Water, brood, bestek en wat er wel/niet extra afgerekend mag worden in Spanje

Water, brood, bestek en wat er wel/niet extra afgerekend mag worden in Spanje
Beeld: 123rf

Water, brood, bestek en wat er wel/niet extra afgerekend mag worden in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Ongetwijfeld heb je het als Spanje bezoeker of als je er woont al eens meegemaakt. Bij het afrekenen moet je plotseling extra betalen voor brood, het bestek, water, een tafel op het terras of waren de prijzen zonder btw (IVA). Vaak uit onwetendheid en omdat het ‘een ander land’ is worden die extra’s al snel betaald maar mag dat eigenlijk wel in Spanje?

Als algemene regel geldt dat alle extra’s en de daarbij horende prijzen moeten worden vermeld in het menu dat zichtbaar moet zijn in de bar of het restaurant. Maar om erachter te komen of dat extra vragen wel mag, heeft de krant 20Minutos aan verschillende experts en juristen naar hun mening gevraagd.

Corona-toeslag

Tijdens de corona-pandemie zie je plotseling op veel plaatsen op de afrekeningen en extra bedrag staan als ‘Tasa Covid’ of ‘Servicio Covid’. Het gaat om een extra bedrag om de extra corona-maatregelen kosten die ene bar of restaurant heeft door te berekenen aan de klanten. Er zijn diverse meningen over maar officieel mag dat wel maar alleen als dat duidelijk staat vermeld of wordt verteld van tevoren. Lees ons artikel HIER.

Water

Als eerste het water. In slechts enkele autonome regio’s (Andalusië, Balearen, Castilië en León en Navarra) is vastgelegd dat er gratis kraanwater moet zijn in bijvoorbeeld een karaf met water dat gratis gedronken mag worden. Maar mineraalwater uit de fles is niet gratis en het ontbreekt aan een landelijke regel dus, per autonome regio in Spanje is het weer anders.

IJsblokjes

Het schijnt een tendens te zijn dat men in Spanje in bars en restaurants extra geld vraagt voor ijsklontjes, niet alleen in de frisdranken maar ook in bijvoorbeeld de ‘café con hielo’ (koffie met ijs). Het laten betalen voor ijsklontjes is niet verboden maar dat moet duidelijk gemaakt worden voor consumptie en moet duidelijk staan aangegeven.

Bestek

Extra geld vragen voor de vork, mes en lepel ofwel het bestek in een restaurant klinkt belachelijk en niet logisch maar het gebeurt op veel plaatsen. In Catalonië en Andalusië is per regionale wet geregeld dat dit verboden is, net zoals het extra geld vragen voor het gebruik van een tafel, stoel of reserveren. Ook hier geldt dat landelijk niets is geregeld en dat dit regionaal en zelfs lokaal is geregeld. Mocht een restaurant extra geld vragen dan dient dat opnieuw duidelijk van te voren duidelijk zijn gemaakt.

Brood

Hoe vaak gebeurt het niet dat je voor of tijdens een maaltijd brood op tafel krijgt en dat dit later als een extra kostenpost op de rekening staat. Het vragen van een bedrag voor brood mag in Spanje zolang dat expliciet staat vermeld op de menukaart. Wordt er zonder iets te vragen brood op tafel gezet en dat wil je niet, dan moeten ze dat weghalen en niet afrekenen.

Toilet

In Nederland is het vrij normaal om iets te betalen voor het gebruik van een toilet maar als dat in een bar of restaurant is moet dat in Spanje voor de klanten gratis zijn. Aan niet-klanten mag wel iets gevraagd worden maar in de praktijk is dat lastig te controleren.

BTW niet inbegrepen

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je ergens iets eet en dat uiteindelijk blijkt dat de prijzen op de menukaart ‘sin IVA’ ofwel zonder BTW waren. Logischerwijze maakt de BTW het eten en drinken veel duurder en het vermelden van prijzen zonder BTW mag niet in Spanje, daar is geen uitzondering op. 

Klagen?

Maar stel dat je wel extra moet betalen en je kunt dat nergens duidelijk teruglezen, kun je dan klagen? Ja dat kan. De algemene norm is, als het niet geschreven staat bestaat het niet (lo que no está escrito no existe). Mocht je toch ontevreden zijn en teveel hebben betaald, kun je een klachtenformulier of ‘hoja de reclamación’ aanvragen. Men is verplicht dat af te geven en accepteren. We hebben daar HIER al meer over geschreven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.