skip to Main Content
Regionale feestdag Comunidad Valenciana op 9 oktober
Wikimedia

Regionale feestdag Comunidad Valenciana op 9 oktober

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Regionale feestdag Comunidad Valenciana op 9 oktober

Wikimedia

VALENCIA – In de hele deelstaat Comunidad Valenciana, dus in de provincies Castellón, Valencia en Alicante, wordt elk jaar op 9 oktober de Día de la Comunidad Valenciana gevierd. Op deze datum staat de hele regio stil bij het feit dat op 9 oktober 1238 Koning Jaime I de stad Valencia veroverde op de Moorse bezetters waarna vele jaren later in 1304-1305 het Reino de Valencia werd opgericht.

Op 9 oktober en de dagen ervoor worden er veel activiteiten georganiseerd in de regio Valencia. Zo zijn er processies waarin de autoriteiten meelopen, zijn er middeleeuwse markten, optredens en op de dag zelf vuurwerk.

Terwijl er festiviteiten zijn in de hele autonome deelstaat ligt de aandacht meestal in de grotere steden zoals Castellón, Alicante en natuurlijk de hoofdstad Valencia. Het is in de hoofdstad waar op 9 oktober de Valenciaanse vlag “senyera” gedragen wordt van het gemeentehuis waar de vlag bewaard wordt tot aan de kathedraal. Tijdens de stoet wordt er gestopt bij het standbeeld van Koning Jaime om bloemen te leggen.

De avond voor de feestdag zelf vindt er in het Turia Park in Valencia om middernacht een spectaculair vuurwerk plaats. Op 9 oktober is er ook genoeg vuurwerk te zien in Valencia en wordt uiteraard de mascleta (knalvuurwerk) erbij gehaald (bekend van de fallas).

Geliefden

Op 9 oktober wordt er nog een ander feest gevierd namelijk dat van de heilige San Dionisio, de heilige van de geliefden. Op die dag vindt er een traditie plaats die de naam “mocaorá” heeft gekregen en waarbij mannen aan hun vrouwen, vriendinnen of geliefden een geknoopte zijden sjaal geven met daarin marsepein, symbool van vruchtbaarheid in de Comunidad Valenciana. De vrouw dient deze sjaaltjes te bewaren om te laten zien hoe lang de liefde al duurt.

Koning Jaime

Rey Jaime heeft in het Nederlands de naam Jacobus I van Aragón gekregen en heeft als bijnaam de “overwinnaar”. Jacobus I was niet alleen koning van Aragón maar ook graaf van Barcelona, heer van Montpellier en koning van Mallorca. Jacobus of Jaime staat met name bekend vanwege zijn verovering (reconquista) van de Balearen eilanden van de Moorse bezetters, te weten in het jaar 1229 Mallorca, 1232 Menorca en 1235 Ibiza. In 1238 veroverde Jaime Valencia en daarna Murcia in 1244.

De verovering van wat nu bekend staat als de Comunidad Valencia gebeurde eigenlijk tussen 1229 en 1245 waarbij Jaime 16 jaar nodig had om alle regio’s te heroveren op de Moren. De verovering gebeurde in verschillende fases waarbij deze begon in het noorden zoals Burriana, Peñíscola en Morella in de huidige provincie Castellón gevolgd door de verovering van Valencia op 9 oktober 1238 en later verder naar het zuiden in de huidige provincie Alicante tussen 1242 en 1245.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Ik woon in de provincie Alicante, dus de Com. Val. maar ik heb hier nog niets van gemerkt. Als éen of andere Heilige nog maar een kuchje laat dan knalt het al van ‘s morgens vroeg en is er, uiteraard, vuurwerk maar tot nu toe heb ik nog totaal niets gehoord of gezien. En ik heb ook geen weet van andere feestelijkheden, lawaai en vuurwerk dus, later op de dag. De Jaime zijn ster lijkt al flink gezakt. Hij zal het zonder raketten en vuurwerk moeten stellen dit jaar.
    Gelukkig !

    1. Dan had een hutje midden in het tropisch regenwoud.. Mensen die dát vuurwerkspektakel en net als u van mening bent, Gelukkig!! Zonder raketten en vuurwerk .. Als LAWAAI Ervaren.. dan ben zal je een hoop dingen missen in het leven.. Ongelovelijk

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken