skip to Main Content
Snelheid op secundaire wegen wordt verlaagd naar 90 km/u in Spanje
123rf

Snelheid op secundaire wegen wordt verlaagd naar 90 km/u in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT gaat op 2 januari 2019 de maximum snelheid op meer dan 7.000 km aan secundaire wegen verlagen van 100 km/u naar 90 km/u. Er is ook sprake geweest van een verlaging naar 80 km/u maar dat zal uiteindelijk dus 90 km/u gaan worden, een snelheid welke in diverse andere EU-lidstaten de norm is.

Aangezien meer dan de helft van alle verkeersongevallen plaatsvindt op de secundaire wegen (carreteras convencionales) wil men de maximum snelheid met 10 km/u gaan verminderen.

Voor personenwagens en motoren zal de snelheid in plaats van de huidige 100 km/u vanaf januari 90 km/u gaan worden terwijl bestelbussen, vrachtwagens en bussen niet harder mogen rijden dan 80 km/u.

Alleen op wegen waarbij een fysieke afscheiding is tussen de weghelften zal nog 100 km/u gereden mogen worden, tenzij anders aangegeven omdat het om een gevaarlijke weg gaat. Op alle andere wegen die bestaan uit een rijstrook zonder fysieke afscheiding tussen de weghelften zal de maximum snelheid dus verlaagd gaan worden.

Volgens de DGT gaat het om 7.000 km aan wegen die bekend staan als secundaire wegen wat nog geen 5% is van de totale 165.000 km aan wegen die in Spanje te vinden zijn. De DGT gaat er echter wel vanuit dat met het verlagen van de maximim snelheid op de secundaire wegen het aantal dodelijke verkeersongevallen met 10% zal afnemen.

Andere landen die op secundaire wegen een snelheidslimiet hebben van 100 km/u zijn Roemenië, Polen, Ierland, Duitsland en Oostenrijk. Landen als België, Kroatië, Griekenland, Italië en Portugal hebben een limiet van 90 km/u terwijl landen als Nederland, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en Malta een maximum snelheid hebben van 80 km/u.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Toen wij eind augustus van Nederland naar Spanje reden was de max snelheid van 90 naar 80 km per uur veranderd in Frankrijk?

  2. In België is sinds 1/2/2017 de snelheid verlaagd van 90km/u naar 70km/u.
    90km/u mag enkel nog waar dit door een bord wordt aangegeven

    1. Wat Jopke vermeldt is correct maar dat geldt alleen maar voor Vlaanderen. In Wallonië is de maximumsnelheid behouden op 90 km/u. Dit heeft natuurlijk vreemde gevolgen wanneer wij bijvoorbeeld van Ronse naar Brakel rijden (beide in Vlaanderen gelegen) en op dezelfde weg eerst een gedeelte in Vlaanderen rijden, vervolgens een stukje in Wallonië en dan weer in Vlaanderen…

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken