skip to Main Content
Duurzaam en Succesvol ondernemen in Spanje

Duurzaam en Succesvol ondernemen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

marnes 1Negen jaar geleden verruilden we het Gelderse Varsseveld voor Zuid/West-Spanje en nu runnen we er succesvol onze ecolodge Refugio Marnes waar we onze gasten absolute rust bieden, een oase aan de Costa Blanca.

marnes 2Tot 13 jaar geleden was ik Willem werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg, en werkte Richard als voedingsmiddelentechnoloog bij een onderzoeksinstituut. We woonden op een verbouwde boerderij in het Gelderse Varsseveld en hadden het daar eigenlijk best naar ons zin. Tot we eens gingen uitrekenen hoeveel tijd van ons leven we eigenlijk in de Nederlandse files doorbrachten. Gemiddeld twee uur per dag, oftewel veertig uur per maand. Dat was het begin van een speurtocht naar een nieuw leven.

Gezondste klimaat

Een tijd speelden we met de gedachte om naar Zuid-Amerika te emigreren, maar dat voelde niet goed met een grote en geliefde familie en vriendengroep in Nederland. Een Spaanse vriend die in Valencia werkte, attendeerde ons op het achterland van de Costa Blanca: een gebied met het gezondste en aangenaamste klimaat van Europa, en niet voor niets één van de meest favoriete overwinter-plaatsen. Onafhankelijk van elkaar gingen we erheen om te ervaren of het goed voelde. Richard vond het meteen oké, ik moest wennen aan deze omgeving maar toen we het binnenland in trokken, veranderde dat. Hier vonden we de uitgestrektheid en de rust waarnaar we op zoek waren. In totaal duurde het een jaar voor de ideale plek gevonden was. Refugio Marnes ligt aan het einde van een schitterende weg, vanaf afrit 63 van de snelweg tussen Valencia en Alicante, Na 8 kilometer spannende haarspeldbochten ontvouwt zich een adembenemend uitzicht over de baai en de rots van Calpe, met aan de andere kant de Sierra de Bernia. Nog een kilometer rijdt u over de onze oprit en daar ligt het landgoed, met eromheen eigen terrein tot zover het oog reikt. Het goed meet 20 hectare.

marnes 3Kleurrijke woestijntent

Voor Nederlandse ogen is al die ruimte inderdaad nauwelijks te bevatten, en de rust al helemaal niet, Veel gasten zeggen nooit te hebben geweten dat het ergens zo stil kan zijn. Soms pas na twee dagen bivakkeren in de berbertent die we aan onze logés ter beschikking stellen, suizen hun oren niet meer.

In de 10 jaar sinds de definitieve verhuizing vanuit de Achterhoek hebben we onze oude Spaanse boerderij veranderd in een paradijsje voor rustzoekers en Spanje-liefhebbers. Er is een heerlijk zwembad midden in de vrije natuur, met daarachter het vakantiehuisje La Ruina, en een kleurrijke comfortabele Noord-Afrikaanse woestijntent. Beide zijn van alle gemakken voorzien: gas, licht, warmwater, douche. De tent heeft zelfs een hemelbed, wat het gevoel geeft in een Duizend-en-een-nacht sprookje in Zuid-Spanje beland te zijn. Daarnaast is er het B&B Los Establos, de stallen, met 3 B&B-kamers met badkamers en suite en een grote woon- en eetkamer. Voor nog meer aanloop zijn er in het huis zelf ook nog een paar gastenkamers.

Midden in de natuur

marnes-4En nu de loop er goed in zit bij Refugio Marnes, voelen we ons volledig thuis hier. Samen runnen we de gastenverblijven. Willem doet de dieren en de hardware. Richard richt zich meer op de verzorging van de gasten. Daarnaast runnen we nog een hoveniersbedrijfje. Nu al loopt het hele complex op eigen, door zonnepanelen opgewekte, stroom: de koelkasten, de wasmachine, de vaatwasser en de verlichting. We werken aan het recyclen van water en we zijn bezig om samen met de gemeente en provincie te kijken of we het erf weer in bedrijf kunnen nemen voor kleinschalige agrarische doelen. Verder zou het fantastisch zijn om een begrazing project met schapen en geiten van de grond te tillen. Hiervoor zoeken we mensen die hier ook warm voor lopen!

Ook zijn we bezig de locatie geschikt te maken als trainingslocatie voor bedrijven die zich bezighouden met nieuwe initiatieven op het gebied van duurzaamheid, persoonlijke ontwikkeling, gezondheidsbevordering of anderszins activiteiten die passen bij Refugio Marnes

Gouden tips

Twee tips, voor elk seizoen eentje:

  1. Na een wandeling rond de Sierra de Bernia, met spectaculaire landschapswisselingen, een schitterend blauwe, zinnenprikkelend schone lucht waartegen deze gekartelde gigant prachtig afsteekt, met de auto afdalen naar Restaurante Pinos, op ongeveer vijf autominuten van Refugio Marnes en je daar heerlijk laten verwennen met een parillada de carne of een onvervalste Valenciaanse paella.
  2. Na een verkwikkende nachtrust en een heerlijke ochtend op Refugio Marnes na het heetst van de dag naar het strand/ cala El Morach rijden en daar blijven tot de zon onder gaat, genietend van een drankje bij de Chirinquito.

Website: www.refugiomarnes.com
Email: info@refugiomarnes.com

 

Anders

Dit artikel is aangeleverd en aangepast door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Back To Top
×Close search
Zoeken