menu: rubrieken, zoeken & meer

Europees digitaal coronacertificaat om te reizen in de EU vanaf 1 februari alleen nog geldig met 3e prik

Europees digitaal coronacertificaat om te reizen in de EU vanaf 1 februari alleen nog geldig met 3e prik
Beeld: Canva

Europees digitaal coronacertificaat om te reizen in de EU vanaf 1 februari alleen nog geldig met 3e prik

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de Nederlandse media hebben de 27 Europese gezondheidsministers dinsdag in Brussel tijdens een vergadering afgesproken dat vanaf 1 februari 2022 het Europees digitaal coronacertificaat of zoals dat in Nederland wordt genoemd het digitaal coronacertificaat (dcc) alleen nog geldig zal zijn als een gevaccineerd iemand een derde prik ofwel boosterprik of herhalingsvaccin heeft gehad. Deze beslissing wordt volgende week waarschijnlijk genomen.

Wie negen maanden na de laatste vaccinatie nog geen derde prik (of voor mensen die het Janssen-vaccin kregen geen tweede prik) ofwel een herhalingsvaccin of boosterprik heeft gekregen, krijgt geen QR-code meer op basis van vaccinatie. Het is nog wel steeds mogelijk om een internationale QR-code te krijgen op basis van een negatieve coronatest of een herstelbewijs, zo meldt Nu.nl.

De Europese Commissie had een datum van 10 januari voorgesteld maar de 27 EU-lidstaten hebben onderling 1 februari afgesproken, een datum waardoor de inwoners van de landen genoeg tijd zouden moeten hebben om de boosterprik te halen. pas volgende week zal de uiteindelijke beslissing hierover genomen worden.

En Spanje?

Het vreemde is dat in de Spaanse kranten over deze Europese beslissing, die overigens volgende week nog bevestigd moet worden door alle 27 EU-lidstaten en de Europese Commissie, niets te lezen is op dinsdag. Wat de Spaanse minister van Volksgezondheid wel bekend maakte voordat ze naar Brussel afreisde voor de EU-vergadering, was dat Spanje eenzijdig zonder EU-overeenkomst een coronatest-eis zou invoeren voor gevaccineerden, zoals we HIER al schreven. Volgens Carolina Darias moet dat een Europese beslissing zijn gelijk voor alle EU-landen.

Boostervaccinatie aantallen 

Zoals bekend loopt Nederland een beetje achter de feiten aan en is het land zelfs de hekkensluiter op de lijst van boosterprik-landen met slechts 1,4% van de volwassen bevolking gevaccineerd met het herhalingsvaccin. Het gaat daarbij om iets meer dan 570.000 inwoners terwijl dat er in België bijna 2 miljoen zijn wat 19,4% is. 

Spanje heeft inmiddels meer dan 5,8 miljoen boosterprikken gezet wat 11,2% van de volwassen bevolking is in Spanje, aldus de cijfers van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).