skip to Main Content
Staking Catalonië: tientallen wegen en treinsporen afgesloten met veel vertragingen … en ergenissen!

Staking Catalonië: tientallen wegen en treinsporen afgesloten met veel vertragingen … en ergenissen!

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Catalonië staakt, voor de zoveelste keer, waardoor het gewone leven weer gedurende uren platligt in grote delen van de deelstaat Catalonië. De staking was een initiatief van de Catalaanse vakbond CSC maar de andere grote en kleinere vakbonden UGT en CCOO doen er niet aan mee. Toch zijn er duizenden mensen die sinds woensdagmorgen wegen en treinsporen hebben geblokkeerd waardoor er kilometers lange files staan, regionale treinen niet kunnen rijden en ook de hogesnelheidstreinen AVE stil staan. Veel inwoners van Catalonië beginnen echter hun geduld te verliezen en raken steeds meer geïrriteerd door dit soort acties.

De algemene en regionale staking in Catalonië is een feit en wordt uitgevoerd vanwege de “bezetting” door Madrid van Catalonië door middel van artikel 155 en als eis voor de vrijlating van de “politieke gevangenen” los joris en de acht afgezette ministers. Zoals verwacht doen er duizenden mensen mee aan de staking waarbij vooral de weg- en treingebruikers veel hinder ondervinden. Meer dan 35 wegen zijn er in heel Catalonië afgesloten waardoor er kilometers lange files staan en de ergernis onder de weggebruikers groot is. Daarnaast hebben de stakers zich ook gericht op het treinverkeer waarbij treinsporen werden bezet door mensen of barricades zijn opgericht om zo de regionale maar ook de hogesnelheidstreinen niet te laten rijden. De staking is ook te merken bij het openbaar vervoer in de grote steden maar met name in Barcelona.

Mensen die gebruik moeten maken van de wegen om en nabij de stad Barcelona, snelwegen en regionale wegen moeten er rekening mee houden dat deze gedurende korte of lange tijd afgesloten kunnen zijn. Op het vliegveld van Barcelona is voorlopig niet veel te merken van de algemene/regionale staking maar als men van het openbaar vervoer gebruik moet maken om naar het vliegveld te gaan of met de eigen/huurauto naar de T1 of T2 terminal van Barcelona-El Prat moet gaan, kunnen er vertragingen optreden. Houdt daar rekening mee.

Wegen die deels afgesloten zijn:

La A-2 Òdena
La A-2 Castellnou de Seana
La A-2 Sant Joan Despí (richting BArcelona)
La AP-7 Santa Perpètua de Mogoda
La AP-7 Vendrell (richting Barcelona)
La B-10 Ronda Litoral
La B-20 Ronda de Dalt
La B-140 Mollet del Vallès
La B-23 Molins de Rei
La B-23 Sant Just Desvern
La C-12 en Balaguer
La C-16 Sallent
La C-16 Sant Cugat del Vallès
La C-25 Vic
La C-25 Artés
La C-25 Manresa
La C-58 St Quirze
La C-59 Moià
La LL-11 Lleida
La N- 145 La Seu d’Urgell
La N-230 Vilaller
La N-420 Bot
La N-II Vilassar de Mar
La N-II Vilamalla
La N-IIa Figueres
La AP-7 Vilafant
La C-17 Parets del Vallès (richting Barcelona)
La C-31 Hospitalet de Llobregat (richting Barcelona)
La C-32 St Boi de Llobregat (richting Barcelona)
La C-32 Cornellà en Castelldefels (richting zuiden)
La C-58 Ripollet (richting noord) en Barcelona (richting zuiden)

Manifestaties

Er zijn diverse manifestaties gepland in Barcelona en andere steden/dorpen in Catalonië die later vandaag zullen gaan plaatsvinden. Hierdoor zullen ook wegen in steden afgesloten zijn en zullen winkels en kantoren hun deuren dichtdoen. Het zal een chaotische dag worden waarbij veel politie aanwezig zal zijn maar men denkt niet dat er veel problemen zullen ontstaan. Voorlopig staan er alleen stakingsacties geplan voor deze woensdag 8 november.

Recht op staken en recht op werken

Veel mensen in Catalonië zijn echter geïrriteerd vanwege dit soort stakingen omdat iedereen het recht heeft op skane maar ook het recht op werken. Door middel van het afsluiten van wegen, sluiten van kantoren het bijna verplichten van winkels sluiten als er een groep stakers langskomt etc. wordt het recht op werken afgenomen en dat is volgens veel mensen die wél willen gaan werken afgenomen. Daarnaast is dit niet de eerste keer dat er wegen worden afgesloten door “boze” Catalanen waardoor het geduld een beetje opraakt bij veel inwoners van de regio.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 25 reacties
 1. Gisteren (woensdag) totaal 5 uur stil gestaan op de 340 en daarna op de autorisatie. Hier wordt je niet vrolijk van. En dan 3 rijen dik en zover als je kijken kon zowel vooruit als achteruit. Wie gaat die transportbedrijven schadeloos stellen ??
  We hoefden alleen geen tol geld te betalen.
  Lekker belangrijk!!!
  Groetjes, Ton.

 2. Zopas op het Spaanse nieuws van 21h gezien dat er kinderen van de lagereschool mee waren om piket te staan. Als dat geen indoctrinatie en kindermishandeling is!

 3. Ze moeten gewoon nog ff doorgaan zo. De kuil waarin ze vallen wordt al lekker diep. En zelfs de twijfelaars die misschien nog enige sympathie koesterden voor de Catalaanse zaak zijn ook al lang om. Ze verworden tot de stumpers van Europa en Spanje en op gegeven moment komen er rellen van en chaos en dan komt er vanzelf een roep vanuit de rest van het Catalaanse volk en Spanje en Europa om die separatisten maar gewoon eens even keihard aan te pakken. Staken doe je dan maar in de bak…

 4. Die Catalanen zijn net zo dom als Belgen.
  Tja, Puigdemont is niet voor niets in Brussel hè.

 5. Eind november rijd ik altijd met mijn auto+caravan van NL naar Zuid-Oost kust Spanje. Ik twijfelde al, maar heb nu besloten: niet via Catalonië.
  Ik rijd wel via Bordeaux en dan Teruel en Valencia. Niet makkelijker, wel veiliger en geen narigheid, oponthoud of gevaar onderweg.
  Ik blijf normaal ook altijd minimaal een maand aan de kust in Catalonië. Nu dus duidelijk niet. Het zal in de zuidelijker gelegen campings wel drukker worden dan andere jaren! De een zijn dood, is de ander zijn brood.
  Fanatici zijn altijd gevaarlijk en altijd dom. Zij zien maar één kant aan een zaak: hun kant.

  1. Ja Lia, sommigen zien inderdaad maar één kant van het verhaal. U bent er één van!

   1. Ach….aan de naam te zien spreekt hier een Belg! Veel dommer kun je ze niet hebben.

  2. Lia, het is WEL makkelijker, deze route, die ik al jaren rijdt. Bovendien spaart het nog eens veel tol uit. Goede overnachtingsmogelijkheden in Limoges, direct bij de weg. Hoef je ook nauwelijks om te rijden.

 6. Recht op staken of niet….dit begint toch echt vervelend te worden.
  Snap er geen…..van, ze hebben het over ‘vrijheid’. In de jaren dat ik nu in Spanje woon heb ik geen onvrijheden ervaren, sterker denk dat Spanje een van de meeste vrije landen in de wereld genoemt kan worden!

 7. Waar zijn nu die 12.000 politie agenten van de Nationale ?? Hadden die niet de opdracht om de ‘burgers te beschermen’ ?? Het blijft politie; als je ze nodig hebt dan zijn ze er niet.

  1. Dit is onjuist gesteld. Staken is een recht, of je het er nu mee eens bent of niet. Daar mag de politie niets tegen doen, tenzij er sprake is van vernielingen, geweld etc.

   1. Staken is een recht, wegen en sporen blokkeren niet. Als separatisten gaan staken dan gaan werkgevers wel twee keer nadenken voor ze een separatist in dienst nemen. Hij domheid kent geen grenzen.

  2. Snap het ook niet, ze zijn daar 1 dag in actie gekomen en zitten daar al een dag of 40 te niksen? Enige logica is dat zolang ze in die boten zitten ze geen corrupte politici kunnen onderzoeken en oppakken.

  3. De Mossos zijn er mee bezig maar op videobeelden is te zien dat dit maar mondjesmaat gaat (uiteraard). De Policia Nacional is ook aanwezig zoals op de Gran Via waar opstootjes waren met de agenten. De Spaanse politie wil zich uiteraard niet teveel mengen in dit gebeuren want dat zou de zaak alleen maar erger maken met de videobeelden die dan weer de wereld rondgaan etc.

 8. Het doel van CUP is totale ontwrichting, dat zal leiden tot opstand en plunderingen, naar ik inschat nog voor het einde van het jaar. Proletarisch winkelen bij alle niet Catalaanse winkels, Corte Ingles, Carrefour, El Campo, Lidl Aldi etc….ales gratis, drie dagen lang, daarna niets meer armoede en verderf…..daar zijn ze op uit.

 9. Vanmorgen op de N 340 bij l’Ampolla om 8.30 gekeerd en om 11.00 uur weer vetrokken en sta nu vanaf 11.10 nog steeds stil voor Amposta dus anderhalfuur al, niet leuk

  1. Huis al te koop gezet? Met dat volk is geen land te bezeilen. Wegwezen, is mijn advies, nu het nog kan. Het wordt alleen maar erger.

   1. Rob laat eens weten wat dat huis moet kosten, ik ben kandidaati

    1. Ben ook kandidaat voor dat te koop gezet huis; maar nu niet laf doen en willen profiteren om er schandalige winst op te maken. anders ben je nog veel hypokrieter dan ik al dacht….

 10. Ik had al enige twijfel aan de intelligentie van de Catalanen maar door deze acties zijn ze in mijn ogen nog domer geworden.
  Ruim 2100 bedrijven al weg, 20% minder toeristen nu al
  . Het is wachten op algehele chaos

 11. Ze gaan hun gang maar, ze zijn alleen maar bezig met zelfvernietiging en bereiken hier niets mee. De werkloosheid zal ze zo arm als kerkratten maken. Net als vroeger de Ieren waren.
  De separatisten zijn nog dommer dan ik dacht.

  1. Kan alleen maar mee eens zijn. Dat is zogezegde voordeel van (a)sociale media. Iedereen opjutten en tureluurs maken, zelf een waarheid (her)schrijven die haaks op de realiteit staat en hun zogezegde leiders die het land ontvluchten. Waarom zijn er toch altijd zoveel mensen die lawaaimakers zo tof vinden? Omdat ze zelf niet meer zelfstandig kunnen denken? Voordeel van uit een financiele crisis te zijn geraakt: nu hebben ze er nieuwe.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken