skip to Main Content

Duizenden straat op in Bilbao voor rechten ETA-gevangenen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BILBAO – (Else Beekman) In Bilbao gingen zaterdag duizenden mensen de straat op in een protestmars om meer rechten voor gevangenen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA te eisen. De oproep voor het protest was afkomstig van linkse Baskische nationalistische groeperingen, waaronder Etxerat, een vereniging van familieleden van ETA-gevangenen.

Een rechter wees vrijdag een juridische poging van een vereniging die de slachtoffers van de terreurbeweging vertegenwoordigd om de mars tegen te houden af. Het argument hiertoe was dat het protest niet is bedoeld om de ETA  te ‘vereren’ of de slachtoffers te ‘vernederen’.

Etxerat beweert dat gevangen ETA-leden verspreid worden door gevangenissen in heel Spanje, zodat het voor hun familieleden extra moeilijk wordt ze te bezoeken.

Inhumaan

Ook is de groep van mening dat een aantal gevangenen om zijn gekomen in de gevangenis of kort na hun vrijlating als gevolg van ‘inhumane en extreme omstandigheden’ gedurende hun gevangenschap.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend