18-jarigen krijgen een cultuur-voucher van 400 euro in Spanje

18-jarigen krijgen een cultuur-voucher van 400 euro in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het regent aankondigingen bij de Spaanse regering die allemaal te maken hebben met de Staatsbegroting 2022 waar de coalitieregering een overeenkomst over bereikt heeft. Inwoners van Spanje tussen de 18 en 35 jaar kunnen, als ze voldoen aan de eisen, een extra financiële hulp van 250 euro krijgen voor het betalen van de huur. Nu is ook bekend gemaakt dat 18-jarigen eenmalig een cultuur-voucher ter waarde van 400 euro ontvangen.

De zogenaamde cultuur-voucher (bono cultural) geldt voor iedereen in Spanje die 18 jaar wordt. Op die leeftijd ontvangen de 18-jarigen 400 euro die te besteden zijn aan de cultuur. Dat kunnen boeken, films, muziek, concerten en musea zijn maar niet het stierenvechten. De cultuur-voucher is afgekeken van Frankrijk en Italië waar deze met redelijk succes is ingevoerd.

Een cultuur-voucher is voordelig voor de jongeren maar ook voor de cultuursector, aldus de Spaanse premier. Hoe de verdeling en uitgave van de cultuur-voucher in de praktijk gaat werken is nog niet bekend. In Italië konden jongeren gebruik maken van een speciale app maar of dat ook zo zal zijn in Spanje is nog niet bekend.

In Italië werd een cultuur-voucher al in 2016 ingevoerd waarbij 18-jarigen 500 euro konden uitgeven aan cultuur. Dat heeft sindsdien 290 miljoen euro gekost om 574.000 jongeren om alle Italiaanse en buitenlandse residenten van 18 jaar te voorzien van deze voucher. In Frankrijk kregen 18-jarigen 300 euro waar 600.000 jongeren gebruik van hebben gemaakt. Spanje zit met de 400 euro dus tussen Italië en Frankrijk in.

In Spanje is meteen al een conflict ontstaan want het stierenvechten valt niet in het pakket cultuur waar de 18-jarigen hun geld aan uit kunnen geven. Volgens de Fundación Toro de Lidia is dat ‘ideologische discriminatie’ en ‘culturele censuur´door de socialistische regering.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.