skip to Main Content
Premier Michel van België zegt dat de politieke crisis in Spanje bestaat maar niet in België

Premier Michel van België zegt dat de politieke crisis in Spanje bestaat maar niet in België

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – België is hoe dan ook bij de Catalaanse onafhankelijkheidsdrang betrokken. Dat is te merken aan de uitspraken van diverse Belgische ministers, het feit dat de afgezette Catalaanse regiopremier Puigdemont en vier ministers naar Brussel zijn gevlucht en daar voor de rechter zijn en nog moeten verschijnen vanwege een Europees arrestatiebevel en het feit dat er deze week protesten waren in de Belgische en Europese hoofdstad van 200 Catalaanse burgemeesters en 200 pro-Spanje betogers die om eenheid binnen Spanje vragen.

Premier Charles Michel moest op woensdag tijdens de Kamercommissie Binnenlandse Zaken toegeven dat de Catalaanse crisis in België bij een deel van de inwoners (hoofdzakelijk Vlamingen) en politici reacties hebben uitgelokt maar dat deze niet overeenkomen met de houding van de Belgische regering. Michel zelf bekritiseerde de Spaanse regering ook na het politiegeweld op 1 oktober tijdens het illegale referendum en hij heeft herhaaldelijk gezegd dat het politieke conflict in Spanje door politiek dialoog opgelost dient te worden maar nu neemt hij een meer gematigde houding aan om de gemoederen te sussen. Spanje is voor België de enige gesprekspartner in dit conflict.

Michel heeft de regeringsleden opgedragen met discretie om te gaan met de Catalaanse kwestie om niet betrokken te raken in een politiek conflict binnen België en al helemaal niet om een diplomatieke crisis met Spanje of zelfs de Europese Unie uit te lokken. Volgens Michel heeft de regering sinds dinsdag een positie van gezond verstand ingenomen: Carles Puigdemont is een Europees burger met rechten en plichten, zonder privileges.

De zaak catalonië heeft door de vlucht van Puigdemont en zijn ministers naar Brussel inmiddels wel een juridische weerslag gekregen aangezien de Spaanse rechter Lamela om arrestatie en uitlevering van de Catalaanse politici heeft gevraagd maar daar nu een Belgische rechter over dient te beslissen waarna eventueel Belgische politieagenten de Catalanen moeten aanhouden. Over die uitslag heeft de Belgische regering niets te zeggen waarbij Michel verwees naar de scheiding der machten.

Dat België echter nu wel het middelpunt is geworden van de Spaans-catalaanse binnenlandse aangelegenheid moge duidelijk zijn aangezien de nationale en met name internationale persbelangstelling steeds groter begint te worden. De verschillende uitspraken van de N-VA-regeringsleden zijn ook bij veel Belgen, zowel Vlamingen als Walen niet goed gevallen waarbij de Franstalige oppositiepartijen tijdens het debat dan ook vragen hadden.

De Spaanse minister-president Mariano Rajoy verklaarde op Twitter “Ik ben het volledig eens met premier Charles Michel” en zei “Michel is mijn enige gesprekspartner. We moeten de wet en de onafhankelijkheid van de Belgische en Spaanse rechters respecteren.” Rajoy sneert met zijn uitspraak ook weinig subtiel naar de N-VA-ministers Jan Jambon en Johan Van Overtveldt, die zich de voorbije dagen openlijk vragen stelden bij de opsluiting van Catalaanse ministers in Spaanse gevangenissen, iets wat niet door Rajoy werd besloten maar door de rechter Lamela die zich weer heeft gebaseerd op de bewijzen en onder andere de vlucht van Puigdemont naar Brussel waaruit zou blijken dat er wel degelijk vluchtgevaar bestaat.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 25 reacties
 1. Dit was ook precies de bedoeling van de NVA met hun ‘aanbod van asiel’ aan Puigdemont. Even de Belgische regering laten wankelen in de hoop voor meer autonomie voor Vlaanderen, met afscheiding als ultiem doel.
  Aan de gevolgen van onafhankelijkheid voor Catalonië gaan ze uiteraard voorbij. Ik zie de Vlaamse bedrijven al naar NL en Brussel vluchten als de NVA ook met zo’n zelfde soort staatsgreep komt vermomd als illegaal referendum waar alleen zij de stemmen ‘tellen’.

 2. vind dat puigdemont als hij zo een sterke leider zou zijn , in zijn land moest blijven ,en niet gaan lopen !!! vind persoonlijk zijn optreden met zijn 4 ministers , een laffe daad , hij is het niet waard om president of minister te zijn ,een echte leider blijft .

  1. Er waren absoluut GEEN 200 Pro-Spanje betogers in Brussel! Dat is een regelrechte leugen van jullie redecatie!
   Bovendien is Rajoy’s partij wel degelijk een uitloper van de Franquisten met nog veel aanwezige prominenten van die beweging; onlangs werd er nog de Hitlergroet gebracht tijdens een event van de PP

   1. Zie de link in de eerste alinea naar de Spaanse krant waar dit staat die zich gebaseert heeft op cijfers van de Belgische politie (zoals het daar staat).

    1. U moet toch geen artikels van Spaanse kranten in deze materie zonder check voor waar aannemen. Dan bent u geen objectieve media.

   2. Tuurlijk, verwijzen en eisen naar objectiviteit, zelf een subjectieve opmerking plaatsen.
    Wat deed u daar op die bewuste partij bijeenkomst van PP? Als u er zelf niet aanwezig bent geweest, wat is uw bron om dit even te factchecken.

    Een zwaaiend iemand, die dit met zijn rechterarm doet, kan nog al makkelijk worden weggezet als “fascist”.

 3. Ik las hier: https://www.dolcacatalunya.com/ een reactie van iemand die zei: Jazeker er zijn politieke gevangenen in Catalunya: “iedereen die met de separatisten niets te maken wil hebben”, zoals mijn in Barcelona geboren buurman op het werk. Af en toe leidt de situatie tot discussies tussen collega’s en ik heb het idee dat de hardliners indeps op geen enkele manier tot reden te brengen zijn. Ze zijn heilig van hun gelijk overtuigd. Het wordt er niet gezelliger op. Vandaag de staking ontlopen met de trein. Een van de organisatoren (vakbond) heeft jarenlang gezeten voor een moordaanslag!

 4. Michel vergist zich. Er bestaat geen politieke crisis, maar een omstandigheid die kunstmatig is gekreeerd. Als deze ilegale omstandigheid veranderd, veranderd ook de situatie in Catalonië. Voor de rest geef ik het advies aan Michel om vooral z’n mond te houden. Hij heeft problemen zat in eigen huis. O.a. door met fascisten te gaan regeren.

  1. Beste mevrouw Leen, ga nu maar flink je mond met bleekwater wassen; want dat gezever over “fascisten” lijkt nergens op. MIJN vader was in de oorlog een weerstander en onderscheiden voor moed. Heeft u ook zo’n “fascist” in uw familie? Hij kleefde zelf dezelfde waarden voor democratie aan die ik ook aankleef, alhoewel ik behoor tot de NVA. Sans rancune, beste mevrouw!

 5. Het had nooit mogen ontsporen, dat mogen beide heren zich aantrekken.
  Dat Belgie nu kind van de rekening is zag je aankomen.
  Maar in verband met de patstelling die er in Catalonië is ontstaan na het ingrijpen van Madrid, zijn er nu 200 burgemeesters, uit Catalonië in Brussel.
  In de hoop daar enig begrip en steun voor hun standpunten te krijgen.
  Een heilloze missie.
  Want de EU is niet gebaat bij een verdergaande verdeling in Europa.
  Ze kunnen hun eigen kikkers nog niet eens in de kruiwagen houden.
  Er is maar een oplossing, hou je van het volk, dan hou je van Spanje.
  Heel Spanje.

 6. Wat Puigdemont bewerkstelligt lijkt veel op communisme… doen wat hun zeggen, zo is het niet anders. Je kunt wel zeuren over wat de Spanjaarden fout doen, maar vlak de Catalanen niet uit. Ik woon er middenin… en als je niet vind wat hun vinden word je uitgescholden en voor facist uitgemaakt. Ze roepen democratie maar doen daar zelf niet aan mee. Doe je je winkel niet dicht tijdens algemene staking, dreigen ze met vernielingen en verplichten de winkel te sluiten, was het niet een demonstratie tegen het geweld? Ik heb er mijn bedenkingen bij. Als Greenpeace voor een actie zich vastgeketend, worden ze ook met harde hand weggesleurd. Als je tegen de politie ingaat kun je een klap verwachten. Er zijn altijd oproerkraaiers. Zal niet zeggen dat wat Spanje doet goed is, overal is wat, maar zeuren over 155, ze hadden veel meer maatregelen kunnen nemen, heeft Spanje niet gedaan. Ze zien Puigdemont nu als een held omdat hij nu in Belgie Europa op zijn kop aan het zetten is. En zelfs Europa laat het toe. Het kwaad is gezaait…

 7. Madrid met Rajoy is en blijft FRANCO REGIME hij heeft het start Schot gegeven aan de rechters nu moet hij niet doen of zijn neus bloed

  1. Gezien de naam ‘ikke’ hebben we hier met een kleuter te maken. Onvolwassen commentaar.

  2. Dit is een ‘zaak’ voor Spanje – en alleen voor Spanje! Franco heeft hier helemaal niets te maken! Catalonië moet eens gaan nadenken over de consequenties deze ‘situatie’ heeft, met meer dan 2000 bedrijven die al vertrokken zijn! Niet slim, die Catalanen!

  3. Puigdemont is de enige schuldige van heel het circus.
   Rajoy respecteert als premier de grondwet, wie anders?
   Franco steeds vernoemen is volledig naast de kwestie.

   1. Juan, wat u vertelt is een zeer vrijblijvend verhaal, zonder enige argumentatie. U poneert dat Franco in deze niet mag vernoemd worden. Dan lees ik ook graag waarom!

   2. Rajoy is de enige schuldige in de huidige toestand door het referendum niet toe te laten met als enige bedoeling de Catalaanse leiders op te pakken en catalonie te boycotten en zo de macht over te brengen naar madrid.

    1. Rajoy gaat niet over het toestaan van een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Eerst zal de Spaanse grondwet aangepast moeten worden, nadat deze eerst aan de Spaanse bevolking is voorgelegd.

  4. Back to the future? Je bent net als de meeste links radikale in Spanje in 1977 blijven hangen.

  5. Ik ben niet voor Rayol en de PP, maar hou nu eens op om Franco erbij de halen, we leven in 2017, en ja ik woonde al in Spanje ten tijd van Franco. In Spanje zijn er nu andere tijden, democratie is versneld hier doorgevoerd, veel veranderingen, niet allemaal even goed……..maar dat is in elk land waarschijnlijk. Kijk maar naar NL, daar zijn men nu ook niet zo tevreden met alle veranderingen.Maar laten we Franco en de 80 jarige oorlog lekker laten rusten.

  1. “Hendrik Vuye & Veerle Wouters – Onafhankelijke Kamerleden” opinie???

   Dubbele strafbaarheid – niet langer vereist
   Voor 32 categorieën van ernstige misdrijven geldt niet langer de vereiste dat een feit in beide lidstaten strafbaar moet zijn. De enige vereiste is dat op het feit ten minste drie jaar gevangenisstraf moet staan in de lidstaat waar het aanhoudingsbevel is uitgevaardigd.
   (bron: https://e-justice.europa.eu/content_european_arrest_warrant-90–maximize-nl.do)

   Artikel 6 – Recht op een eerlijk proces
   Zie: https://nl.wikisource.org/wiki/Europees_Verdrag_voor_de_Rechten_van_de_Mens#Artikel_6_-_Recht_op_een_eerlijk_proces

  2. Tja, dan blijven ze toch lekker op kosten van de Belg in Brussel wonen? Spanje heeft gewoon wel het recht om zijn arrestatie bevel binnenlands gestand te doen dus ‘thuis’ komen doen ze niet meer.
   De andere argumenten in het stuk zijn misschien juridisch wel waar maar met gaat er meteen maar vanuit de Spaanse rechtspraak niet in orde is in deze. En wie bepaalt dat dan nu weer? Precies. Het oproepen tot burgelijke ‘weerstand’ en beoefenen van illegale activiteiten (het ‘referendum’) zijn voldoende om net als de ‘vreedzame’ oplichter iemand achter de tralies te zetten. Daar hoeft die oplichter toch ook geen geweld voor te gebruiken. Illegaal is tegen de wet en dus strafbaar en dus de bak in… klaar.

   1. Het internationale opsporingsverzoek bij Interpol wordt niet opgeheven, inderdaad in België blijven en aldaar een nieuw politiek carrière beginnen.

  3. Het betreft een Europees arrestatie bevel met het verzoek tot overlevering.
   Binnen deze procedure mag er geen toetsing op dubbele strafbaarheid plaatsvinden en het betreft een delict waar max 30 jaar gevangenisstraf staat, dus ruim boven de gestelde ondergrens van 3 jaar gevangenisstraf.
   Tevens worden alleen de rechten in art. 10 EVRM gesommeerd, maar voor het gemak de plichten niet benoemd. Zoals het belang van de nationale veiligheid, territoriale integriteit of openbare veiligheid, het voorkomen van wanordelijkheden en strafbare feiten.
   Gezien de achtergrond en deskundigheid van de schrijver, die doelbewust de uitleveringsprocedure gebruikt i.p.v. de overleveringsprocedure, is het artikel puur stemmingmakerij.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken