skip to Main Content
59 procent van de Basken ziet wel wat in een referendum over Baskisch zelfbestuur

59 procent van de Basken ziet wel wat in een referendum over Baskisch zelfbestuur

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BILBAO – Uit de sociometer van de Baskische regering is gebleken dat 59% van de Basken wel wat ziet in een referendum of volksraadpleging over het Baskisch zelfbestuur. Tegelijkertijd ziet 76% van de Basken ook in dat er de komende jaren geen akkoord tussen de centrale regering in Madrid en de Baskische regioregering bereikt zal worden over meer zelfbestuur. Met deze antwoorden geven de Basken dus aan dat een kleine meerderheid weliswaar meer zelfbestuur wil zien maar dat ook op een legale manier wil bewerkstelligen.

Dat is ook te merken uit de beoordeling over de afgezette Catalaanse regiopremier Puigdemont en zijn regering die de zaak in Catalonië fout hebben aangepakt waarbij 61% van de Basken aangeeft dat dit slecht tot zeer slecht werd gedaan en alleen voor meer conflict en verdeeldheid heeft gezorgd. De verwijten stijgen zelfs naar 73% als er gevraagd wordt naar een beoordeling van de centrale regering van Spanje.

Slechts 25% van de Basken keurt het beheer en de wijze waarop de Catalaanse regioregering de afscheidingszaak heeft aangepakt goed terwijl slechts 13% de houding van de Spaanse regering als positief ervaart.

59% van de Basken ziet een referendum of raadpleging als een goed middel om de mening van het volk te weten maar dat moet dan wel volgens 31% van de Basen gebeuren met overeenstemming met de centrale regering terwijl 24% aangeeft geen referendum of volksraadpleging te willen zien. 67% van de Basken meent dat alleen de Basken mogen beslissen over zelfbestuur van hun autonome deelstaat terwijl 24% aangeeft dat deze beslissing door alle Spanjaarden genomen moet worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Kijk hier eens naar en zeg me dan eens in hoeverre je idool erin is geslaagd om de economie ten het toerisme voor de kl.. te helpen…

 2. Inmiddels zou je bijna gaan denken dat blijkbaar de meeste bewoners, behalve die in de regio Madrid, een hekel hebben aan deze regering. Maar hoe is dit dan mogelijk, want zij stemmen toch ook voor een regering? Is dan ook hier het gebrek aan een kiesdrempel de oorzaak, dat er steeds coalities worden gevormd waar niemand op zit te wachten?
  Geen kiesdrempel is niet half zo democratisch als veel mensen denken, want dan kun je alleen nog maar met coalities regeren. Dit levert bijna nooit succes op. Beperk het aantal partijen nu eens tot maximaal een stuk of 4 en laat de winnaar maar regeren. Bij slecht resultaat wordt die partij dan ongenadig geslacht bij de volgende verkiezing. En bij gebrek aan meerderheid zal men voor grote beslissingen vaak steun moeten zoeken bij andere partijen. Dat is hoe democratie zou moeten werken.

  1. Slechts 13% van de Basken ervaart de houding van de Spaanse regering als positief terwijl 25% de wijze waarop de Catalaanse regioregering de afscheidingszaak heeft aangepakt goed vindt ! Remco, voelde jij je wel goed toen je dit schreef ?
   Bovendien ligt de oorzaak van alle miserie niet bij de Catalaanse regering, maar bij de starre houding van Rajoy die al jaren weigert met de Catalanen te praten over meer autonomie en dit in tegenstelling tot zijn houding tegenover de Basken. Omdat Rajoy ze nodig heeft (anders valt zijn regering) moet hij aan de de Basken toegevingen doen die voor de Catalanen zelfs niet bespreekbaar zijn. Van verdeeldheid zaaien gesproken ! ‘t Zou pas leuk zijn mocht dat referendum in Baskenland er ook echt komen !!
   Ter info: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/12/01/opinie-sven-tuytens-basken-versus-catalanen/

   1. Klik even op het originele spaanse artikel, daar zie je die getallen staan. Zoals altijd, SpanjeVandaag vertaald het Spaanse nieuws naar het Nederlands. Daarnaast denk ik dat de meeste Basken geen afsheiding meer willen, ze hebben nu al zo’n beetje alels wat ze kunnen hebben en hoeven alleen jaarlijks een bdrag terug te storten naar Madrid.

   2. Beste Miel,
    De cijfers komen uit een gehouden onderzoek, Remco doet gewoon zijn werk en heeft deze op deze internet pagina gezet. Als je ze niet wilt lezen, dan hoef je dat niet heh, we leven nog altijd in een vrij land en een vrij Europa.

    Verder heb je denk ik weinig meegekregen van wat er allemaal speelt.
    Het hele stukje van uw correspondent is tamelijk uit zijn verband gerukt en zeer eenzijdig bekeken, maar dat is iets waar de Belgische en met name de Vlaamse pers wel meer last van heeft. Want man man, ze denken nog altijd dat ze zich met Spanje dienen te bemoeien terwijl niemand kijkt naar de puinhopen in het eigen land. Uw Molenbeek onder andere, is de bron van de meeste aanslagen in Europa geweest. Laat ze zich daar eens druk over maken.

    Daar komt bij, dat de Catalanen zeer vaak gevraagd zijn om bij de vergaderingen aan te schuiven waarin alle regio´s konden meespreken over de belastingzaken. Ze zijn daar echter nooit op komen dagen. De Basken wel.
    Dus als je niet op een vergadering bent, kan je ook niet meespreken en heb je achteraf ook geen recht van klagen meer, dan had je maar moeten afkomen en je constructief moeten opstellen.

    Dat men de Basken wellicht nu iets geeft wat de Catalanen dus nog niet hebben, is mede hun eigen schuld. En als de regering besluit om op deze wijze de steun van de Basken te krijgen, wat is daar mis mee?
    Zoals iemand anders al zegt, men stemt zelf bij de landelijke verkiezingen, men kiest dus zelf de regering. Men spreekt te pas en te onpas over niet democratische zaken die in Spanje zouden plaatsvinden, dit lijkt me nu juist een heel mooi voorbeeld van Democratie.

    Als we dan toch nog even naar uw eigen land gaan kijken, daar doet de centrale regering niet anders? Partijen te vriend houden en zorgen dat het met geven en nemen iedereen te vriend houdt, daar gebeurd exact hetzelfde.

    We moeten met ons allen in dit land leven en daar hoort geven en nemen bij. En niet alleen maar ,nemen, zoals de Catalaanse ex-regering wilde.

    Dat Rajoy op zijn zachtst gezegd zaken niet altijd even handig aanpakt, is een gegeven waar we voorlopig mee moeten leven. Maar de kans dat die nog lang aan de macht is, is vrij klein. Het zou goed zijn voor het land en voor de regio Catalonie als zowel Rajoy als Puigdemond een stap naar achteren doen en anderen, die nog niemand beschadigd hebben en zelf nog niet beschadigd zijn, de zaken na de 21ste December, op te laten knappen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by