Search
menu
Search

Na 17 jaar presenteert Anna Igartiburu het traditionele 12 druiven eten met oud op nieuw niet meer in Spanje

Na 17 jaar presenteert Anna Igartiburu het traditionele 12 druiven eten met oud op nieuw niet meer in Spanje
Beeld: @trendencias / twitter

Na 17 jaar presenteert Anna Igartiburu het traditionele 12 druiven eten met oud op nieuw niet meer in Spanje

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De televisiepresentatrice Anne Igartiburu heeft de afgelopen 17 jaar de Campanadas gepresenteerd voor de Spaanse publieke omroep TVE. Maar in 2022 is daar een einde aan gekomen en wordt de presentatrice vervangen door Ana Obregón en het komische duo Los Morancos bestaande uit de broers Jorge en César Cadaval. Maar wat zit achter deze drastische beslissing van TVE?

De Spaanse publieke omroep TVE doet afstand van een van de emblematischte gezichten van de keten die de afgelopen 17 jaar de laatste avond van het jaar presenteerde, Anne Igartiburu. Deze ‘Campanadas’ avond vindt traditiegetrouw plaats op een balkon of dak bij de Puerta del Sol in hartje centrum Madrid. Daarbij wordt door Anna en een copresentator uitgelegd hoe en wanneer de 12 druiven gegeten moeten worden.

Anne Igartiburu presenteerde de Campanadas voor het eerst in 2005 en dat deed ze samen met verschillende copresentatoren zoals Antonio Garrido, Carlos Sobera, Imanol Arias en in 2021 Jacob Petrus. In 2020 was de co-presentatrice Ana Obregón die er in 2021 vanwege Covid niet bij kon zijn. Het is echter in 2022 dat Ana Obregón, een actrice, televisiepresentator, beroemdheid en socialite die na de dood van haar zoon veel in roddel/socialite programma’s te zien is, het roer van Anne Igartiburu overneemt.

Het is niet openbaar bekend wat achter deze drastische beslissing zit maar feit is dat 54-jarige Anne Igartiburu de laatste jaren steeds minder bij TVE te zien is. Zo is haar veel bekeken programma ‘Corazón’ van doordeweekse dagen sinds augustus naar de weekeinden verbannen en werd haar programma ‘Hablando Claro’ geannuleerd. Sindsdien is Anna vaker te zien bij andere televisiekanalen zoals Antena 3 en Telemadrid. 

De vraag is of dat geflirt met andere zenders slecht is gevallen bij de TVE-leiding en dat ze daarom is vervangen? Wat ook kan meewegen is het feit dat de traditionele Campanadas op TVE de laatste jaren minder wordt bekeken omdat andere tv-zenders populairder zijn geworden.

In 2021 was Antena3 met tv-kok Alberto Chicote en het fenomeen Cristina Pedroche en haar altijd uitdagende en veelbesproken outfit het kanaal waar de meeste tv-kijkers in Spanje op af stemden. De Campanadas op TVE trok in 2021 in totaal 4,75 miljoen kijkers wat een kijkersaandeel is van 23,9% terwijl Antena3 meer dan 7,5 miljoen kijkers wist te bereiken, een kijkersaandeel van 37,9%.

Dit jaar is de presentatie van de laatste avond van het jaar bij TVE in handen van Ana Obregón en het komische duo Los Morancos. Bij Antena 3 zijn Cristina Pedroche en Alberto Chicote weer van de partij. Bij Mediaset (Telecinco en Cuatro) is de presentatie in handen van Risto Mejide en Mariló Montero. Bij La Sexta is de presentatie opnieuw in handen van Cristina Pardo en Dani Mateo.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?