l’histoire ce repet!!

   1. andre , u bedoeld het linkse gespuis neem ik aan , dit links gespuis bevuild en verraad spanje , ben het volledig met u eens

 5. Toch héél normaal met de ongewenste invoer en bijhorende criminaliteit.Daar komt bij dat iedereen moet inleveren en langer werken om hun te onderhouden.En dan zijn er bij die je uit dankbaarheid neersteken.En het probleem dat je dit aanhaalt je een racist bent.

 6. natuurlijk ,het zat er aan te komen , veel mensen zijn wel naief maar niet gek , ze zien de neergang / decadentie , spanje heeft een extreem linkse niet gekozen regering , gesteunt door anarquisten , terroristen , separatisten , hun doel , spanje kapot maken , islamiseren , de kerk vernietigen , als deze regering de absolute macht krijgt , dan zal de geschiedenis zich herhalen van 1939 met de rode terreur tegen anders denkenden , vergeet niet dat de ware fascisten , de rode fascisten waren en zijn , vox kan de redding zijn , dus viva vox , viva españa autêntica

  1. Tom de kerk vernietigen zou dan nog een goed aspekt zijn….zijn zo vroom die paters, nonnen en priesters…iets met pedofolie of zo….maar 3 weesgroetjes….
   Op televisie is VOX ook al de redding…slaap zacht!

   1. Enkel een anti islam partij beseft dat moslims een bedreiging zijn voor de Westerse grondwetten, mensenrechten, vrouwenrechten, en levensgevaarlijk voor homofielen, afvalligen, ongelovigen en overspeligen. Deze dreiging wordt serieus wanneer moslims middels vermenigvuldiging democratisch aan de macht komen. Daarom ben ik blij met VOX. Islam vraagt om de vernietiging van alle andere geloofssystemen, vandaar de bomaanslagen, of aanvallen met auto’s en messen op ”ongelovigen.” Allah belooft strijders die doden, het paradijs of de hemel.

 7. Laten we hopen dat de stemmenwinst zich blijft voortzetten en dat er eindelijk een einde komt aan dat linkse zooitje dat alles maar toelaat en zich erg druk maakt over straatnamen, plaatsnamen en graven zoals het graf van oud president Franco. Alles laten ze binnen en zie wat er gebeurt in o.a. Barcelona, Salou en andere plaatsen de politie lukt het niet meer om de boel in de hand te houden. Gelukkig gaat langzamerhand het tij zich keren er is al teveel kapot.door die linkse troep.

   1. Inderdaad Niels.
    Dat de Linkse kliek voordat de PP aan de macht kwam er een zootje van had gemaakt, dat weten we nu allemaal wel. Maar om na amper 4 maanden te stellen dat alle problemen die er nu liggen door de PSOE komen lijkt me ook wat kort door de bocht.
    Alle begrip voor alle meningen hoor, maar het is een beetje korte termijn politiek dat men nu aan het benoemen is en komt vooral voort uit emoties.
    Moeten zaken anders in vele landen, absoluut. Gaan dit soort partijen dat oplossen?
    Voor het moment nog niet. Kennen wij de rest van hun agenda? Ik niet in ieder geval.
    Het artikel spreekt over 100 urgente zaken, er worden door het artikel een handvol genoemd en alle reacties hier, komen neer op 1 of 2 dingen.
    Redactie, is er ergens een lijst te vinden van die 100 zaken?? Het zou me niet verbazen als daar ook zaken tussen staan waar we allemaal niet zo blij van worden.

  1. Bull, weet jij wel hoe de politiek de laatste jaren in elkaar zat in Spanje? Uit je commentaar te lezen niet. Ga je daar eerst eens in verdiepen voordat je een niet relevante reactie geeft.
   Volgens mij heeft rechts de laatste jaren het beleid bepaald mede ook door de afspraken
   die in Europa zijn gemaakt.
   EN IK GELOOF DAT NIEMAND ZIT TE WACHTEN OF EXTREEM RECHTS OF LINKS,

 8. extreem is nooit de uiteindelijke oplossing maar wat is extreem? Vox in spanje die spreekt over ‘ we maken spanje weer groot’ is natuurlijk ridicuul en daarmee extreem. Wilders in nederland stelt als enige dat we moeten deislamiseren. Daar is niets extreems aan. Hij zoekt met zijn minder marokkanen de grens op en gaat die ook over. Dat is niet handig. Jammer genoeg bedienen partijen als Wilders en Le Pen en de AFD in duitsland zich te vaak van uitspraken waarmee ze zich diskwalificeren voor de andre partijen. En dit is precies het drama dat zich voltrekt. Wilders en consorten hebben gelijk maar ze diskwalificeren zich te vaak en daarmee worden ze extreem voor velen , ook voor mij. Daarmee is de keuze die we maken in het stemhokje een dilemma. Voorlopig is de ellende en neergang in nederland is zo groot dat ik wel Wilders of Baudet stem.

  1. @ernst. Uw laatste zin is een diepzinnige. Inderdaad is de elitaire, arrogante wereldvreemdheid van de heersende politici zo verbijsterend (ik zou bijna kunnen zeggen: extreem) onthutsend, dat er voor een weldenkend mens geen keuze blijft dan Wilders en Baudet (samen mag helaas niet, dus “of”). Wat is er trouwens raar of extreem aan de gedachte dat Nederland gedeislamiseerd moet worden? Loopt U nog wel eens in een Nederlandse stad? Leest U over de terreur in provincieplaatsen door “jongeren” (uiteraard licht getint)? Alleen het noemen van deze dingen maakt U in de ogen van de extremistische deugmensen al tot een racist of vooruit: fascist en neo-nazi.

  1. De eerste partij zonder corrupte mensen moet nog uitgevonden worden.
   Maar gezien je naam, stem je eerder op deze partij om andere redenen….
   Succes ermee, zoals eerder gezegd, nergens zijn extremisten de oplossing, niet voor de Catalaanse kwestie, niet voor Spanje, niet voor, wel voor geen enkel probleem in de wereld eigenlijk. Dit soort partijen komt naar boven omdat ze weten dat er veel ontevreden mensen zijn, maar komen nooit met oplossingen, kijk naar Wilders in Nederland en die Vlaamse gek, hoe heet die ook al weer? De Winter ofzo?? Ach de naam maakt niet uit, iedereen weet wel wie we bedoelen.

   1. Juan74 U vergeet Oostenrijk te noemen en ook niet vergeten Duitsland, Waar een soort gelijke partij sterk in opkomst is. Ja in dit hadden al die Democratische Dictators die nu onze landen en de EU besturen kunnen voorkomen om naar het volk te luisteren . Bijvoorbeeld net als in Zwitserland het volk te raadplegen , Dat is tenminste democratisch.

    1. Harm, jurist,er wordt niet naar de menses geluisterd, de polities is Allen met zilch zelf bezig, zo als Ritter die met alle wonder mee wait de goed en oplichter,begrijpelijk dat de mensen iets anders Willem minstens dat er naar de Kiezer geluisterd wordt de politics Zijn allemaal met zilch zelf benign. En de mogelijk toekomstige Leuko en goed betaald baantjes

   2. Juan 74. Ik begrijp die eeuwige toevoeging “extreem” (met uiteraard extreem negatieve connotatie) al lang niet meer. Betekent dat, dat U zich verre verheven voelt boven het gedachtengoed van deze partijen? In Nederland komt Wilders met tal van oplossingen, maar hij wordt hautain genegeerd als een soort melaatse. Terwijl hij de tweede partij van Nederland vertegenwoordigt. Tal van zijn eerdere “niet-oplossingen” zijn inmiddels door de gevestigde, extreem wegkijkende politiek overgenomen. De huidige leukoplast-regering die fel anti-Wilders is, want die is een “rechts-extremist immers”. stoelt volgens de laatste peilingen op 50 van de 150 parlementszetels (na de val van de farizeeer Peggol zullen er dat nog minder zijn). Over welk soort democratie spreekt U eigenlijk, Juan 74? Niet de democratie zoals die met de mond beleden wordt, in ieder geval. Net als hier in Spanje. Sanchez doet alsof hij met een meerderheid gekozen is, maar hij haalt de kerstgans niet. Andalusia gaat hem als eerste in de wielen rijden met vervroegde verkiezingen. Rest van de uiterst zwakke EU landen met praatjes, vooral Frankrijk en Duitsland, laat ik maar even buiten beschouwing. De pathologische leugenaar Rutte sla ik helemaal over. Het spel van die ruggengraatloze lachebek is al lang uit. Democratie, ja. Als het maar niet extremistisch wordt.

    1. Beste Fran Carlos, ik reageer op het artikel, zouden meer mensen eens moeten doen.
     Daarin wordt toch helder gesproken over extreem rechts?
     Ik stel simpel vast in algemene zin dat nergens ter wereld extremisten zaken hebben opgelost voor de lange termijn. Verder ben ik niet degene die het artikel schreef en zeg ik volgens mij ook Nergens Extreem-Rechts, dat leg jij me nu in de mond, dat komt voor je eigen rekening. Ik voel me boven niemand verheven, dat soort opmerkingen maken zegt meer over jou dan over mij vermoed ik.
     Maar vertel mij nu eens 5 goede plannen die Wilders heeft gehad en die nu overgenomen zijn door andere partijen? En dan bedoel ik ook echt 5 zaken die door het aannemen van een wet nu anders zijn dan voordat Wilders erover is begonnen?
     5 die er toe doen en die eerst van Wilders waren en door andere partijen als wet zijn ingevoerd.

     Zoals iemand anders hierboven zeer terecht opmerkt, in beginsel zijn deze partijen wellicht niet extreem, maar door bepaalde uitlatingen te doen of bepaald gedrag te vertonen, zetten zij zichzelf als extreem weg en daarmee zetten ze zich buiten.
     Als dit soort mensen nu eens iets slimmer werd en hun ego´s eens een stukje kleiner werden, zeker als je kijkt naar een Baudet in Nederland, dan zouden deze mensen wellicht nog eens iets bereiken voor ons allen.
     Van alle rechtse partijen, of we die extreem noemen of niet laat ik nu voor wat het is, is er in de afgelopen 20 jaar weinig terecht gekomen. De enige die in mijn ogen echt iets had kunnen veranderen werd doodgeschoten door een linkse mafkees…en dan doel ik op de bijna president van Nederland Pim!
     Alles wat er daarna is gekomen is een flauw aftreksel van wat deze man had kunnen bereiken. Deze man riep al dat de grootste bedreiging van de vrije Westerse Wereld, de Islam zou zijn en hij heeft helaas gelijk gekregen. Ben ik het met Wilders en anderen eens dat Nederland en vele andere Europese landen een De-Islamisering moeten ondergaan? Zeer zeker, alleen de manier waarop hij dat aanpakt, werkt die volgens jou? Voor het moment nog niet. Helaas niet.

     Dus kom AUB niet met je geneuzel over dat er in Nederland geen democratie is, want sinds wanneer kijken we naar de peilingen om te bekijken of een regering op een bepaald peil moment nog voldoende zetels zou krijgen, dat slaat nergens op.
     Normaal gesproken zijn er eens per 4 jaar verkiezingen in Nederland en dan kiest men, daar komt een regering uit en zo lang die de rit uitzit heeft deze doorgaans een meerderheid, zij het nu een zeer krappe maar nog altijd een meerderheid.
     Dat Pechtold weg gaat heeft NUL invloed daarop, hij gaat weg als partijleider en mocht hij de 2de kamer verlaten dan zal er een ander persoon van zijn partij op die stoel komen te zitten, dat jij schijnt te denken dat deze zetel onbezet blijft, geeft stof tot nadenken over je eigen commentaar lijkt me.

     En jij kijkt graag naar peilingen? Wie staat er in de Spaanse peilingen nu bovenaan? Juist, PSOE. Volgens jouw redenering over Nederland, geeft dit dus Sanchez wel degelijk rechten???

     1. Ultra-rechtse partijen bestaan steeds uit Populisten die enkel maar praten naar de mond (toogpraat). Zulke partijen zijn wel nodig om anderen hun programma (bvb migratie) een beetje in te dammen. Mijn mening he (daarom heb ik nog geen gelijk wegens té weinig dossierkennis)

     2. Juan 74

      je hebt een en ander perfect verwoord.
      Mensen gaan tegenwoordig alleen maar af op emoties en wat de media schrijft.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by