skip to Main Content
Tot wanneer blijft het zo warm in Spanje?
123rf

Tot wanneer blijft het zo warm in Spanje?

MADRID – Velen vragen het zich af en terwijl de Spanjaarden liever hebben dat het eens gaat regenen (vooral de landbouwers) en koeler wordt zijn de buitenlanders die Spanje in de eerste herfstmaand bezoeken helemaal blij met het heerlijke en warme nazomerse weer. In Spanje spreekt men, zoals we al eerder schreven, over een ‘veroño’ met temperaturen die op sommige plaatsen meer dan 10 graden hoger zijn dan normaal voor de tijd van het jaar.

Op maandag werd de hoogste temperatuur van het land gemeten in Badajoz met 36,4 graden gevolgd door Coín (Málaga) met 36,1 graden, Valverde del Camino (Huelva) met 35,7 graden wat net zo warm was als in Jimena de la Frontera Cádiz). Op diverse andere plaatsen zoals bij het vliegvelden van Sevilla en Córdoba steeg het kwik ook boven de 35 graden.

In de provincie Alicante werd een temperatuur gemeten van 31,1 graden in Orihuela, 30,3 graden in Elche en 29,9 graden in Novelda. In de provincie Valencia steeg het kwik naar 30,7 graden in Jalance en 30 graden in Chelva. In de regio Murcia werd 34,4 graden gemeten in Totana, 33,8 graden in Puerto Lumbreras, 33,4 graden in Mazarrón en 33,1 graden in Murcia.

Ook in Catalonië werd het warmer dan normaal voor de tijd van het jaar met 28,8 graden in Tortosa, 28,4 graden bij het vliegveld van Reus Tortosa en in Tarragona 28,1 graden. In de provincie Gerona werd de hoogste temperatuur 26,1 graden bij het regionale vliegveld gemeten terwijl de hoogste temperatuur in de provincie Barcelona 25,9 graden werd in Manresa.

Op de Balearen steeg het kwik naar 26,8 graden in Binissalem op Mallorca, werd het 26,6 graden op Formentera, 26,1 graden op Ibiza en (slechts) 20,9 graden op Menorca. De hoogste temperatuur van de Canarische Eilanden werd gemeten in San Bartolome op Gran Canaria met 29,8 graden gevolgd door Tejeda op Gran Canaria met 29,6 graden en La Aldea de San Nicolas op Gran Canaria met 29,3 graden.

Maar het is niet alleen warm in de regio’s langs de Middellandse Zeekust en op de eilanden maar ook op andere plaatsen in Spanje zoals in het centrum van het land in de provincie Madrid met temperaturen tussen de 30 en 28 graden. Ook in de regio Aragon werd het warm met 28 tot 27 graden zoals in Calatayud (Zaragoza) met 28,7 graden, Hijar (Teruel) met 28,3 graden en Fraga (Huesca) met 27,8 graden.

Langs de Atlantische Oceaan in het Noordwesten en noorden van Spanje is het ook weer zomer met 30,7 graden in Ribadavia en 29,8 graden in Verin in Galicië. In Asturië werd het iets milder maar nog steeds 26 tot 24 graden, net zoals in Cantabrië en Baskenland.

Maar … tot wanneer?

Maar tot wanneer blijft het (te) warm weer in Spanje? Volgens de Spaanse weerdienst Aemet zal men nog dagen te maken krijgen met de hoge temperaturen. Vanwege de strakblauwe lucht, veel zon en de afwezigheid van wind is het overdag warm weer maar zijn de nachttemperaturen normaal voor de tijd van het jaar (op sommige plaatsen langs de Middellandse Zee na).

Ook op dinsdag zullen de temperaturen nog hoog met zelfs een lichte stijging in praktisch heel Spanje. Vanaf woensdag zullen de temperaturen in het Noordwesten en Noorden van Spanje zoals in Galicië, Asturië en Cantabrië lager worden tot zelfs wel 10 graden minder en is er kans op regen.

Vanaf donderdag zullen de temperaturen aan de Middellandse Zeekust ook lager gaan worden maar blijft het nog steeds lekker aangenaam warm weer. Vanaf vrijdag stijgen de temperaturen op veel plaatsen weer licht terwijl deze vanaf zaterdag (Día del Pilar feest) weer iets zullen dalen maar nog steeds aangenaam warm zijn.

Ter verduidelijking: Een ‘veroño’ is een samenvoeging van ‘verano’ (zomer) en ‘otoño’ (herfst) en is een fenomeen dat plaatsvindt in de herfst wnneer de temperaturen gedurende meerdere dagen hoog genoeg zijn om deze te vergelijken met een zomer.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. De hitte heeft zijn bijwerkingen ook in Spanje. En blij zijn met warmte is wat men zegt na een koude periode . Alles wat te lang duurt met weersomstandigheden gaat echt irriteren . Perfect weer op deze planeet bestaat niet. Een ramp voor de boeren.! Ga er maar aan staan om boer te worden en te blijven. Zonder boeren bedrijven wordt het dagelijkse leven flink geraakt. Wees zuinig met gronden en respect voor de boer en de natuur. Een lege maag gaat zeer doen.

    1. Zo zie je maar weer dat je niet voor heel Spanje kunt praten. In Zuidoost Spanje weten ze van ellende niet wat ze met het water aan moeten.

  2. Kan mij moeilijk voorstellen dat de landbouwers op regen zitten te wachten. De meeste velden staan nog onder water en het water moet nog indalen eer ze weer kunnen omploegen en opnieuw inzaaien, als ze hier nog geld voor hebben. De meeste landbouwers in de Vega Baja en Murcia zijn hun hele oogst verloren. In de meeste supermarkten zijn er geen bladgroenten meer te vinden of het is import en enorm duur. Dus nee deze zitten niet op regen te wachten.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken