Search
menu
Search

Spanje ontslaat bondscoach Luis Enrique na WK-debacle

Spanje ontslaat bondscoach Luis Enrique na WK-debacle
Beeld: @rfef / twitter

Spanje ontslaat bondscoach Luis Enrique na WK-debacle

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VOETBAL – De Koninklijke Spaanse voetbalbond (RFEF) heeft besloten een einde te maken aan de bondscoach-carrière van Luis Enrique Martínez. Zijn contract liep af aan het einde van het WK-2022. Het RFEF heeft besloten om ‘een nieuw project te starten’ bij de Spaanse selectie zonder Luis Enrique met het doel om de groei van de afgelopen jaren voort te zetten. Spanje verloor op woensdag tijdens de achtste finale van het WK-2022 van Marokko.

In een verklaring schrijft de Real Federación Española de Fútbol de bondscoach en zijn technische staf te bedanken voor hun inzet de afgelopen jaren. Het RFEF heeft ook al de opvolger van Luis Enrique bekend gemaakt: Luis de la Fuente, de trainer van de Spaanse sub-21 selectie. 

Het slechte nieuws werd Luis Enrique donderdagmorgen overhandigd toen hij samen met de spelers terugkeerde uit Qatar. Zijn ontslag zal niet als een verrassing komen na de nederlaag in de achtste finale tegen Marokko, dat Spanje met strafschoppen uitschakelde. Daarnaast liep het contract van Luis Enrique al af aan het einde van dit WK.

Luis Enrique werd op maandag 9 juli 2018 aangesteld als bondscoach van Spanje. Zijn benoeming volgde op de uitschakeling van Spanje op het WK-2018 in Rusland, waar de nationale selectie in de achtste finales werd geëlimineerd door het gastland. Spanje stond bij dat toernooi onder leiding van Fernando Hierro, die als technisch directeur twee dagen voor de start van het toernooi de leiding kreeg nadat de bond zich had ontdaan van bondscoach Julen Lopetegui.

In juni 2019 stapte Luis Enrique vanwege persoonlijke omstandigheden op. Zijn assistent Robert Moreno nam het over. In november 2019 keerde hij echter terug. Hij raakte hierdoor in conflict met zijn assistent, die graag als hoofdtrainer het EK wilde doen. Enrique besloot uiteindelijk dat Moreno moest vertrekken.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?