Spaanse congres praat over doorzichtige mondmaskers voor doven en slechthorenden

Wikimedia
Beeld: Wikimedia

Spaanse congres praat over doorzichtige mondmaskers voor doven en slechthorenden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals inmiddels wel bekend heeft Spanje een mondkapjesplicht wat in feite inhoudt dat iedereen overal en altijd (op uitzonderingen na) een mondmasker of mondkapje moet dragen, ongeacht of dat binnen, buiten en met anderhalve meter afstand is. Weliswaar geeft een mondkapje een extra beveiligingslaag tegen het coronavirus, tegelijkertijd vormt het ook een nieuwe barrière voor doven en slechthorenden.

In Spanje hebben verschillende politici al vaker aandacht gevraagd voor de zogenaamde ‘communicatieve maskers’ (mascarillas comunicativas) wat mondmaskers zijn met een transparant venster voor de mond zodat doven en slechthorenden de lippen kunnen lezen van de drager van dat mondmasker maar ook een deel van het gezicht en de mimiek kunnen zien.

Nu iedereen met mondkapjes rondloopt wordt er een extra lastige barrière gevormd voor doven en slechthorenden en dus vinden de politieke partijen in het Congres van Afgevaardigden in Spanje dat daar iets aan gedaan moet worden. Het komt niet vaak voor dat alle politieke partijen op eenzelfde lijn zitten maar deze woensdag werd een niet-wetsvoorstel unaniem aangenomen.

Met deze aanname geeft het ‘Congreso de los Diputados’ aan dat de transparante mondkapjes een goedkeuring moeten krijgen net zoals andere mondkapjes. Daardoor wordt het makkelijker om officieel gebruik te maken van de mondmaskers met een transparant venster.  

Verder wil het congres dat de regering publiciteitscampagnes opzet om het probleem van de doven en slechthorenden ten tijde van de mondkapjesplicht aan te kaarten. Ook moeten de ‘mascarillas transparentes’ meer gebruikt gaan worden in o.a. de ziekenzorg en het onderwijs.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.