skip to Main Content
Merendeel Catalanen wil een referendum over onafhankelijkheid mits Spaanse regering dat goed vindt

Merendeel Catalanen wil een referendum over onafhankelijkheid mits Spaanse regering dat goed vindt

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Volgens een enquête van de Catalaanse krant La Vanguardia zijn 76,6% van de Catalanen voor een referendum over onafhankelijkheid van hun regio. 59,1% wil dat alleen indien de Spaanse regering daarmee instemt. Slechts 37,3% van de ondervraagden vindt dat met alleen de instemming van de Catalaanse regionale regering een referendum gerechtvaardigd is.

De laatste maanden is het thema onafhankelijkheid van Catalonië onder de Catalanen zelf steeds minder populair aan het worden. Ook de uitslag van de laatste enquête van de Catalaanse krant La Vanguardia laat zien dat niet iedereen een referendum wil en dat ook lang niet iedereen meer onafhankelijk van Spanje wil zijn.

Weliswaar is gebleken dat 76,6% van de ondervraagden een referendum wil over onafhankelijkheid van de regio Catalonië, slechts 37,3% vindt dat met alleen goedkeuring van de Catalaanse autoriteiten dat voldoende is terwijl 59,1% van de ondervraagden alleen een referendum wil als de Centrale Overheid in Madrid daarmee instemt.

Tevens is gebleken dat er nu meer dan ooit een tweestrijd is tussen de Catalanen over het wel of niet onafhankelijk zijn van Spanje. Dat wil zeggen 42,3% stemt op dit moment voor terwijl 41,9% tegen zal stemmen. 9,9% zegt nog geen positie ingenomen te hebben en 5,9% gaat niet stemmen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. De geest gaat écht niet weer terug in de fles.
  De jeugd heeft niets meer met Madrid.
  Komop Catalanen!! Wees niet bang.
  Europa valt toch uit elkaar. Cap problema!
  Visca Catalunya lliure!!

 2. Ik snap niet waarom de Catalanen zo graag onafhankelijk willen zijn.
  Vorig jaar was ik in de plaats Torello (Catalonië) en daar stond met zeer grote letters “Freedom for Catalunya” op een muur geschreven en dit terwijl de catalanen zo vrij zijn als een vogeltje.
  De catalanen moeten zich realiseren dat onafhankelijkheid niet eenvoudig is want de gevolgen zijn vermoedelijk:
  Geen lid van de EU dus grensposten.
  Geen Euro meer dus eigen valuta.
  Een eigen leger, marine en luchtmacht.
  Een eigen paspoort en nummerplaten op auto’s.
  En uiteraard nog veel meer.

  Ik zou zeggen laten we lekker bij Spanje blijven (is veel goedkoper want de inwoner moet dat toch allemaal ophoesten).

 3. In Nederland is er ook een referendum gehouden wat later één grote luchtbel is gebleken. Heeft véél belastinggeld gekost. De uitslag is door een regeringspartij terzijde gelegd. De uitslag was al voor dat het referendum werd gehouden bekend. Wat heet democratie?

 4. Kleine staten organisatie is niet meer van deze tijd. Dat zal de reden zijn van het waarom van0 het hoge percentage die voor is ALS Madrid het goed vindt. Een overdracht van bevoegdheden heeft heel wat meer zin.

  1. Nederland is ook een kleine staat. Dat vinden zij zelf ook aangezien ze verspreide consulaire zaken niet meer op diverse lokaties in Spanje wensen aan te bieden. Het wordt dus tijd dat ook de Nederlandse staat (nog meer) bevoegdheden verder overdraagt aan b.v. de EU.

 5. Verplichte stemming gelijk in België dan pas is de uitslag goed. Vorige maal waren 90% voor de afscheiding, maar er waren enkel 20% op komen kiezen ?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken