menu: rubrieken, zoeken & meer

Universiteit van Washington: eind december piek zesde corona-golf in Spanje bereikt

Universiteit van Washington: eind december piek zesde corona-golf in Spanje bereikt
Beeld: Freepik

Universiteit van Washington: eind december piek zesde corona-golf in Spanje bereikt

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Institute Health Metrics and Evaluation (IHME) van de Universiteit van Washington heeft aan de hand van berekeningen bepaald wanneer Spanje zich klaar moet maken voor de zesde corona-golf. Als het aan het doemscenario van het instituut, gecreëerd door Bill en Melinda Gates, ligt dan zal rond 30 december het aantal corona besmettingen enorm stijgen in Spanje.

Hetzelfde instituut heeft ook correcte voorspellingen gedaan over de tweede en derde corona-golven in Spanje maar zaten mis met de voorspellingen bij de vijfde corona-golf. Het IHME voorspelt dat rond de tweede week van november het aantal besmettingen weer gaat stijgen en er ook meer ziekenhuisopnames komen. Rond 30 december krijgt Spanje te maken met 92.000 besmettingen waarna dit aantal weer gaat dalen.

Het IHME zegt op haar website met veel tabellen en statistieken (KLIK HIER ) dat het aanscherpen van de corona-maatregelen en het gebruik van het mondkapje (wat in principe in Spanje al overal verplicht is) het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames flink laat dalen waardoor de besmettingen niet boven de 16.000 zouden komen en dat ook nog eens later, rond eind januari.

Het moment van de grootste druk op de ziekenhuizen zal twee weken na de piek van 92.000 of 16.000 besmettingen liggen met ongeveer 24.000 bezette ziekenhuisbedden waarvan ongeveer 4.500 Covid-patiënten op de intensive care afdelingen. Volgens het doemscenario zouden er op 23 januari 1.907 corona-doden geregistreerd worden, dat is de piek want daarna daalt dit aantal weer. Met verscherpte maatregelen zou het aantal doden niet boven de 63 komen, een enorm verschil.

Vooralsnog gaat het in Spanje nog redelijk goed en heeft het land nog niet te maken met de enorme stijgingen zoals in het Noorden van Europa, zoals in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. Afgelopen vrijdag werden er 3.093 nieuwe besmettingen gemeld en 27 corona-doden. Op vrijdag lagen er 1.793 Covid-patiënten in ziekenhuizen waarvan 386 op de intensive care. De corona-incidentie is gestegen naar 54 per 100.000 inwoners in 14 dagen tijd, wat 2 punten meer is dan de dag daarvoor op donderdag.