Coronapas-verplichting tot 15 januari van kracht in Andalusië maar niet in de horeca (UPDATE)

Coronapas-verplichting tot 15 januari van kracht in Andalusië maar niet in de horeca
Beeld: Europa Press

Coronapas-verplichting tot 15 januari van kracht in Andalusië maar niet in de horeca (UPDATE)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SEVILLA – Na een tweede aanvraag van de regionale overheid van Andalusië aan het regionale Hooggerechtshof, hebben de rechters toestemming gegeven voor de invoering van de coronapas-maatregel tot 15 januari 2022. Maar in tegenstelling tot andere regio’s in Spanje geldt deze coronaas-verplichting in Andalusië (nog) niet in de horeca zoals bars en restaurants of de nachthoreca.

UPDATE: Vanaf maandag 20 december tot 15 januari 2022 geldt de coronapas-verplichting ook voor de horeca, nachthoreca en andere gesloten ruimten. Meer informatie lees je HIER.

De regionale overheid heeft voor een tweede keer toestemming moeten vragen aan het Tribunal Superior de Justicia de Andalucía voor de invoering van de coronapas of ‘pasporte Covid’ ook wel ‘certificado Covid’ genoemd. De eerste aanvraag werd afgewezen omdat de Junta de Andalucía vergeten had de einddatum van deze tijdelijke maatregel te melden in de aanvraag. Bij de tweede aanvraag werd dat wel gedaan, 15 januari 2022, en dus werd deze tijdelijke coronapas-verplichting goedgekeurd.

Maar in tegenstelling tot andere autonome regio’s zoals Catalonië, Baleares, Aragón en Valencia regio geldt de coronapas-verplichting niet voor de horeca zoals bars, restaurants en nachthoreca. De coronapas-verplichting in Andalusië geldt voorlopig alleen als men naar een ziekenhuis op bezoek wilt gaan of op bezoek wilt gaan in een bejaardentehuis op verzorgingstehuis (centros sanitarios con internamiento y centros sociosanitarios de carácter residencial).

De Junta de Andalucía heeft echter ook meteen aangegeven dat gekeken wordt naar de huidige corona-situatie en of het nodig is de coronapas ook in te voeren in de horeca en/of nachthoreca en eventueel op andere plaatsen. Horecaondernemers hebben in Andalusië al eens laten weten dat zij de coronapas-maatregel in de horeca zouden accepteren als dat garantie is dat men open kan blijven zonder verdere restricties en/of maatregelen.

Op woensdag zijn er in Andalusië 1.347 nieuwe positief geteste personen gemeld in 24 uur tijd waardoor de corona-incidentie in de hele autonome regio gestegen is naar 143,5 gevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen tijd. In de provincie Málaga werd melding gedaan van 392 nieuwe besmettingen, in Córdoba 261, Sevilla 250, Cádiz 154, Granada 118, Almería 78, Huelva 73 en Jaén 48. Het is de vijfde keer in een week tijd dat het aantal dagelijks gemelde positieve op corona gestes personen boven de 1.200 is gekomen.

De coronapas of ‘pasaporte Covid’ waarover gesproken wordt is niets meer of minder dan het Europees digitaal coronacertificaat of ‘Certificado COVID Digital de la UE’ dat in Nederland en België aangemaakt kan worden via de smartphone apps (internationale QR-code) en in Andalusië aangemaakt kan worden via de ClicSalud+ website of via het Ministerio de Sanidad waarbij je een PDF-versie krijgt die je dan kunt uitprinten of downloaden en op je telefoon plaatsen als document of in de Spaanse SmTP-app zoals we HIER beschrijven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.