menu: rubrieken, zoeken & meer

Mondkapjes blijven verplicht in Spanje

Mondkapjes blijven verplicht in Spanje
Beeld: Europa Press

Mondkapjes blijven verplicht in Spanje

MADRID – Afgelopen week heeft het team van specialisten van het Ministerie van Volksgezondheid samen met de regionale gezondheidsministers van de autonome regio’s besloten dat de mondkapjes verplicht blijven in Spanje. Het gaat daarbij om de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en medische centra en die plaatsen waar kwetsbare personen zijn.

Tijdens de ‘Pleno del Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud’ is besloten dat de mondkapjes op bepaalde plaatsen nog verplicht blijven. Volgens de minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, hebben alleen de vertegenwoordigers van de regio’s Madrid en Murcia gevraagd om een einde aan de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. De overige 15 regionale vertegenwoordigers vragen voorlopig nog om de verplichting van de mondkapjes in het openbaar vervoer.

Volgens de minister van Volksgezondheid is er na een periode van dalingen in alle corona-cijfers nu weer een kleine opleving waardoor men voorzichtig wil omgaan met de mondkapjes. Daarom zal het waarschijnlijk nog de hele winter verplicht zijn om in de bus, trein, tram, metro en taxi’s een mondkapje te dragen.

Spanje is en blijft een van de weinige EU-landen waar het dragen van een mondkapje verplicht is op bepaalde plaatsen en momenten. Deze zijn nog steeds verplicht in het openbaar vervoer (trein, bus, tram, metro, taxi, vliegtuig) en op diverse gesloten plaatsen zoals apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen, medische centra, ziekenhuizen.

Vanaf nu is besloten dat de corona-cijfers niet meer twee maar nog maar een keer per week bekend worden gemaakt. De afgelopen week werden er 10.843 positieve coronatesten gemeld in Spanje waarmee het totale aantal inmiddels is gestegen naar 13,4 miljoen. Op het moment van schrijven liggen er nog steeds 2.716 Covid-patiënten in ziekenhuizen waarvan 129 op de intensive care (UCI) afdelingen.